To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Termostat-Wymiana -
8 załącznik(i)
Wymieniałem kiedyś i raczej nie było tam problemów aby coś założyć inaczej niż było. Załączam zdjęcia z wymiany, może coś pomogą.
Załącznik 44475
Załącznik 44476
Załącznik 44477
Załącznik 44478
Załącznik 44479
Załącznik 44480
Załącznik 44481
Załącznik 44482
-
Czołem
Dzięki za odpowiedź i fotki. Wymieniałem latem termostat i zastanawiałem się czy czasem nie pomyliłem się przy składaniu.
A dlaczego pytam? To już 4 termostat, 2-gi Behr, po poprawnym rozgrzaniu się wody, temperatura w zimne dni spada, wraca i tak w kółko.
EDIT:
Swoją drogą ostatnio zauważyłem, że powietrze w kabinie nie nagrzewa się zbyt mocno. Być może zakamieniona nagrzewnica zmniejsza bardzo przepływ na małym obiegu, szybko przegrzewa płyn i otwiera duży obieg wychładzając układ.
-
Zawsze możesz sprawdzić czy gorący płyn trafia na chłodnicę zanim wskazówka dojdzie do pionu dotykając węży przy chłodnicy. Powinny być zimne/chłodne
-
Sprawdziłem dzisiaj wąż idący do chłodnicy i był zimny. Wskazówka pokazywała ok. 2/3 wysokości w drodze do 90 stopni.
Natomiast pokusiłem się jeszcze o złapanie węży od nagrzewnicy. Zasilający był gorący, natomiast powrotny letni.
-
Więc prawidłowo.
Z nagrzewnicy powinno być chłodniej bo nagrzewnica oddaje większość ciepła do kabiny. Chyba że masz wyłączone wentylatory.
Co jeszcze może być taką przyczyną - uszkodzona pompa "wody" ale wtedy płyn by się gotował. Nowe pompy teraz mają taką przypadłość że ich wirniki są produkowane z tworzywa i to tworzywo potrafi się rozpaść lub tez poluzować się na ośce.
Ogólnie Croma nie nagrzewa się jakoś specjalnie szybko więc ja swego czasu zamontowałem dodatkowy elektryczny dogrzewacz na wężu do nagrzewnicy ale obecnie rzadko z niego korzystam.
-
Dzięki za wskazówki. Mam nową pompę, na starej i nowej to samo. Płyn nagrzewa się całkiem sprawnie.
Za 2 tygodnie będę miał dostęp do garażu z kanałem, to wezmę się za odkamienienie układu i wymienię płyn.
Dam znać.
PS. Jak się nic nie zmieni, to przyjmę do wiadomości, że ta musi być.
-
Nie zdziw się jak kranika na dole nie da się odkręcić lub jak po jego odkręceniu nic nie wyleci.
Bądź przygotowany do zdjęcia węża i opaski z węża chłodnicy ;-)
-
Około rok temu wymieniałem termostat (niestety bez czyszczenia układu), to kranik szedł gładko. Niemniej zajęło mi sporo czasu, zanim się połapałem jak działa. W instrukcji było przekręć, a w rzeczywistości przekręć, pociągnij i przekręć.
PS. Dzisiaj sprawdzałem węże idące do nagrzewnicy przy wyłączonym nawiewie, no i niestety albo na szczęście oba miały podobną temperaturę. Więc chyba ten typ tak ma. Niemniej przy minusowych temperaturach ciężko nagrzać wnętrze auta.
-
Jestem po odkamienianiu układu, jedyne co się poprawiło to komfort w kabinie (niemniej przy dzisiejszym mrozie nie powalało).
Problem z falowaniem temp. dalej występuje, wskazówka dobija do 12:00, a następnie układ wychładza się do za 5 12:00 i tak w kółko. Dzisiaj rano przy tym mrozie (-8), temperatura falowała z jeszcze większą częstotliwością.
-
1 załącznik(i)
Chyba znalazłem winowajcę.
Załącznik 44521
-
-
-
Pytam bo mam tan sam silnik z 218kk , ale u Ciebie długo uszczelka wytrzymała.
-
Zanim od razu zaczniesz zrywać głowice obadaj chłodniczke spalin bo przez nią też przechodzi płyn chłodzący razem ze spalinami.
-
Cytat:
Napisał
Rudolfinho
400k ma już nalatane
Powinna wytrzymać 600 tys km. Węże są "twarde" jak się nagrzeje?