Nie trzeba robic przegladu mechanicznego jeslu przebieg/wiek auta tego nie wymaga, nie wiem jak z blacharką, zeby utrzynac gwarancje na nadwozie
To jest widok strony w wersji do druku
Nie trzeba robic przegladu mechanicznego jeslu przebieg/wiek auta tego nie wymaga, nie wiem jak z blacharką, zeby utrzynac gwarancje na nadwozie
Wiele razy było, jest też zapisane w karcie gwarancyjnej - wystarczy czytać. Przegląd blacharski jest związany z mechanicznym - pieczątka mechanicznego oznacza przejście blacharskiego. Jeżeli ktoś chce mieć tę gwarancję, to pozostaje jeżdżenie do ASO na mechaniczny maksimum do roku przed zakończeniem gwarancji blacharskiej :lol:
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Jeździsz zgodnie z interwałami, a czy to się opłaci, to Twój wybór (gdyby przegląd wypadł tuż przed zakończeniem).
Panowie,
Robił ktoś już przegląd na 45 tys w 1.4 T-jet Lpg? Wymieniali Wam coś poza olejem filtrami itp?
Pisze bo moje tarcze z tyłu wyglądają jak od starego poloneza co stał 2 lata. Bardzo nierówne zużycie, rdza i wszystko co najgorsze.
Podobno kilka osób się z tym spotkało przy mniejszych przebiegach i udało im się wywalczyć to na gwarancji, ja raczej już na to nie liczę :)
Przy 30k zglaszalem problem z tylnymi tarczami to stwierdzili, że na ścieżce wychodzi im, że hamują i tematu nie ma. Nawet pismo do FCA nie pomogło. Olalem temat, hamuje więc nie ruszam gówna jak nie śmierdzi. 45k mnie czeka za miesiąc.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Dzisiaj umawiałem się na przegląd 45 tys 1.4 tjet LPG, przegląd + wymiana oleju Szczecin Gezet 690 zł nie licząc rabatu. Trochę dużo licząc że w astrze 2017 1.4 turbo przegląd z olejem kosztuje 400 zł 😁
Sam olej do fabrycznego lpg kosztuje ok. 250 zł za 4 litry [emoji26]
Na szczęście na rynku jest już zamiennik.
Ceny ASO w Trójmieście październik 2019, drugi przegląd Tipo 1.4 95 KM. Schewe Gdańsk, Autoplus Gdańsk, Auto-mobil Wejherowo - ceny w granicach 1100 PLN. W zeszłym roku na pierwszym przeglądzie zapłaciłem około 520 PLN. Ostatecznie skończyło się na samodzielnej wymianie filtrów i oleju (filtry Filtron, olej Motul 5W40 X-Clean 8100, koszt 220 PLN).
Czytając te posty w tym temacie zastanawia mnie jedna rzecz. Tak mniej więcej w okresie 2 letniej gwarancji przeglądy wychodzą mniej więcej 1200-1600 zł. Nie lepiej na taki okres wykupić pakiet Easy Care za 1000zł? Bo jeśli dobrze rozumiem w tej cenie są darmowe przeglądy i zniżki na części/materiały eksploatacyjne. Przy 5 latach wychodzi dla benzyny 95KM 2300zł (jeśli ktoś ma "manię pieczątek" z ASO w książce gwarancyjnej) czyli niecałe 500 na rok.
Zastanawiam się czy nie skorzystać z takiego pakietu.
Jestem świeżo po drugim przeglądzie mojego Tipo 1.6 E-Torq w Wejherowie, za robociznę wzięli 335 złotych, w tym niby mycie gratis, ale ciekawe czy cena bez niego byłaby taka sama.
Natomiast za własne materiały:
- olej Selenia Digitek 5L
- filtr oleju Mann HU 816/2x
- płyn hamulcowy Tutela Top 4/S 1L
- filtr kabinowy węglowy Meyle
dałem łącznie około 308 złotych, a oczywiście zostało mi oleju do silnika i płynu hamulcowego na dolewki.
Zatem łączny koszt drugiego przegląd wyszedł mi 643 złotych.
Co ciekawe ASO za przegląd z ich materiałami chciało ponad 1300 złotych, co prawda w to wchodziły świece, których u mnie nie było potrzeby wymieniać ze względu na przebieg poniżej 4000 km. Z tego co się dowiadywałem, to ASO w Gdyni orientacyjny koszt robocizny podawało o 100 złotych większy.
Trochę zaskoczyło mnie, że do silnika weszły ponad 4 litry oleju, niby pojemność miski 4,4, ale zwykle wchodzi zauważalnie mniej.
Pytanie do Was.
Mam zamiar umówić się na 1 przegląd (przebieg będzie około 11500km) a właśnie mija rok.
Czy muszę wymienić olej (wymieniłem przy 1500km i mam zamiar za miesiąc półtora pokombinować z tipolotem i wtedy i tak muszę wymienić olej).
Gdzieś czytałem że jak samochód ma mniej niż 10k to trzeba niby a jak jest ze mną?
Czy mogę powiedzieć żeby tylko posprawdzali i nie wymieniali nic?
Wysłane z mojego mate 20 x przy użyciu Tapatalka
Nie musisz.
Tzw 2 przegląd gwarancyjny w ASO (2 lata lub 30.000 km) - ceny zobaczcie sami
Załącznik 37092
Drogo...
Swoją drogą to jest sens wymieniać świece po 22 tyś przebiegu?🤔
Ja nie miałem wymienianych świec. Teraz przy 45k będę miał.
Według książki świece bodajże co 60.000 lub co 4 lata. Z LPG pewnie częściej.
Wymiana świec co 60kkm jest dla silnika wolnossącego 95km a
t-jet ma podane co 30kkm lub 2lata.
MariuszLu serwis wymienił świece po 2 latach/30kkm bo taki jest zapis w instrukcji obsługi. HB str. 182
Witam Mariusz;
a dlaczego nie wymieniali płynu hamulcowego? pytałeś? w tym okresie obligo.
Tak w T-Jet jest wymiana świec co30.000 km lub 2 lata (instrukcja obsługi - przeglądy okresowe strona 190).
Co do płynu hamulcowego to zapytam w najbliższą sobotę.
W/g instrukcji jest "kontrola i ewentualne uzupełnienie poziomu płynów w komorze silnika" - strona 187, a na stronie 191 tylko informacja że "płyn hamulcowy należy wymieniać co dwa lata niezależnie od przebiegu". Nie proponowano mi wymiany płynu, a ja nie zapytałem.
Nie zdziwił bym się gdyby odpowiedzieli, że zmierzyli parametry w zbiorniczku i był ok. Chyba szybciej wymienia się olej i kasuje marżę za olej,filtry, świece niż bawić się w wemianę płynu hamulcowego, odpowietrzanie itp. za ok 150zł razem z usługą. Zauważyłem już w kilku warsztatach, że nie jest to ulubiona czynność.