Algorytm stawki wyjściowej, msc zameldowania pojazdu :) , szkodowość itd
To jest widok strony w wersji do druku
Algorytm stawki wyjściowej, msc zameldowania pojazdu :) , szkodowość itd
Jak by ktoś chciał sobie wyliczyć ubezpieczenie OC/AC/NNW to mogę w tym pomóc bo firma w której pracuje posiada jedną markę własną a do tego umowy partnerskie z kilkunastoma innymi znanymi na rynku agencjami.
Kupiłem Crome z OC do marca w Uniqua. Za te 3 miesiące do końca polisy zawołali sobie ponad 700 zł... Nie będę tego kontynuował bo nową polisę OC w TUZ na rok kolega zorganizował mi z b.dobrym assistance i NNW za 650 zł a jak bym chciał z AC 1240 zł.
Polisy swoje, szwagrów, rodziców są obsługiwane przez jednego agenta który kreatywnie temat ogarnia ;) Oczywiście zdalnie jest możliwość w większości towarzystw zawrzeć polisę.
OC ustawowo zakres ma identyczny więc nie warto przepłacać.
Jak coś piszcie na PW.
Tylko do niektórych OC są jakieś dodatki (np. assistance) a do niektórych nie ma. Warto wziąć to pod uwagę.
No i nie porównujcie tak bezpośrednio stawek między sobą, bo (oprócz pojemności silnika) na stawkę wpływ ma wiek, miejsce zamieszkania, historia ubezpieczeniową i staż jako kierowca. Nie wiem czy coś jeszcze nie rzutuje.
Z tą kreatywnością to bym uważał... moja kobieta za czasów panieńskich ubezpieczyła auto (samo OC) tam gdzie najtaniej (Aviva). Jakże była zdziwiona jak jej przyszła kontynuacja i ankieta do potwierdzenia danych ubezpieczeniowych: mężatka... 2-ka dzieci, roczny przebieg 2000 km.
O tym właśnie mówię. Jak się zna rynek to się wie w jakim towarzystwie jakich rzeczy się można spodziewać.
Wznowienie było dużo droższe w tym wypadku czy w dobrej cenie. Takie dane jak rozumiem były podane przy zawieraniu pierwszej polisy? Zapewne jakiś CUK czy coś takiego?
U agenta. Z kontynuacji zrezygnowaliśmy żeby później w razie w nie było problemów. Zresztą cenowo się nie opłacało. Także warto czytać i pytać co jest brane do kalkulacji.
Zapytanie :
1 auto kupione w np październiku 2021 i z braku kasy zapłacone tylko OC
2 kasa przyszła więc dokupienie AC
3 dokupienie AC w styczniu 2022
4 przez to, AC (nigdy nie było ) nie przejmuje zniżek z OC - niektóre TU mają taki patent, że AC przejmuje zniżki z OC
5 OC jak widać "rozmija się " z AC
6 czy można zgodnie z prawem jakoś .." zrównać w październiku 2022 OC i AC aby były od tego samego ubezpieczyciela ?
7 jeden broker opowiada, że można spokojnie wypowiedzieć AC w październiku i kupując nowe OC zrobić zestaw z AC
8 inny broker mówi, że AC jest na rok i nie można go ot tak wypowiedzieć, więc znów OC i AC się rozminą :(
9 porady ?
Nie pytaj brokera tylko u źródła - tam, gdzie AC jest wykupione.
Poza tym w warunkach ubezpieczenia powinno być napisane.
Tylko czy przy OC i AC kupowanym razem będą te same zniżki? Wątpię.
Ja na polisie mam osobno wyszczególnioną zniżkę na OC i AC.
Korzyść mam tylko taką, że przy OC mam dodatkowo 10% zniżki z tytułu wykupionego AC.
To może zadzwoń bezpośrednio na infolinię ubezpieczyciela, informacja z pierwszej ręki będzie najbardziej wiarygodna.
Wczoraj PZU wyliczyli mi składkę OC na wartość 323 zł.
OC z AC na tych samych wymaganiach co rok wcześniej wyszło taniej o ponad 25%
Do wyliczenia biorą wszystko, nawet to gdzie w nocy parkujesz, jaka miejscowość, ogrodzenie, brama, rodzaj zamknięcia bramy.
Podstawa to ogarnięty agent a nie automaty z www.
Załącznik 41453
Przy automacie ubezpieczeniowym potem wychodzi często drożej, bo weryfikują twoje dane i różnie to bywa. Bywa tak też , że masz taniej ,ale przy wypłacie weryfikują i praktycznie zawsze znajdą nawet drobne uchybienie ,a to klient ma podać i potwierdzić, że wszystko jest zgodne z prawdą ..np wedle brokera ktoś po rozwodzie płaci więcej za składkę niż w związku ,ale..wedle danych jest dalej w związku i OK ,a podając to samo w automacie potem się okazuje, że zweryfikowali i nie nalezy się odszkodowanie ,bo dane nie były całkiem prawdziwe itd .
Dziś agent odpowiedział , że można niejako nałożyć jedno AC na nowe kupione w pakiecie z OC ,tyle, że to nowsze jest wazniejsze i nie można brać z 2 źródeł odszkodowania .
Ale po co płacić dwa AC?
Oczywiste jest, że dwóch odszkodowań majątkowych nie dostaniesz, bo takie ubezpieczenie nie może być źródłem zysku.
W warunkach ubezpieczenia nie ma nic o wypowiedzeniu umowy?