To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
Sprężarka używana cały czas gania czynnik i się smaruje bo czynnik jest nośnikiem smaru. Wyłączona po prostu stoi... dłużej sprawność zachowują te częściej pracujące. Po to jest klima aby używać. Jak hamujesz to klocki się ścierają...
Prawie się zdenerwowałem ale obiecałem sobie ciepłym moczem zlewać pewne treści... moje zdrowie ważniejsze...
-
Klima jest po to żeby się chłodzić gdy Ci gorąco. Ja rzadko jej używam (dla swojego zdrowia ) a w moim starym samochodzie po 15 latach dalej działa i jedynie trzeba było czasem uzupełnić czynnik , ale to normalne.
-
Cytat:
Napisał
koczis
Klima jest po to żeby się chłodzić gdy Ci gorąco. Ja rzadko jej używam (dla swojego zdrowia ) a w moim starym samochodzie po 15 latach dalej działa i jedynie trzeba było czasem uzupełnić czynnik , ale to normalne.
Ech... klima sluzy tez do osuszania powietrza... zabana klima i uzywana nie powoduje zadnych chorob, malo tego, w zeszlym roku sprawdzili ze jezdzac zima ze sprawna klima i wymienianym regularnie filtrem szkodliwe czasteczki pm w aucie wynosza 0.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
koczis
Porownywanie starego auta na trwalszych czesciach do nowego gdzie wszystko jest zrobione aby mialo sie zepsuc jest śmieszne.
-
Cytat:
Napisał
koczis
Klima jest po to żeby się chłodzić gdy Ci gorąco.
Otóż nie tylko po to. To TYLKO jedna z jej funkcji. Można korzystać tylko z tej jednej funkcji albo ze wszystkich przez klimatyzacje oferowanych, tylko trzeba wiedzieć jak... i co można... u mnie już w kolejnym aucie chodzi non stop (automat)... głęboko mam zwiększone zużycie paliwa choć rozumiem ze dla niektórych ekonomia i każde zaoszczędzone pół litra paliwa jest na przysłowiowa wagę złota. Dobrze ze każdy może robić jak chce, byleby tylko nie narzucać nikomu wyższości âswoich racjiâ...
-
No tak, używam też klimy do osuszania szyby.
-
To nie jest temat o klimie.....:mad::mad::mad::!:
-
Fakt, o lpg ale na usprawiedliwienie klima powoduje tez wieksze zużycie lpg... koniec OT...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Fakt, o lpg ale na usprawiedliwienie klima powoduje tez wieksze zużycie lpg... koniec OT...
No i od tego się zaczęło :) Ale koniec !
-
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie.
Koledzy mam do was pytanie a szczególnie do chłopaków którzy mają Tipo 1.4 T-jet z LPG.
Jak wpięty w układ nagrzewnicy jest reduktor LPG?
Czy jest zamontowany równolegle czy szeregowo?
Jeśli szeregowo to czy podłączenie jest przed czy po nagrzewnicy?
Od niedawna mam założony gaz i wydaje mi się, że powoli nagrzewa się reduktor.
Tzn. w porównaniu do mojego starego fiata palio 1.2 przełącza się 2 razy dłużej.
Od razu dodam, że temperatur przełączenia na gaz ustawiona jest na 35 oC.
-
Masz instalację z fabryki, czy od dealera? Fabryczna nagrzewa się i przełącza bardzo szybko (czasem za szybko jak na moje)
Sent from my MI 6 using Tapatalk
-
Kto wiej konkretnie bez domysłów jakie warunki musza być spełnione aby fabryczna instalacja zaczęła podawać gaz np po porannym rozruchu auta. Nikt mi nie potrafi na to odpowiedzieć. Czy jest to tylko temp cieczy (jaka) czy tez inne rzeczy są brane pod uwagę (jakie)?
-
Na pewno nie tylko temp cieczy. Sprawdzalem wielokrotnie bo temp cieczy mam cyfrowo na blacie i temperatury przełączenia są bardzo różne.
-
Instalacje mam zakładaną poza ASO. Sterownik to LPGTECH. Wszystko jest ok, poza czasem przełączenia. Reduktor KME Silver mam wpięty szeregowo po nagrzewnicy. Gdy wskaźniku temperatury pokazuje 5-6 kresek to sterownik dopiero przełącza na gaz.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Kto wiej konkretnie bez domysłów jakie warunki musza być spełnione aby fabryczna instalacja zaczęła podawać gaz np po porannym rozruchu auta. Nikt mi nie potrafi na to odpowiedzieć. Czy jest to tylko temp cieczy (jaka) czy tez inne rzeczy są brane pod uwagę (jakie)?
Z tego co wiem to przełączenie na gaz następuje po osiągnięciu nastawionej temp. i uzyskania pewnych minimalnych obrotów silnika.
U mnie przy obecnych temp. zewnętrznych przełączenie następuje po ok. 1 min, i przejechaniu ok. 1 km a ruszam po kilku sekundach od uruchomienia silnika.
Instalacja Tartarini montowana w salonie Fiata.
-
Cytat:
Napisał
koczis
Z tego co wiem to przełączenie na gaz następuje po osiągnięciu nastawionej temp. i uzyskania pewnych minimalnych obrotów silnika.
U mnie przy obecnych temp. zewnętrznych przełączenie następuje po ok. 1 min, i przejechaniu ok. 1 km a ruszam po kilku sekundach od uruchomienia silnika.
Instalacja Tartarini montowana w salonie Fiata.
Qvadrat pisał o fabrycznej, a to co innego niż tartarini.. zupełnie co innego :D