To jest widok strony w wersji do druku
-
1 załącznik(i)
Załącznik 44458
Witam. Proszę o pomoc w odpowiedzi na pytania dotyczące FIATA TIPO 1.4 90 KM benzyna bez gazu.
1) Jaka pojemność oleju jest pomiędzy czerwonymi liniami ?
2) Jaka pojemność oleju jest pomiędzy żółtymi liniami ? czy to lekkie nacięcie na bagnecie to wskaźnik optymalnego poziomu ?
3) Jeżeli (nie zmierzyłem dokładnie) odległość między niebieskimi liniami to 1 mm to moim aucie ubyło 5 mm po przejechaniu 2400 km. Czy to standardowe zużycie mieszczące się w normach ?
-
Cytat:
Napisał
witaminek
Załącznik 44458
Witam. Proszę o pomoc w odpowiedzi na pytania dotyczące FIATA TIPO 1.4 90 KM benzyna bez gazu.
1) Jaka pojemność oleju jest pomiędzy czerwonymi liniami ?
2) Jaka pojemność oleju jest pomiędzy żółtymi liniami ? czy to lekkie nacięcie na bagnecie to wskaźnik optymalnego poziomu ?
3) Jeżeli (nie zmierzyłem dokładnie) odległość między niebieskimi liniami to 1 mm to moim aucie ubyło 5 mm po przejechaniu 2400 km. Czy to standardowe zużycie mieszczące się w normach ?
między min a max na bagnecie jest 0,5 litra oleju
są silniki ktore biorą ok 100ml / 1000. I jest to normalne dla nich
-
U mnie na jakieś 1500km wzioł około 300ml. Trasa szybkiego ruchu 125-145 km/h. Jak kręcę się koło domu ( mniejsze prędkości )to bierze sporo mniej
-
Cytat:
Napisał
MarekOs
U mnie na jakieś 1500km wzioł około 300ml. Trasa szybkiego ruchu 125-145 km/h. Jak kręcę się koło domu ( mniejsze prędkości )to bierze sporo mniej
nie stresuj sie tym.
-
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Jeździć i dolewać :-)
Jeździć, dolewać i obserwować... :redface:
-
jak kogos strasznie stresuje zuzycie oleju na poziomie ok 200ml/1000 to moze lac olej 5W50 z normą fiata . Grubszy film olejowy przy wiekszych predkosciach. U mnie po tym oleju maks 100ml/1000 i to jak lece A1 na Gdansk albo A4 na Wrocek :)
-
A potem płacz, że silnik do remontu, nigdy nie zmienia się parametrów oleju na inne niż zalecił producent. Ale róbta co chceta
-
Żeby jeszcze producent w tych czasach dbał o interes klienta to można by w ciemno słuchać zaleceń.
-
Cytat:
Napisał
Longer123
A potem płacz, że silnik do remontu, nigdy nie zmienia się parametrów oleju na inne niż zalecił producent. Ale róbta co chceta
widac ze pojecie o olejach to ty masz żadne... :) :)
-
Mam na tyle wystarczające, że oleju się nie zmienia, pomijając fakt, że ten akurat silnik tak pije olej nie mając przy tym oznak zużycia jednostki i jest sprawny, to w życiu nie kupiłbym od kogoś wozu gdzie jest wlany olej inny niż zalecany, albo nawet niewiadomy czy jest 10w40, bo nie wiadomo co kto wlewał wcześniej. Te silniki przez normy stały się dość delikatne. Ale tak jak pisałem nie moje auto, niektórzy mają większą wiedzę na temat konstrukcji silnika niż sam producent i zmieniają takie rzeczy
-
Cytat:
Napisał
Longer123
Mam na tyle wystarczające, że oleju się nie zmienia, pomijając fakt, że ten akurat silnik tak pije olej nie mając przy tym oznak zużycia jednostki i jest sprawny, to w życiu nie kupiłbym od kogoś wozu gdzie jest wlany olej inny niż zalecany, albo nawet niewiadomy czy jest 10w40, bo nie wiadomo co kto wlewał wcześniej. Te silniki przez normy stały się dość delikatne. Ale tak jak pisałem nie moje auto, niektórzy mają większą wiedzę na temat konstrukcji silnika niż sam producent i zmieniają takie rzeczy��
nie zmienia się oleju jesli chodzi o lepkosc na zimnym. Tu jest 5W i tak powinno byc - zadnych eksperymentów z 10 czy 15W a i takie przypadki sie zdarzaly. najwazniejsze zeby olej spelnial normę prodecenta a akurat ten ktory stosuję spełnia. Naweet w serwisie go wymieniali. Chodzi tylko i wylącznie o jego stabilnosc przy wyzszej temp. Tyle.
-
Ja o tym wiem, i lepkości ciepłej nie powinno się zmieniać biorąc pod uwagę, że nie jest aż tak ważna jak lepkość na zimnym i tego zawsze się będę trzymać.
-
Podłącze się do tematu. Moje Tipo II z 2018 roku ma już 105.000 km na liczniku, olej dolewam niemal od zawsze, chociaż niegdyś zauważalnie mniej. Używam olej Shell Helix HX8, wcześniej HX7, wlewam oczywiście 3 l, ale bańki na sezon mi niestety zabraknie, czyli dolewam ponad 1 litr na 15 tys. km.
Mam instalacje gazową, ale auta na pewno nie "pałuję".
-
Cytat:
Napisał
seba101626
Podłącze się do tematu. Moje Tipo II z 2018 roku ma już 105.000 km na liczniku, olej dolewam niemal od zawsze, chociaż niegdyś zauważalnie mniej. Używam olej Shell Helix HX8, wcześniej HX7, wlewam oczywiście 3 l, ale bańki na sezon mi niestety zabraknie, czyli dolewam ponad 1 litr na 15 tys. km.
Mam instalacje gazową, ale auta na pewno nie "pałuję".
litr na 15000km
no i gdzie widzisz problem?