To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Jacek K.
No tak, ale ten olej ma inne parametry niż zalecane :) ... czas pokaże czy smarowanie jest właściwe.
nic mu nie będzie.
5W50 rozni się tylko tym ( i aż tym ) ze w wiekszej temp ma grubszy film olejowy i wtedy jest mniejsze spalanie oleju.
Na zimno smarowanie jest takie samo. To nie jest silnik z turbo czy diesel na pompo zeby tak scisle trzeba bylo przestrzegac gatunku oleju.
Jasne, 10W40 to bym do tego nie lał ale 5W50? bez jaj.
Bravką dobilem do 100tys km i nic sie nie dzialo.
Tipem tez wiecej nie zrobię.
-
U mnie na razie ubytki 150 ML / 1000 km Selenia KPE 5W40, jazda głównie po mieście, 2-3 razy w miesiącu trasa 100 km. Tipo z instalacją LPG Tartarini.
-
Czyli w normie ;) cieszyć sie że nie ubywa zaworów ;)
-
Cytat:
Napisał
capitanslow
u mnie pierwsza dolewka po 6225km, na bagnecie było min, dolałem 0,5l seleni kpe 5w40
Ja mam na liczniku 3200km zrobione od 16 czerwca 2021 i wczoraj prawie upadłem, jak zobaczyłem mój poziom oleju - bagnet był suchy na wiór. Nie sprawdzałem - niestety - poziomu oleju po wyjechaniu z salonu. Samochód kupiony w Łodzi na Strykowskiej, a ściągany był z Włocławka przez "Dealer Jeep Alfa Romeo Fiat, Fiat Professional Salon i Serwis Automobile Torino Sp. z o.o." Jeżdżę spokojnie - obroty na poziomie max 3tys. obr., ruszam delikatnie. Na pokładzie miesięczny syn, 5-letnia córka i żona z chorobą lokomocyjną, więc nie szaleję. W korkach nie stoję, bo po pierwsze: pracuję w domu, po drugie - dużo jeżdzę rowerem. Z tego przebiegu 600km trasy Łódź - Głuchołazy - Łódź S8 i A4 na tempomacie i 206km trasy Łódź - Wieluń - Łódź. Reszta trasy Łódź - Rąbień i troszkę po samej Łodzi. Wczoraj dolałem 500mL oleju i 5/8 bagnetu było w oleju. Olej sprawdzony po 7-kilometrowej trasie i po 5 minutowym postoju.
Pozdrawiam :)
-
No niestety musisz sprawdzać poziom oleju co 1000 km, po przejechaniu 7000 km pobór oleju powinien się zmniejszyć/ustabilizować. U mnie też ciągnie olej, sprawdzam co 1000 i na wszelki wypadek nie ruszam się bez butli z olejem na dolewki.
-
midgardsorm8 - dziwne, że masz takie duże ubytki oleju. Może trzymasz zbyt niskie obroty? Wiem, że to faza docierania ale zauważyłem, że ten silnik lubi od czasu do czasu aby go przegazować. Ja zrobiłem od maja 9800 km i dotychczas dolałem 250 ml przy 4500 km, od tego czasu oleju nie ubywa w ogóle.
-
Cytat:
Napisał
solnik
midgardsorm8 - dziwne, że masz takie duże ubytki oleju. Może trzymasz zbyt niskie obroty?
W zużyciu pomagają między innymi wysokie obroty, czy nie najświeższy olej - z mojego doświadczenia zużycie wzrasta po przebiegu 10tyś. km po wymianie.
-
Jakby na przeglądzie 0 dolali olej to byłoby ok. Ja odebrałem auto ze stanem oleju na połowie miarki. Nikt nie dolał na zerówceâŚ
-
Cytat:
Napisał
midgardsorm84
Ja mam na liczniku 3200km zrobione od 16 czerwca 2021 i wczoraj prawie upadłem, jak zobaczyłem mój poziom oleju - bagnet był suchy na wiór. Nie sprawdzałem - niestety - poziomu oleju po wyjechaniu z salonu. Samochód kupiony w Łodzi na Strykowskiej, a ściągany był z Włocławka przez "Dealer Jeep Alfa Romeo Fiat, Fiat Professional Salon i Serwis Automobile Torino Sp. z o.o." Jeżdżę spokojnie - obroty na poziomie max 3tys. obr., ruszam delikatnie. Na pokładzie miesięczny syn, 5-letnia córka i żona z chorobą lokomocyjną, więc nie szaleję. W korkach nie stoję, bo po pierwsze: pracuję w domu, po drugie - dużo jeżdzę rowerem. Z tego przebiegu 600km trasy Łódź - Głuchołazy - Łódź S8 i A4 na tempomacie i 206km trasy Łódź - Wieluń - Łódź. Reszta trasy Łódź - Rąbień i troszkę po samej Łodzi. Wczoraj dolałem 500mL oleju i 5/8 bagnetu było w oleju. Olej sprawdzony po 7-kilometrowej trasie i po 5 minutowym postoju.
Pozdrawiam :)
przypomnę tylko dla porządku że w tym silniku między min a max jest 0,5 litra oleju a nie - jak w większości aut - 1 litr
-
Mam sąsiada w bloku, który ma Tipka FL od tego samego dealera i sprowadzany do Łodzi był również z Włocławka. Przebieg tydzień temu miał na poziomie 75km. Podpatrzę u niego poziom oleju, bo przyznam się,że ja po odbiorze nie sprawdzałem :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Pamiętam :) dzięki, za wspominkę :)
-
Wlewał ktoś może do 1.4 95 z gazem Tartarini olej Selenia Multipower Gas 5w-40? Norma fiatowska inna ale jak ten olej w eksploatacji wygląda?
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Wlewał ktoś może do 1.4 95 z gazem Tartarini olej Selenia Multipower Gas 5w-40? Norma fiatowska inna ale jak ten olej w eksploatacji wygląda?
Mnie bardziej zastanawia motul lpg
Mam faworytów do wyboru
Valvo msc
Motul lpg
Helix hx8 ect
Wszystko z c3
-
Teraz mam juz dwa interwały na Shellu HX8 5w-40 ale bez ECT bo nie wiedzialem ze taki jest ;) na pewno nie znika ten olej w mgnieniu oka ale dolewki trzeba robić
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
W zużyciu pomagają między innymi wysokie obroty, czy nie najświeższy olej - z mojego doświadczenia zużycie wzrasta po przebiegu 10tyś. km po wymianie.
Jeżdżę teraz na Orlenie 5w-40 C3 chyba max expert, i po 10k km zużycie oleju jakby rzeczywiście większe. Jak było przy poprzednich olejach - nie pamietam
-
Witam,
dołączę się do dyskusji. Moje autko Tipo 1.4 16v, jeżdżę nim od niecałego roku, przebieg 66tkm. Moje spostrzeżenia odnośnie zużycia oleju w moim przypadku to jedynie latem, kiedy w większości jeździłem na klimie i silnik był bardziej obciążony. Od wymiany oleju zrobione 10tkm i dolałem jakieś 200-300ml oleju. Autko jeździ na motulu x-clean 5w40