Nie tylko fiat sobie liczy. Dziś byłem z firmowym autem tylko na wymianę oleju. Se liczą
Załącznik 37206
To jest widok strony w wersji do druku
Nie tylko fiat sobie liczy. Dziś byłem z firmowym autem tylko na wymianę oleju. Se liczą
Załącznik 37206
Według mnie nie jest najdrożej, zwłaszcza, że oleju wchodzi 7l a do tipka chyba 3. Gdyby wchodziła taka sama ilość to pewnie cena była by porównywalna no i tu jest dostawczek i 100% VAT można odliczyć. Oczywiście nie wiem jakie są średnie ceny serwisu w Bydgoszczy bo co miasto to inna cena.
Tak na szybko to ile kasy powinienem zabezpieczyć na pierwszy przegląd po roku? Miasto Bydgoszcz lub Toruń. Wybaczcie ale temat za obfity.
45000 przegląd i 650pln. Możliwe to? Że to niby mały przegląd tylko filtry i olej
Tedyber 45kkm to wychodzi chyba tylko olej+ filtr, reszta przy następnym przeglądzie, więc i cena dobra. Auto chyba też masz już po gwarancji. Kilka lat temu byłem świadkiem rozmowy przez telefon, pan chciał wymienić olej w leciwym już Punto i się okazało, że ASO może skasować za usługę 50zł. Tak jak ktoś tu napisał stempelek (zwłaszcza przy posiadaniu gwarancji) też kosztuje.
Jaa na 45k zapłaciłem 400 z hakiem, wymiana tylko oleju selenia multipower gas (fabryczny lpg) + filtr oleju. Tylko 2 litry z magazynu, reszta moja.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Mechanizator auto ma jeszcze wydłużona gwarancje więc i przegląd musi być w aso
Pierwszy przegląd po 15 tys km czyli wymiana oleju plus filtr- 550 zł w ASO w Dzierżoniowie. Zrobione szybko i bez uwag z mojej strony. Co ciekawe w Długołęce koło Wrocławia zażyczyli sobie 900 zł, na Bielanach 850 zł. Czyli warto było podjechać te 45 km do Dzierżoniowa. Dodam jeszcze że dwa tygodnie temu wymieniłem obydwa tylne amortyzatory w ramach gwarancji, zapociły się po 15 tys km. Mam nadzieję że to koniec moich wizyt w serwisie. Pozostałe wymiany we własnym zakresie. Pozdro.
Pierwszy przegląd Tipo.
Informacyjnie dzwoniłem do Poznania(na Gorzysława) podali cenę ok 700 a 800. Znajdę coś taniej. Mam kawałek do Poznania dlatego może być inna miejscowość.
Koledzy, niedługo czeka mnie przegląd po 60 tys. 1,4l 95 kucy bez podtlenku azotu. Filtry i olej kupię pewnie na znanym portalu aukcyjnym, numery mam. Tym razem wypada też jednak wymiana świec i rozrządu. Wolałbym części kupić samodzielnie. Zna ktoś może numery? Można kupić zestaw, czy osobno pasek, pompa, rolki, napinacze? Jakie koszty wymiany w ASO (mam przedłużona gwarancję)?
A czemu rozrząd chcesz wymieniać przy tak niskim przebiegu?
Np. jazda głównie miasto, takie zalecenie producenta opisane również w instrukcji
Z tego co pamiętam to instrukcja zaleca wymianę rozrządu przy silniku 1.4 95 KM przy przebiegu 120.000 lub przy 60.000 jeśli auto jest użytkowane w trudnych warunkach lub po 5 lub 6 latach. W ogóle pisze żeby pasek wymieniać co 4 lata. W grande Punto wymieniałem cały rozrząd z pompą wody włącznie po 5 latach i przebiegu 47 tyś. km.
Dokładnie. Jazda głównie po mieście, po zasyfionym grodzie Kraka. Tipek będzie miał niedługo 60 tys. i niespełna 4 lata. W instrukcji piszą: Strefy zakurzone i/lub uciążliwa eksploatacja samochodu (chłodny klimat, użytkowanie głównie w mieście, długa praca silnika na biegu jałowym): maksymalny zalecany przebieg to 60 000 km. Niezależnie od przebiegu pasek powinien być wymieniany co 4 lata. Taka sama uwaga jest w odniesieniu do paska alternatora, ale tu, powiedzmy sobie, ewentualne zaniedbanie nie miałoby wielkich konsekwencji - najwyżej nieplanowany postój.
Z tego, co widzę, przy przeglądzie po 2 latach / 30 tys. nie miałem wymienionego płynu hamulcowego. Chyba też dobrze byłoby wymienić, co?
No ja właśnie jutro jadę na przegląd 45000 i wymieniam łącznik stabilizatora.
Zauważyłem też że przy wciśnięciu sprzęgła jak jest na pierwszym biegu to mocno szarpie. Na innych biegach nie zauważyłem i tylko jak jest zmiana biegu z 1 na 2
Tak - płyn hamulcowy należy wymienić co dwa lata niezależnie od przebiegu auta
U mnie stuknęło 45kkm. Za przegląd w ASO zapłaciłem 109zł, wszystkie graty dałem im swoje (olej Motul x-clean, filtr oleju MOPAR), filtry powietrza i kabinowy wymieniłem sobie sam dzień wcześniej. Całkowicie z moimi zakupami wyszło ledwo ponad 300zł. Dodatkowo zrobili update softu w radiu oraz wymienili amorki tył (za 3 miesiące koniec gwarancji więc kazałem sprawdzić i robić wszystko na cacy).