Właśnie to miałem na myśli. Dzięki, że podzieliłeś się swoim doświadczeniem.
To jest widok strony w wersji do druku
np. takie cuś: Fiat 500X POP STAR 1.4 MultiAir 140KM MT - Samochód dostępny u dealera CENTRUM SPRZEDAZY FAP S.A. cena atrakcyjna jednak auto zarejestrowane w 2015 roku i niedługo skończy mu się gwarancja :)
Gwarancja obowiązuje od dnia wyjechania z salonu a nie od daty produkcji czyli pomimo 2015 to auto ma 24 miesiące gwarancji.
W moim przypadku auto zostało zarejestrowane na dealera w następnym dniu po wpłaceniu przeze mnie zadatku, tj. 31 stycznia i od tego dnia jest liczona gwarancja. Do zawarcia umowy doszlo po 2 tyg. jak tylko dealer otrzymał twardy dowód rej. Przez ten czas auto stało na placu bez blach, ktore leżały w szufladzie. Zresztą dostałem je do ręki jak przerejestowywałem auto na siebie.
tutaj nie byłbym taki pewny.
iphony (już nie pamiętam jakie) miały tak, że aby je uruchomić musiałeś zarejestrować się na stronie apple i podpiąć komórkę do komputera. Była wielka afera w jednej z sieci komórkowych, że jakiś punkt sprzedaży kupował telefony w Anglii i podpinał je do komputera aby zbrandować soft. Niektóre aihony leżały na półkach 6 miesięcy. Kupujący zatem miał gwarancję na 18 miesięcy a nie 24. Wyszło to bo Zenek chciał 20 miesiąca oddać telefon a okazało się że nie ma gwarancji. I zrobiła się afera.
Choć szczerze wydaje mi się, że FIAT nie poleciałby na coś takiego. Ale pamiętajcie - NA FAKTURZE VAT POWINIEN BYĆ NUMER VIN WASZEGO AUTA. pilnujcie tego.
To co piszesz o srajfonach to jest niezgodne z prawem handlowym a sprzedawca musi się dostosować do prawa handlowego w kraju w którym sprzedaje towar. Ja bym nie porównywał srajfonów z samochodami raczej w żadnej płaszczyźnie :-)
Towar handlowy to towar handlowy. Rekojmia obowiązuje na auto za 50k jak i na kapcie z ryneczku za 15pln
Natomiast ja dostałem maila od dilera, że moje tipo hb najpóźniej w poniedziałek powinno do niego dotrzeć i zaprasza mnie na dopięcie i omówienie formalności ;]
Auto zamawiane 30.12.2016 i planowany odbiór był do końca marca 2017 więc pozostaje się tylko cieszyć jeśli odbiorę auto wcześniej :-)
DLA ROZWIANIA WĄTPLIWOŚCI
Wraz z zakupem nowego Fiata uzyskujesz 24-miesięczną Gwarancję, trwającą od daty odebrania samochodu, bez limitu przebiegu.
Gwarancja ta obejmuje wady fabryczne samochodu, które będą naprawiane nieodpłatnie, z zastosowaniem oryginalnych lub odnowionych części zamiennych.
Wszelkie interwencje gwarancyjne będą realizowane przez Sieć Serwisową Fiat, a obejmują one:
naprawę lub wymianę wadliwego detalu;
robociznę obejmującą wymianę komponentów lub naprawę;
dostarczenie materiałów eksploatacyjnych niezbędnych do wykonania napraw na Gwarancji.
W okresie Gwarancji na samochód będzie można korzystać z usług pomocy drogowej.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
ZE STRONY FIATa
Pewnie czekają aż cała laweta będzie do dilera