To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Bardziej obawialbym się o stan rozszczelnionego reflektora :wink:
Ledy sie mieszcza w ori deklu wiec szczelnosc bez zmian. Z hidami nie wiem czy wn da rade poprowadzic przez oryginalne gniazdko nie zglebialem tematu. Tzn i tak to nie jest szczelne na 100%. Wystarczy popatrzec na kilkuletnie auta jak swiatlo rozprasza sie na kloszu i na soczewce. No ale nie wolno w eu a turcy wkladaja do swoich egei i to w nawet w poliparaboliki. Nie wiem jak z chlodzeniem i trwaloscia ale chyba ok bo sama dioda ma okolo 80 stopni. W watku o h15 wkleilem test i pomiary led daje 3000-4000 lm wiec tyle co normalny ksenon. I mozna wsadzac do dlugich bo odpala od razu.Wtedy soczewka jest super-odblysniki sie nie wypalaja i mozna sobie pozwolic na straty na przyslonie.
-
Przepraszam za "małe OT" - przeczytałem na zakupionym opakowaniu żarówek Osram Night Breaker Unlimited H7 informację (małymi literkami i tylko w j.polskim), że producent gwarantuje trwałość żarówek do 1 - go roku.
-
Szybciej sie spalą niz w rok, bardzo fajne zarowki ale maja malo roboczo-godzin pracy
-
Też zmieniłem żarówki na lepsze bardziej wysilone ...i rzeczywiście jest duża różnica na + w widoczności w nocy ....i mam nadzieję że wytrzymają 2-3 lata bo przecież cały dzień jeżdżę na dziennych LED wiec ich roboczo godziny lecą wolniej niż przy klasycznych reflektorach.
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Też zmieniłem żarówki na lepsze bardziej wysilone ...i rzeczywiście jest duża różnica na + w widoczności w nocy ....i mam nadzieję że wytrzymają 2-3 lata bo przecież cały dzień jeżdżę na dziennych LED wiec ich roboczo godziny lecą wolniej niż przy klasycznych reflektorach.
Czy możesz napisać, jakie żarówki założyłeś ? Ja również sądzę, że "nowe H7" wystarczą mi na trochę dłuższy okres niż 1 rok - dzień LED-y, a w nocy jeżdżę bardzo mało.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Zauważ, że przeciwmgielne mają szklane klosze.
Ale to tylko ze względu na to gdzie są umieszczone. Ta lampa żeby poprawnie spełniała swoją funkcję musi być bardzo nisko. A tam narażona jest dużo bardziej na mechaniczne uszkodzenia. Gdyby była z poliwęglanu , po krótkim czasie była by całkiem matowa , tak by się wypiaskowała.
-
Cytat:
Napisał
giannini
Ale to tylko ze względu na to gdzie są umieszczone. Ta lampa żeby poprawnie spełniała swoją funkcję musi być bardzo nisko. A tam narażona jest dużo bardziej na mechaniczne uszkodzenia. Gdyby była z poliwęglanu , po krótkim czasie była by całkiem matowa , tak by się wypiaskowała.
Masz rację. Szkło też bardzo dostaje. W GP mam to dobrze widoczne.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
brylancik13
Szybciej sie spalą niz w rok, bardzo fajne zarowki ale maja malo roboczo-godzin pracy
H4 Osram, Bosch, Philips plus coś tam wytrzymują u mnie praktycznie rok, jakieś 20tyś rocznego przebiegu na światłach. Z dziennymi w wyposażeniu dłużej wytrzymają.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
rafal.benitez
Krowka- współczuje i wiem co czujesz. Nas tez ostatnio złapała taka grypa że jeszcze takiej nie widziałem. 2 tyg trzymało cała rodzine. Pozdrawiam i wracajcie do zdrowia.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dzięki.
-
Jesli chodzi o te Osram NB Unlimited H7 to zywotnosc:
Trwałość B3 150 h
Trwałość Tc 250 h
Nie wiem dokladnie co oznaczaja te parametry B3 i Tc ale nawet w tej drugiej opcji to wychodzi tylko troche ponad pol godziny dziennie swiecenia na rok i producent tego nie ukrywa ze wieksza moc swiecenia to nawet o polowe mniejsza zywotnosc do standartowej żarówki
-
Do każdego auta zakładałem osramy NB i nie sugerowałem się zbytnio żywotnością. W GP wytrzymały jak dobrze pamiętam ok 2-2,5 roku przy rocznym przebiegu rzędu 25-30kkm. U żony siedzą od ponad roku jak nie dwóch (przebieg roczny ok 10-15kkm), a do tipka zawitały niedawno.
I w sumie tutaj pierwsza rzecz, która mi się nie podoba...chcąc wymienić żarówki na wyżej wspomnianego osrama, niestety nie mogłem odkręcić śrubki od zaślepki w nadkolu. Najzwyczajniej w świecie wykonane są z bardzo miękkiego materiału i wyrobiła się zanim ją odkręciłem (auto miało wtedy raptem 4kkm przebiegu). Niestety dostępność od góry w przypadku diesla 1.6 nie powala (chodzi o prawą stronę, gdzie umieszczony jest filtr powietrza). Ciekawe na ile dobrze trzyma się ta klapka bez śruby, bo widać że jest tam jeszcze jakiś zatrzask.
W GP było miejsca od groma ;-)
-
Generalnie nie świecą źle. Rzekł bym, że jak na zwykłą żarówkę świecą bardzo dobrze. Jeśli chodzi o H7 to polecam ori żarówki VW (hella blue light standard) dostępne w ASO. Dają lekko bielsze światło i są mega trwałe (60-70 tyś km na taksie).
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
-
Ja tak jak FiatPrime. Na ori jak leciałem trasę teraz to nie musiałem używać długich. Bawiłem się nimi czasem ale później pomyślałem ze dobrze widzę i tak. Świecą lepiej niż w Octavi.
-
Tak "na szybko" - najczęściej trwałość jest opisywana za pomocą dwóch parametrów: wskaźników Tc i B3.
Tc informuje o tym, po ilu godzinach pracy przestaje świecić 63,2 proc. żarówek danego typu.
B3 informuje po ilu godzinach przepala się 3 proc. żarówek danego typu.
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez
Ja tak jak FiatPrime. Na ori jak leciałem trasę teraz to nie musiałem używać długich. Bawiłem się nimi czasem ale później pomyślałem ze dobrze widzę i tak. Świecą lepiej niż w Octavi.
Nie wiem którą Octavię miałeś , ale w " I " poliftowej , światła to jest masakra. Miałem dwie takie Octavie , jedną kupiłem nówkę z 2001 , a drugą uźywkę 4x4 z 2005. Nawymieniałem się żarówek H4 jak debil , zakładałem nawet 100/140W , a to i tak nie świeciło. Zainwestowałem dopiero w używane ori xenony i wreszcie na szosie coś było widać.
-
OII po lifcie z 2012 ori świecą słabo. Teraz mam jakieś +90% i świecą jaśniej i dalej. Zobaczymy jak z żywotnością.
-
W g... lampie nic nie pomoże :P Octavia I d... nie urywała:P Ale generalnie żarówki helli polecam. Jak przepalą się tutaj to też wymienię.