To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Zielony
w stilonie jest już chłodnica oleju i po zalaniu nowego i odpaleniu, cały olej zrobił się już czarny
Nie przejmuj się, chyba każdy chociaż raz w życiu zrobił ten błąd.
W wersji ekstremalnej trzeba chłodnicę oleju płukać osobno i długo - na przykład po przejechaniu około 100k km bez wymiany oleju i użyciu kilku różnych "motodoktorów" (zapewne przez kilku kolejnych właścicieli owego pojazdu) potrafi się zapchać prawie całkowicie.
-
To nawet jeśli chcesz przejść do syntetyka było zalać najtańszym 5W.. bo jednak trochę tego 10W Ci tam zostanie..
Poza tym Valvoline jako olej do przepłukiwania? :) Nie no... :P
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Poza tym Valvoline jako olej do przepłukiwania? Nie no...
Stąd moje pytanie, bo myslałem, ze ten olej, to juz docelowy jest ;)
-
Ktp bogatemu zabroni :-P ;-)
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
byrrt
Ktp bogatemu zabroni :-P
Dobra, dobra ;-)
Może się troszkę źle wyraziłem, ale chcę na nim pojeździć do wiosny i wymienić na docelowy. Boję się tylko zalewać płukankę, bo część oleju i płukanki nie spływa z tej chorej chłodniczki.
Inne pytanie mam do Was, mianowicie zamówiłem filtr paliwa UFI i dzisiaj przyszedł. Troszkę się zdziwiłem po rozpakowaniu, bo pojawiło się jakieś żółte pudełka firmy RHIAG a dopiero w środku filtr UFI. O co chodzi :?: Może to jakaś oryginalna podróba :?:
Dołączam zdjęcie....
Załącznik 22017
-
Wszystko jest w porządku. Dostałem filtr UFI w identycznym opakowaniu. Co do oleju, to nie wiem czy 10w40 to dobry pomysł na zimę w przypadku diesla.
-
Cytat:
Napisał
boch
nie wiem czy 10w40 to dobry pomysł na zimę w przypadku diesla.
Zależy jaka zima ... na "ruską zimę" kiepski pomysł, naszą zimę silnik przeżyje i na tym oleju. A bardziej na poważnie: olej klasy 10W robi się wyraźnie gęsty już przy -20°C (chociaż teoretycznie zachowuje pełne właściwości smarne do -25°C), więc jeśli spodziewamy się większych mrozów (bo w naszej miejscowości zdarzają się co rok takie temperatury) to bezpiecznej jest użyć oleju 5W. A przy częstych/długich okresach z temperaturami rzędu -20/25°C nawet 0W, z tym że to raczej w przypadku pojazdów intensywnie eksploatowanych.
-
Nie chodziło mi o silnik tylko o turbinę. Wziąłem również pod uwagę fakt, że Zielony mieszka na wschodzi Polski.
-
2 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
boch
Zielony mieszka na wschodzi Polski
Kurcze, nawet tutaj mi wypominają że mieszkam w Polsce "B" ;-)
Dzisiaj było skromnie, bardziej łapałem promienie słońca którego mi brakuje, niż wymieniałem filtr, ale ostatecznie wszystko się udało.
Wymieniony filtr paliwa z UFI na UFI :cool:
Załącznik 22043Załącznik 22042
-
W 140 konnych multijetach występuje jeszcze podgrzewanie filtra?
-
Cytat:
Napisał
boch
W 140 konnych multijetach występuje jeszcze podgrzewanie filtra?
Dokładnie, tak właśnie jest. Niby to multijet i mam nawet taki napis na klapie, ale niektóre części są jeszcze ze zwykłego JTDka. Wygląda jakby mój multijet był podrabiany hehe.
-
Wydaje mi się że podgrzewanie zniknęło w Stilo od roczników 2005/2006 (wersje 120 i 150 km). Oszczędności. Pozostaje zatem pilnować aby z przyjściem mrozów w baku nie znajdowało się letnie paliwo ;-)
-
No mi tego brakuje w Lybrze.
-
Ano , takie "uroki" naszych diesli... Kolejny urok widziałem wczoraj na AOW - rozbieganie silnika. Dym, smród i spanikowany właściciel biegający wokół auta stojącego na pasie awaryjnym. Taki prezent na święta - współczuję :(
-
Rozbiegany diesel? Co to takiego?
Może przeciek oleju powodujący stały wzrost obrotów do dużych wartości i brak możliwości wyłączenia silnika kluczykiem?