To jest widok strony w wersji do druku
-
Jeśli porównywać samochód to Tipo jest większe w środku, zwłaszcza z tyłu i wygodniejsze. Natomiast jeśli porównać silnik, to w Bravo maksymalny moment obrotowy był ustawiony na 1750 obrotów i to się odczuwa podczas przyspieszania. Bravo lepiej przyspieszał od "dołu". Tipo jest za to lepiej wygłuszone. Chociaż może dlatego że nowe,a bravo miało 9 lat i już nie pamiętam jak było wygłuszone jak było nowe. W każdym bądź razie Bravo przez 9 lat mnie nie zawiodło ani razu i na to samo liczę ze strony Tipka:smile:
-
Cytat:
Napisał
Malzapl
podziwiam
ja Kraków 10-12, trasa 8 - jakieś różnice w spalaniu na początku i po kilku tysiącach zauważyłeś?
Teraz mam ok 5900.
Ostatni zrobiłem ok. 1900 km, z tego ok. 1600 km polskie trasy szybkiego ruchu i autostrady, i wyszło 7 L/100
Na autostradzie i trasach nie oszczędzałem i leciałem więcej niż przepisy pozwalają :D
W mieście utrzymuje się ok 8-8,5 L/100
-
Cytat:
Napisał
PiotrK1964
Teraz mam ok 5900.
Ostatni zrobiłem ok. 1900 km, z tego ok. 1600 km polskie trasy szybkiego ruchu i autostrady, i wyszło 7 L/100
Na autostradzie i trasach nie oszczędzałem i leciałem więcej niż przepisy pozwalają :D
W mieście utrzymuje się ok 8-8,5 L/100
spalanie miałeś takie same od samego początku ?:) to naprawdę chyba dobry wynik, ale aż mi się nie chce wierzyć że jest taka różnica w spalaniu między hatchback bo rozumiem że taki posiadasz a SW, ja nie płaczę bo takiego wyniku się spodziewałem ale spora różnica
-
1 załącznik(i)
Załącznik 28795
trip A nie kasuję od początku (dolecimy do 10k i się zobaczy) i przy w miarę spokojnej jeździe z prędkościami w miarę dozwolonymi średnia z 7 tys. wychodzi 7,1. Poszczególne przebiegi bywały 5,5 ale i 11. Oleju to nawet w polonezie nie dolewałem między wymianami, więc trochę zastanawia mnie skąd takie zużycia. Rozumiem, że producent pisze o 0,3 l na 1 000 km, ale to raczej asekuracja niż rzeczywiste branie. Miałem kiedyś służbowego fokusa kombi i przy przebiegu 130k potrafił zeżreć litr oleju na trasie do Poznania, ale po takich przejściach co on był to nie było dziwne.
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
To co producent pisze na temat spalania najczęściej ma się ni jak do rzeczywistości. Moje Tipo 1.4 16v 95KM pali średnio niecałe 7 litrów i jest to spokojna jazda poza miastem(drogi lokalne)
Jest jedna zasada. Producent podaje spalanie dla określonych warunków technicznych pojazdu. Rozmiar standardowy kół to 195/xx/15.
Jeżeli zakładasz felgi 16, 17 czy 18, które są dużo cięższe (i mają szersze opony) nie licz na spalanie z katalogu.
Masa kół to masa rotacyjna nie statyczna. Każdy dodatkowy kilogram na kole mnoży sie kilkukrotnie.
Dla przykładu powiem, że użytkownicy innej marki zakładając 19 zamiast 18 do aut mających po 300KM już czują różnicę. Dlatego uważam, że w Tipo max 16 ale to już jest ostateczne. 17 czy 18 przy mocach silników jakie mozna zamówić do tego modelu to porazka, bo auto będzie palić a nie będzie jechać.
Wpływ na spalanie mają także same opony - rodzaj, bieznik, opory toczenia
-
Dużo cięższe nie są: różnica jest podajże 1kg - 16" vs 17" na każde koło.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez
Dużo cięższe nie są: różnica jest podajże 1kg - 16" vs 17" na każde koło.
Ale od 15 stalowych już różnica będzie zdecydowanie wieksza. Dodatkowo większa felga to szersza i cięższa opona.
-
15"vs 17" to około 2 kg na każde koło. Wiadomo że coś będzie więcej palić ale jak się zna trochę ekodriving a dodatkowo jeździ na lpg to można tą różnice pominąć
-
tak na szybko z sieci
195/65 R15 + felga stalowa 8,16 kg + 7,69 kg = 15,85 kg
205/55 R16 + felga stalowa 8,68 kg + 8,24 kg = 16,92 kg
205/55 R16 + felga aluminiowa 8,68 kg + 9,50 kg = 18,18 kg
225/45 R17 + felga aluminiowa 9,69 kg + 10,40 kg = 20,09 kg
4kg różnicy na kole. Z tego co czytałem w sieci to na całym aucie wychodzi ok 64kg: 4kg podnosimy do kwadratu i mnozymy prze ilość kół. Na samym ciężarze mamy 64kg + szerokość opony a co za tym idzie opopry aerodynamiczne
-
o kurde, przecież to ma realny wpływ na spalanie...
teraz podając spalanie wypada podawać rozmiar koła :D bo na 17 będzie dużo większe (cięższe i szersze koło - większe opory)...
zamówiłem alu 16 a po tych informacjach rozważę 15 na zimę... Wyjdzie taniej w zakupie i późniejszym utrzymaniu (spalanie)...
-
Felga stalowa lżejsza od aluminiowej w tym samym rozmiarze?
-
Też myślałem, że aluminiowe są zawsze lżejsze ale kilka lat temu zostałem wyprowadzony z tego błędu...
-
Dokładnie felgi aluminiowe są lżejsze ale jeżeli są dobrej jakości (kute lub ultralekkie).
Niestety takie felgi są bardzo drogie, bo kosztują nawet kilka tysięcy zł więcej niż te, z którymi mamy zazwyczaj do czynienia (czyli odlewana).
A odlewane są cięższe i poza walorami estetycznymi nie dają nic :)
-
dam9an - ale nie strasz dużym wzrostem spalania te 0.1 do 0.2 litra na 100km miedzy np. 16" a 17" to żadna znacząca różnica ...wiec wybacz ale 15" osobiście bym nie założył.
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
dam9an - ale nie strasz dużym wzrostem spalania te 0.1 do 0.2 litra na 100km miedzy np. 16" a 17" to żadna znacząca różnica ...wiec wybacz ale 15" osobiście bym nie założył.
Myślę, że więcej zwłaszcza w mieście.
Nikomu tego nie każe ale myślę, że równice mogą być widoczne. Niestety 17 przy słabym silniku robią swoje. Fizyki nie oszukasz.
Niemniej jednak wracając do tematu klima, otwarte szyby, odbiorniki prądu to wszystko zwiększa spalanie