To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo a LPG -
1 załącznik(i)
W Barcelonie cztery dni temu widziałem w salonie nie wiem czy końcówki czy nie ale był na dedykowanym stanowisku dla tej wersji. Nazwany jest Hibrido i co ciekawe traktowany jest jako eko napęd z prawem wjazdu do czystych stref miasta. Ja razie przejechane mam 14 tys. i brak jakichkolwiek problemów. Graty to sterownik metatron(starsze wersje mialy wsparcie w FES, AlfaObd tu tez sie pewnie da ale brakuje mi samozaparcia w rozkminieniu tematu), reduktor landi, wtryski landi niebieskie). Jak juz pisano wielkrotnie inne są zawory, glowica ( zapewne w sensie gniazd) i kolektor -
są inne numery części. Szpiegnięcie programem diagnostycznym wskazuje że korekty ecu przy mocnych depnięciach nie wychodzą poza kilkanaście procent, w stanach ustalonych zwykle są na zerze czyli przyzwoicie jest to zestrojone. Oczywiście pełna kulturka od strony wizualnej zarówno montażu jak i wskaźników we wnętrzu. Jak na razie uważam ten zakup za bardzo udany.
-
Generalnie w obecnej sytuacji rynku samochodów i wymogów norm emisji LPG nie jest ekologicznym paliwem, ale na pewno jest ekonomiczny :)
Z tego co paczam na stronie fiata hiszpańskiego, to też nie idzie u nich zamówić LPG, może ten w salonie to jeszcze z placu im zostały wersje z LPG?
Pewnie ich sporo z racji małej popularności LPG w Hiszpanii. Poszperałem w internetach i w artykule z tego roku znalazłem takie statystyki:
Ilość zarejestrowanych samochodów zasilanych LPG w UE:
1. Polska 2 914 000
14. Hiszpania 58 038
Jak widać przepaść :)
-
Polski importer pewnie chetnie by te wersje sprzedawal nadal ale pewnie wlasnie ze wzgledu na to ze na calym rynku malo sie tego sprzedawalo nie homologowali tej wersji. Choć to dziwne bo np. ojczyzna fiata tzn. Wlochy to kraj LPG. W Polsce gdzie lpg jest popularne nie wyeksponowano tego waloru tego auta a w Hiszpanii owszem ( dedykowane standy) wiec tu jakas niekonsekwencja koncernu. No i to że tam dla tej wersji dostajesz naklejke na szybe "ECO" i mozesz hulać po calym miescie. W PL zapomnij - tylko CNG sie łapie na ustawe o elektromobilnosci bo za duzo byloby uprawnionych. A swoja droga jak patrzylem w homologacje to te emisje jakos specjalnie dla lpg nie sa korzystniejsze. Niektore wypadaja gorzej np. CO.
-
W Europie na 1 miejscu jest Turcja ponad 4 mln sztuk
2 Polska prawie 3 mln, 3 miejsce Włochy ponad 2 mln potem przepaść 4 miejsce Bułgaria niecale 500 tyś.
Myślę, że w Polsce nie trzeba było aż tak reklamować LPG. A z tą ustawą Eco w Polsce to fakt, za dużo starych złomów by wjeżdżało do centrum.
Oprócz CNG gazem eco jest też LNG.
LPG generuje sporo NOx-ów
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Jutro jadę do salonu negocjować i obejrzeć auto z bliska. A jaka intalacje i ewentualnie jaki warsztat polecilibyscie w województwie wielkopolskim do gazowania tipo?
Tak na marginesie: Unia Europejska wykastruje nas dosłownie ze wszystkiego w niedługim czasie. Może niech zaczną banany prostować bo takie absurdy im najlepiej wychodzą.
-
Dlatego tez pewnie ze wzgledu na miejsce produkcji i lokalny rynek wprowadzono wersje z lpg. I tam sie dalej bedzie sprzedawac. Ja Fiata kupilem glownie ze wzgledu na te wersje i to nieco wczesniej niz planowalem nowe auto. Tak to by byla Giulietta ale tez ze wzgledu na opcje przerobki aftermarketowej.
-
Jeszcze dojdzie do tego, że właściciele Tipo z fabrycznym gazem, będą go sprzedawać drożej niż kupili:)
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Chciales napisac ze zrobisz 10 lub 100 tys i dasz znac? Po 1000 km to mozna powiedziec tyle co nic xD
Raczej moje nic to znacznie więcej niż innych ... coś....
Mam zhamowanego fiata przed i po chipie na benzynie z przebiegiem 7tyś? Po przejechaniu 1000km na lpg zamierzam podjechać na finalą regulację do gazownika i ponownie na hamownię... także każdy będzie mógł porównać serię tjeta na benzynie ,z chipem na benzynie oraz na lpg. O bardziej rzeczowe "NIC" w temacie LPG tjet-a nie znajdziesz....
-
Ja kupowałem auto w Autocentrum w Poznaniu i gazowałem je w Rodan Autogaz na Tymienieckiego. Instalacja BRC koszt ok 3200 albo 3100zł
-
Taki przebieg miesieczny to nie lepiej diesel?
-
Dziś jadąc na pb (co 3-4 zbiorniki lpg przejezdzam 100km na pb) zauważyłem że jednak lepiej ciągnie na benzynie. Był to wjazd na S1 i zaraz trasa jest pod górę (wiadukt). Na wiadukcie na 4 biegu mam około 100-110km/h. Na lpg czuć że silnik dostaje zadyszki i nie chce przyspieszać A dziś na pb dość fajnie wjechalem i od razu zwróciłem na to uwagę. Przy normalnej jeździe różnicy między lpg A pb zbytnio nie czuć.
-
U mnie przy fabrycznej wrażenie jest takie, że lepiej idzie na LPG,a napewno nie gorzej niż na PB.
-
Cytat:
Napisał
Loczek30
U mnie przy fabrycznej wrażenie jest takie, że lepiej idzie na LPG,a napewno nie gorzej niż na PB.
Jeśli rzeczywiście by tak było to skąd różnica? Nie znam się na lpg i tylko słyszałem że można ustawic "mieszankę" na ubogo żeby mało palił lpg. A czy można ustawić na bogato i czy wtedy jest lepsze przyspieszenie niż na ubogo?
-
Cytat:
Napisał
DamianoZaw
Jeśli rzeczywiście by tak było to skąd różnica? Nie znam się na lpg i tylko słyszałem że można ustawic "mieszankę" na ubogo żeby mało palił lpg. A czy można ustawić na bogato i czy wtedy jest lepsze przyspieszenie niż na ubogo?
Na ubogo to trzeba odkładać na wymianę gniazd i zaworów.
Najlepiej na hamowni sprawdzić. Bo odczucia to mogą się wydawać...
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
A można na bogato? I co się wtedy dzieje? chyba że powinno być ustawione ani za bogato ani za ubogi.