To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam,
Posiadam od niedawna Fiat Doblo 2007 1,9JTD. Wcześniej nie miałem Fiata i diagnostyki do niego nie mam. Mam ELM327 BT i mniej więcej wiem o co w tym chodzi jednak tutaj jest jakaś kombinacja niby odlutowanie rezystora ale co on daje ??
No i teraz zainstalowałem sobie na telefonie android AlfaOBD i z silnikiem łączy się ok jednak z innymi potrzebuje przejściówkę (kabel zielony, czerwony, żółty) lub inny program.
Dla przykładu dla
ABS Teves MK20/MK70 Użyj złącza ZIELONY/Użyj złącza 3-pin OBDKey interfejs tylko!
Airbag MY99 Autoliv/Siemens/TRW Użyj złącza CZERWONY OBDKey interfejs tylko!
Telecheck Eltrac Użyj złącza ZIELONY
Tak naprawdę chce skasować błąd poduszek bo wyskoczył mi na desce ale nie mogę. I Teraz mam pytanie czy w przypadku ELM327 BT mogę podłączyć się aby sprawdzić ten błąd.
Jak skasować ten błąd poduszek ?
-
Jak mowilem tak i zakupilem. Na vknie i pelnej wersji MESa osiowanie dziala.
-
-
Panowie, przeczytałem kilka pierwszych i kilka ostatnich stron tego tematu, ale nic nie rozumiem. Oglądam te tabelki i ciągle nic nie wiem. Mam proste pytanie.
Potrzebuję "wbić w komputer" wymianę/czyszczenie filtra DPF w Fiacie 500 1.3 2009rok.
Mam jakiś interfejs diagnostyczny z programem Delphi, ale nie widzę tam takiej opcji. Pokazuje mi jedynie % zapchania filtra, oraz ewentualnie wypalanie na postoju. Mam również kabel Lexia do Peugeota/Citroena i program DiagBox, ale zakładam, że to się nie przyda.
Czego potrzebuję, żeby móc wbić tą wymianę? W programie Multiecuscan jest taka opcja? Potrzebuję do niego specjalny kabel, czy ten od Delphi podejdzie?
Może jest ktoś z okolic Krakowa lub Kielc, kto ma interfejs do Fiata i jest mi w stanie pomóc?
-
Podejrzewam, że to co potrzebujesz to zrobisz Elmem i forumowym MESem.
Mi natomiast w ww konfiguracji nie udało sie uruchomić osiowania proxi.
Zadziałało dopiero na kablu Viaken i pełnym MESie.
-
Czym się różni pełny MES od forumowego? Forumowy jest darmowy i jest to jakaś uboższa wersja?
Ile kosztuje pełna wersja?
Jaki kabel ELM powinienem kupić do forumowego MESa?
Prosiłbym o potwierdzenie, że to zadziała i będzie tam opcja wbicia wymiany filtra DPF.
-
Cytat:
Napisał
pacholekck
Czym się różni pełny MES od forumowego?
1, Jest nielegalny
2, Nie zawsze wszystko działa
Cytat:
Napisał
pacholekck
Jaki kabel ELM powinienem kupić
Te dwie rzeczy :
https://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm...scan-2013.html
https://viaken.pl/pl/adapter-do-inte...can-typ-3.html
Cytat:
Napisał
pacholekck
Ile kosztuje pełna wersja?
To jest oficjalny przedstawiciel na Polskę
LICENCJA MULTIECUSCAN fiat alfa lancia 97-15 mes (5442057492) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
lub 50 euro tu
Multiecuscan - Diagnostics software for Italian cars
-
Dziękuję za konkretną odpowiedź. Program już pobrany, dziś zainstaluję a jutro kupię kabel u Viakena. Dzięki.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
pacholekck
Panowie, przeczytałem kilka pierwszych i kilka ostatnich stron tego tematu, ale nic nie rozumiem. Oglądam te tabelki i ciągle nic nie wiem. Mam proste pytanie.
Potrzebuję "wbić w komputer" wymianę/czyszczenie filtra DPF w Fiacie 500 1.3 2009rok.
