To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
Co do przełączania fabrycznej instalacji... wczoraj rano 10 stopni wychodzę, odpalam i wysiadam zdjąć liście. 30 sekund i słyszę cyk i już jest na gazie... i weź tu bądź mądry i zgaduj jakie warunki determinują przełączenie...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Rano to przed 6 a poprzedniego dnia jeździłem i zaparkowałem o 22. Wciąż do 6 to 8 godzin, wystarczająco by powiedzieć ze był zimny.
-
u mnie to samo, wczoraj ekspresowe przełączenie na gaz (około 30 sekund - zdążyłem tylko za bramę wyjechać i jak wysiadłem zamknąć już było "pyk") , dzisiaj nieznacznie dłużej, ale też szybkie przełączenie.
Czasem się zastanawiam czy nie za szybko.
-
Kurcze, u mnie przełącza się na gaz ale nie słyszę żadnego "pyk". A może mi się tak wydaje, muszę dokładniej posłuchać i ściszyć radio :).
-
Cytat:
Napisał
marx30
Sprzedawca jest idiotą zresztą jednym z wielu pracujących w tym zawodzie. Lub innymi słowy niedouczonym pacanem albo świadomie wprowadza w błąd.Gdyby fiat wprowadził inny silnik tzn. Fireflaya to nie byloby calej gadki o wycofaniu modelu z Europy. Silnik jest stary taki sam jak był tzn. MPI. Nowe silniki jak narazie sa w Jeepach, nawet giulietta 1.4 ma mpi/ma(choć to ostatnie info też od innego sprzedawcy wiec kij wie czy tez prawda).
Dzięki za info. Wybiorę się do innego salonu. Dziwi mnie tylko że sprzedawca nie chciał sprzedać Tjeta z LPG. a zachwalał 1.4 95 km z LPG( instalacja za 3500 niby ubezpieczona przez serwis, gwarancja na silnik tylko w ASO ,, montującym " LPG).
Gazował ktoś Tjet w Wielkopolsce w ASO ?możecie polecić jakiś salon ?
-
Cytat:
Napisał
fil222
Dzięki za info. Wybiorę się do innego salonu. Dziwi mnie tylko że sprzedawca nie chciał sprzedać Tjeta z LPG. a zachwalał 1.4 95 km z LPG( instalacja za 3500 niby ubezpieczona przez serwis, gwarancja na silnik tylko w ASO ,, montującym " LPG).
Gazował ktoś Tjet w Wielkopolsce w ASO ?możecie polecić jakiś salon ?
Przejrzyj internety, są jeszcze niedobitki na placu z fabrycznym LPG, tylko czytaj uważnie, bo niektórzy sprzedawcy gonią 95KM z fabrycznym LPG :D :D :D :D (2 takich na otomoto dzisiaj znalazłem)
Minus taki, że bierzesz co jest, a nie konfigurujesz pod siebie.
https://stock.fiat.pl/szukaj?marka=f...oc_od=&moc_do=
tutaj masz 14 t-jetów z fabrycznym LPG
Na otomoto też jest kilka nowych z fabryką
-
U mnie na Tartarini przełącza się na gaz po osiągnięciu temperatury nie konieczne potrzebne są obroty, ot taka ciekawostka po ostatnim strojeniu mojej instalacji w AGŚ. Pomału sie utwierdzam ze to calkiem dobra instalacja a problemy to slabej jakosci serwis w aso na przyklad.
-
Brylancik - to strojenie jak się odbywało? Przy okazji przeglądu ? Co im powiedziałeś żeby strojenie się odbyło?
-
Cytat:
Napisał
DamianoZaw
Brylancik - to strojenie jak się odbywało? Przy okazji przeglądu ? Co im powiedziałeś żeby strojenie się odbyło?
U mnie odbywa się tak - za kierownicą siedzi jeden mechanik - obok z laptopem podłączonym do komputera samochodu /tego od lpg/ siedzi drugi mechanik - ja siedzę na tylnej kanapie -wyjeżdzamy na A4 i jakieś inne drogi robimy z 50 km z różną prądkością ,przyspieszeniem etc. w tym czasie mechanik klepie cały czas w klawiaturę - wracamy do AGŚ coś tam jeszcze klepie na postoju w klawiaturę i oddają mi samochód. Byłem już 4 razy / teraz mam 49kkm/ i nigdy nie miałem jakiegokolwiek problemu z LPG - w trasie pali od 7,5-8,5 l / zależy jaka jazda , miasto to ok. 9l
Na gaz przełącza się przy ok. 50 st. - ma dotrysk po przekroczeniu 4k obr.
Nic nie trzeba im mówić /w AGŚ/ żeby strojenie się odbyło- w moim przypadku robią to automatycznie jak pojawiam się na przeglądzie i nie ma z tym jakichkolwiek problemów - przegląd to +- 150zł./z filtrami/
Jedyny minus ,że muszę jechaz z Łodzi do katowic /200km/ - ale wolę to niż oddawać samochód do ASO i czekać czy już coś spier .... czy zrobią to za chwilę.
-
Przeglad ok 140 zl. Nic nie musisz mowic, mechanik robiacy przeglad ma obowiazek sprawdzic mapy. Jesli jest cos do poprawienia, ustawiaja w ruchu drogowym. Jak jest cos nie wlaczone to takze mechanik to pozmienia. Ustawiaja tak aby bylo dobrze. Podobnie jak przedmowca, nie wiem co to problemy z LPG i Check Engine z tego powodu i zycze sobie zeby tak zostalo. Wydaje mi sie ze serwis tej instalacji u nich to dobry krok w tym kierunku. Trzeba sie duzo wczesniej umawiac, to jedyny mankment bo mają sporo roboty.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Mozesz zrobic u nich samą kalibracje, niekoniecznie czekac na przeglad. Koszt ok 40 zl. Ja robilem samą kalibracje u nich bo chcialem sprawdzic ASO i niestety nie pomyliłem sie, byla wgrana podstawowa mapa dla Tipo a reszta zostawiona domyslnie, zadnych ustawien wprowadzonych nie bylo
-
Ja miałem instalacje montowaną u nich tzn w Katowicach. Na przeglądzie po 15k od założenia lpg byłem u nich, oraz ostatnio bo gaz smierdzial - coś tam z uszczelką było.
Na przeglądzie tylko podpisali się komputerem bez jeżdżenia. Może dlatego że lpg zakładałem u nich i teoretycznie jest ok..
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Tak jest. W sumie info świeże z auta które ma głowicę zrzuconą do roboty. Dolot i zawory wyglądają słabo po 100 tyś.km / taxi oczywiście. W sumie jest to realne przy TAKIEJ konsumpcji oleju. Może uda mi się zdobyć jakieś focie. Aż zamówiłem taki tani endoskop z Ali razem z OCC.
OCC montuje się na odmie. Warto sobie zostawić ori odmę i zakładać na przeglądy żeby nie srali się na gwarancji.
I jak zamontowane?
-
https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-t...-ID6BwkYW.html
Kolejny zadowolony. Z Warszawy. Tam też krzywo zakładają.
-
Samochód po uberze,Ukrainiec albo ciapaty.
-
I krzywo pedał gazu naciskał.
-
To i tak nieźle naciukał km. Ciekawe ile razy głowica robiona. A po za tym styrany ostro i jakie progi.