To jest widok strony w wersji do druku
-
Przykro to wszystko czytać, same minusy i narzekania sami tworzymy opinie o tipo. Zaraz wszyscy będą mówić i pisać, że tipo to wielkie g... Mnie się osobiście podoba. Mialem w swoim życiu cc, sc, punto i nigdy mnie nie zawiodły, życie pokazało, że te auta przetrwały próbę czasu. Na ulicach widać jeszcze stare tipo, pandy i uno. Zobaczycie, że z nowym tipo będzie tak samo. Więc jeźdźmy i cieszmy się póki są nowe i pachnące i pamiętajmy, że to my kierowcy wystawiamy ocenę i tworzymy opinie i tworzymy stereotypy np. o samochodach na f. Miłego wieczoru
-
... no bo to jest taki specjalny wątek żalowy, żeby skanalizować wszystkie marudzenia :-D
-
P.s To chyba jeden z najobszerniejszych tematów 855 postów samych narzekań.
-
Cytat:
Napisał
bartusssp
P.s To chyba jeden z najobszerniejszych tematów 855 postów samych narzekań.
... ale zauważ, że większość zażaleń się powtarza, a 99% to mało istotne pierdołki. Sam założyłem ten wątek, a uważam tipo za naprawę świetny samochód.
-
Wszystko Twoja wina...tylko postów sobie nabijasz.
"Master"...phi ;-)
-
Cytat:
Napisał
fil400
Wszystko Twoja wina...tylko postów sobie nabijasz.
"Master"...phi ;-)
Nic nie poradzę na to, że po 1000 postów pojawia się taki dopisek i zasadniczo mam to głęboko gdzieś :-)
-
Cytat:
Napisał
bartusssp
że tipo to wielkie g..
Bo Je g... :P Kolejny 1000 km po mieście i na bagnecie było ledwo 1/4 oleju.
Bym wiedział, że tyle będzie wpierd... to bym brał HB/Sedana w TJ albo wziąłbym diesla.
-
FiatPrime to trzeba było wziąć sobie auto z wyżyłowanym silnikiem TSI, który ma ze 150KM z małej pojemności i zrób nim 100 000km. Dopiero będziesz narzekać
-
Czemu zawsze porównujecie do tych gorszych przypadków?
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Bo Je g... :P Kolejny 1000 km po mieście i na bagnecie było ledwo 1/4 oleju.
Bym wiedział, że tyle będzie wpierd... to bym brał HB/Sedana w TJ albo wziąłbym diesla.
Mój po kilku pierwszych kkm przestał żreć olej, ale w korkach rzadko stoję, a większość przebiegu to drogi krajowe.
-
Generalnie tym co jeżdżą po za miastem bierze mniej lub wcale. Podbiera przy dużych obciążeniach silnika (jazda miejska). Nie wiem czy tłoki o zbyt małej średnicy - trudno określić czy podbiera "górą" czy "dołem".
Na sucho kalkulacja - w mieście podbiera 0,5 / 1000km puki co.
Więc przez planowane moje używanie auta (200 tyś. km.) = 0,5L x 200 = 100L oliwy. Patrząc na najtańszy z zaleconą przez producenta normą (Total Quartz Ineo Ecs 5w40 5L = 130zł ) = 2600 zł na dolewki :P
Wyjdzie kufa taniej jak beczkę kupię na dwie osoby (200L/2). Ktoś chętny na taki interes?
2600 zł. Ja pierd. Można kapitalny remont silnika zrobić albo drugi TSI używany :P
-
Albo jezdzic na lotosie/elfie 5w40 po 90 zl. Nie jest low czy medium saps(to glowna roznica w specyfikacji) ale u mnie 152 tys silnik bez uwag kompresja w normie katalizator drozny.
-
ekologia :)mniejsze tarcie mniej co2 :D
-
Cytat:
Napisał
marx30
Albo jezdzic na lotosie/elfie 5w40 po 90 zl. Nie jest low czy medium saps(to glowna roznica w specyfikacji) ale u mnie 152 tys silnik bez uwag kompresja w normie katalizator drozny.
No myślę czy nie lecieć po kosztach i w ogóle jakiś po taniości nawet Orlen/Lotos lać. A po gwarancji LM MOS 10w-40.
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
-
U mnie aktualny przebieg to 1630 km - poziom oleju (na miarce) cały czas taki sam (w połowie przetłoczenia) - do tej pory starałem się nie przekraczać 3000 obrotów. Wymienię tylko (wspomniane przeze mnie wcześniej) żarówki w światłach mijania.
I jestem z Tipka bardzo, bardzo zadowolony.
Co do oleju w poprzednich samochodach to zawsze uważałem (i stosowałem), żeby był to olej syntetyczny i tylko: 5 W 40 lub 5 W 50. Oleju 0 W nie wlewałem bo: ciepły garaż i małe przebiegi w zimie (gdybym trzymał na dworze to pewnie wlałbym 0 W 40). No i kupuję zawsze pojazd na "dobre" parę lat. Pozdrawiam