Kabel to nie wszystko . Jeszcze program potrzebujesz .
To jest widok strony w wersji do druku
Dzień dobry, mam STN1170. Dziś przypadkiem patrzyłem na nowści na stronie producenta. Jest tam informacja o możiwości aktualizacji Firmware do 5.10.1 ja w interfejsie mam 4.4.0. Czy warto to zrobić czy w myśl zasady - działa nie dotytakć.
Witam
Nie byłem w stanie pisać proxy za pomocą kabli ELM327, które wypróbowałem wcześniej. Teraz używam kabla OBDLink EX. Jednak kiedy dokonuję niezbędnych regulacji w AlfaOBD, aby zmienić Stop&Start za pomocą tego kabla i klikam âDalejâ, wyświetla mi następujący komunikat.
âProcedura zakończona, ale status jest nieznany. Nie otrzymano potwierdzenia jednostki sterującej dla żądania zapisuâ.
Czy jest to spowodowane brakiem kabla A5 Blue? Czy kabel adaptacyjny A5 rozwiąże ten problem? Ale o ile czytam na tych stronach i stronie alfaOBD, rozumiem, że kabel OBDLink EX nie wymaga adaptera A5, prawda?
Kiedy chcę wykonać wyrównanie proxy, pojawia się błąd we wszystkich modułach, pojawia się komunikat âFailedâ i przechodzi do następnego, ale licznik kilometrów nie miga po zakończeniu procedury. Pozostaje normalny.
Proxy alignment:
Writing configuration to Body Computer (BCM)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Engine/Powertrain Control (ECM/PCM)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Electric Power Steering (EPS)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Instrument Panel Cluster (IPC)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Anti-Lock Brakes (ABS)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Transmission Control Module (TCM)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Electronic Steering Lock (ESL)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Electronic Shift Module (ESM)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Parking Assistant Module (PAM)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Occupant Restraint Module (ORC)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Haptical Lane Feedback Node (HALF)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to RADIO FREQUENCY HUB (RFH)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Heat, Ventilation and Air Conditioner (HVAC)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Entertainment Telematic Module (LTM/ETM/HTM)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Writing configuration to Entertainment multimedia control module (EMCM)...UNKNOWN. The node does not confirm the configuration write request.
Proxy alignment finished. For the failed writes check the failing units for errors before trying to run the alignment again.
Turn key to 'Stop' and wait for Power Latch to complete.
4/14/2025 3:52:33 AM
No present faults reported by the unit.
Hi,
Po długich i wielokrotnych próbach nie udało mi się zapisać konfiguracji i ustawienia proxy za pomocą OBDLink EX. Korespondowałem z obsługą AlfaOBD, wyjaśniłem sytuację i przesłałem logi, twierdzą, że jedyną możliwą przyczyną jest obecność SGW w pojeździe, co uniemożliwia zapis. Licznik kilometrów nie miga w wyniku operacji. Nadal działa normalnie. Jest tak, jakby nigdy nie interweniowano.
Czy uważasz, że istnieje możliwość, że modele Tipo 2024 będą miały SGW? Czy istnieje na rynku kabel lub produkt obejściowy, który może to ominąć?
Zdemontowałem przedni panel i dolną część, zbadałem i zobaczyłem, że nie ma SGW. Wcześniej koledzy tutaj pisali, że w Tipo nie ma SGW, więc teraz jestem pewien :) Poza tym, kiedy łączę się z AlfaOBD, kiedy dostaję status, sam program mówi, że nie ma modułu SGW, jak poniżej po zeskanowaniu. W ten sam sposób MES potwierdza, że nie ma SGW.
W takim razie co może być powodem, dla którego nie mogę zapisać konfiguracji za pomocą OBDLink EX?
NIEAKTYWNE JEDNOSTKI PUSZKI:
Security Gateway Module (SGW)
Witam
Tipo leci juz 9 rok i po skasowaniu komunikatu Service (kluczyk) zniknęło menu odliczania do przeglądu. Kasowane telefonem przez AlfaOBD. Czy można w tym programie zmienić liczbę kuponów aby menu powróciło czy tylko Mes? Jesli da się to która to opcja w programie AlfaOBD?
Dziękuję za pomoc, zrobione, menu się spowrotem pojawiło :)
W końcu otrzymałem oczekiwany OBDLink MX+. Do tej pory wypróbowałem następujące kable: ELM327, ELM327 HS-MS Auto Scan, OBDLink EX i ostatnio OBDLink MX+. Wszystkie zostały przetestowane z kablem Blue Mode oraz bezprzewodowo. Jednak bez względu na to, co robię, nie mogę dokonać zmian konfiguracji ani operacji proxy za pomocą żadnego kabla, w tym najnowszego MX+. Wszystkie operacje odczytu działają, ale nie mogę wykonać operacji zapisu.
Mój samochód to Tipo 2024 1.6V Mjet Automatic.
Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
Czy aby przypadkiem nie było tu na forum wielokrotnie napisane, że w żadnym Tipo takiej bramki nie ma?
Załącznik 44807
Tak, wielokrotnie pisano, że w prawie wszystkich wątkach na forum nie ma informacji o SGW w modelach Tipo. Nawet w MES widzę napis âSecurity Gateway Module (Removed)â. Nie mogę jednak znaleźć przyczyny tego problemu.
Aby zrozumieć przyczynę tego stanu rzeczy, musimy poczekać, aż ktoś inny, kto posiada model Tipo z lipca 2024 roku, przetestuje to samo i podzieli się swoimi opiniami. Nie przychodzi mi do głowy nic innego. :(
Witajcie :)
kasując inspekcję, wpadłem na pomysł eliminacji migającego licznika po zmianie radia na chińskie (sterowanie z kierownicy funkcjami radia działało). W CAN Setup na czerwono pokazywało: węzeł rozrywkowo - telematyczny usunięto. Chyba miałem zły dzień, bo bez zastanowienia zrobiłem osiowanie proxy i ... węzeł w ogóle zniknął. A razem z nim sterowanie radiem z kierownicy. No i pytanie do Was: jak to teraz to odwrócić? Jedyny pozytyw, że licznik nie miga :)
2017 Tipo 1,4 16V