Mam jakiś interfejs diagnostyczny z programem Delphi, ale nie widzę tam takiej opcji. Pokazuje mi jedynie % zapchania filtra, oraz ewentualnie wypalanie na postoju. Mam również kabel Lexia do Peugeota/Citroena i program DiagBox, ale zakładam, że to się nie przyda.
Czego potrzebuję, żeby móc wbić tą wymianę? W programie Multiecuscan jest taka opcja? Potrzebuję do niego specjalny kabel, czy ten od Delphi podejdzie?
Może jest ktoś z okolic Krakowa lub Kielc, kto ma interfejs do Fiata i jest mi w stanie pomóc?
Tu masz zrzut ekranu z MES z tą funkcją.
Załącznik 31031
-
Witam, posiadam Fiata Tipo hb 1.4 120 km. Czy ten interfejs będzie dobry Nowy Polski ELM327 v2 Euroscan 2015 diagnoza OBD2 (4990511908) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Czy będzie działać z Tipo? Do tego który program, jakiś darmowy ? W download można pobrac MES, czy to jest wersja darmowa, niepełna ? Czy jeśli tak to potrzebować będę również https://viaken.pl/pl/adapter-do-inte...can-typ-1.html ?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Nie ukrywam, że wolałbym coś tańszego. Interfejs ma służyć głównie do zczytania błedów i ich skasowania.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Może wystarczyłoby coś takiego ? Czym to się różni ?http://allegro.pl/interfejs-obd2-elm...858980887.html
-
Do czego Ci interfejs w nowym samochodzie? W niektórych autach musisz zaznaczać wymianę oleju (diesel albo benzyna Multiair) ale w T-jet 120 nie robisz nic ponad zaznaczenie serwisu, a to Ci zrobią przy wymianie oleju.
Błędy? W nowym aucie? Przez kilka lat nie powinieneś się tym przejmować.
-
Mimo wszystko jednak nie jest tak różowo. Można przeczytać w temacie http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/check-engine-39487/4 w związku z tym prosiłbym jednak o radę. Tak czy siak jak nie teraz to przyda się pewnie jeszcze nie raz później. Teraz bym chętnie podpiął i spr czy nie wyskoczyły jakieś błędy, mimo tego że check się nie pojawił. Jak wynika z mojej sytuacji, problem był dużo wcześniej a check pojawił się jak już pracował na 3 cylindry.
-
Witam, czy ktos sie orientuje jak jest z micropod2 + witech czy to dziala w fiatem ? potrzebuje czegos do diagnostyki 500electric tj full elektryka z usa
-
Mam pytanie odnośnie podłączenia przejściówki 3 pin/obd2 do akumulatora. Próbowałem dzisiaj czerwony na plus, czarny na minus, ale poszedł dym od strony obd2, mam uszkodzony kabel czy źle podłączyłem do akumulatora?
-
2 załącznik(i)
Cześć,
potrzebuje zestawić sobie interfejs do usunięcia błędu AirBag'a w Fiacie GP 2007, 1.4v, więc zgodnie z tym co przeczytałem w niniejszym temacie patrzę na tabelkę w Multiecuscan - Diagnostics software for Italian cars więc :
Fiat Grande Punto 1.4 8V, żeby diagnozować wszystko, potrzebuje [ELM] + [A3], gdzie [A3] to:
A3 - ADAPTER CABLE 3 (yellow)
Dopasowuje sobie z viaken.pl, typ 3 czyli :
https://viaken.pl/pl/adapter-do-inte...can-typ-3.html
ale schemat pinów nie pasuje z tym ze strony Multiecuscan - Diagnostics software for Italian cars:
1) Schemata dla typu 3 z viaken.pl:
Załącznik 32798
2) Schemat dla typu 3 z multiecuscan.net:
Załącznik 32799
Jak widać na schematach nie jest to to samo, przez co mam rozumieć że w ofercie viaken nie ma teraz adaptera który prawidłowo działa z Fiatem GP (przejrzałem wszystkie schematy z viaken i żaden nie pasuje do [A3])??