A nawet chyba więcej niż 5 l.
To jest widok strony w wersji do druku
A nawet chyba więcej niż 5 l.
I to Ja dostaje ostrzeżenia za język i pisanie na temat.
Kontynuując opis moich przygód z instalacją Tartarini - wczoraj na wyjeździe z przeglądu (w tym przeglądu gazowego, na którym wymieniono filtry i świece) poszedł mi reduktor - nie miał nawet 30.000 km. Użytkuję zgodnie z instrukcją, nie żyłuję auta, gaz tylko z porządnych stacji (Orlen, CircleK). Całe szczęście wymieniony na gwarancji ale nie wróży to zbyt dobrze na przyszłość. Po raz kolejny FiatPrime miał rację :)
Krzywo naciskasz pedał gazu albo nie dbasz jak "złotowa". Innego logicznego wytłumaczenia nie ma na tym forum.
Prawda jest taka, że po gwarancji na instalację Tartarini przy ewentualnej wymianie reduktora bardziej opłaca się wywalić "przód". Różnica w cenie zwróci się po 4 przeglądach.
Czyli jednak dobrze zrobiłem , że nie założyłem LPG. Mam święty spokój.
Zależy kto ile jeździ. Trzeba indywidualnie przeliczyć. Ale fakt. Tutaj mamy kumulację problemów z którymi potencjalnie musimy się zmierzyć.
Przy dużych przebiegach i tak się opłaca w razie w. robić głowicę, wymienić instalacje, montować separator, jeździć czasem na benzynie, dolewać oleju i... o czymś zapomniałem?
Wypić cysternę melisy :)
Ja mam gaz od 3 dni, z góry nie chciałem tantarini w ASO. Żałuję tylko, że nie udało się dostać większego zbiornika po hurtowniach i finalnie mam 630/270 - 68L a chciałem 630/300 bo większy 650/300 by nie wszedł we wnękę - tu lepiej mają posiadacze 500X gdzie wnęka koła jest na tyle płytka, że spokojnie można przyfasolić butlę 81L. Zrobię pierwszego tysiaka na gazie i dam znać jak się sprawuje chociaż znając montera i jakość jego roboty śpie spokojnie.
Witam
W jakim serwisie robiłeś przegląd i jaki koszt tej przyjemności ? Pozdrawiam jurekP
Witam serdecznie :)
Jestem tutaj nowy i miałbym kilka pytań odnośnie LPG w TIPO. Jestem na etapie zmiany samochodu i początkowo miał to być Opel z fabrycznym LPG ale jak przeczytałem o problemach z przełączaniem zimą, o kosztach ewentualnych wymian/napraw w ASO oraz ogólnie o awariach tej instalacji to mi przeszło. I tak trafiłem na TIPO. Rozważam albo 1.4 16V bez gazu i od razu po odbiorze instalację jakiegoś STAGA lub BRC z dodatkową gwarancją na silnik lub kupno T-JETA z fabrycznym LPG. I tutaj pojawiają się moje pytania (to będzie moje pierwsze auto z LPG). Nie mogę sobie pozwolić na nowe auto i jazdę na benzynie do końca gwarancji bo robię miesięcznie czasem ponad 3 tysiące kilometrów. Ale do rzeczy:
Czy Tipo T-JET LPG ma również zintegrowany sterownik silnika ze sterownikiem od LPG? Czy można to bez problemu serwisować u dowolnego gazownika?
Jak się sprawuje ta instalacja? Przełącza bez problemu? Wtryskiwacze i inne komponenty nie psują się? W Oplach to jest jakiś dramat. Firma testuje produkt na klientach..
Jak ASO radzi sobie z tymi instalacjami? Mieszkam w Poznaniu i w zasadzie jedyny dealer to POL-CAR.
Z góry dziękuję za pomoc :)
Teraz będzie ciekawie:D
T-jetów z fabrycznym lpg już nie produkują, zostały jednostki na placach.
Mam fabryczny wiec odpowiem co wiem.
Najechane mam 12tys w niecale 4 miesiące i póki co problemów brak. U mnie spalanie między 8,5 a 9,5l/100km.
Raz wyskoczył na początku check jak mu depłem zaraz po przełączeniu na gaz, ale po wyłączeniu silnika problem zniknął.
Sterownik to metatron. Raczej tylko w ASO. Pisałem do AGŚ, ale oni u siebie ino te dokładane tartarini ogarniają. Dużo osób narzeka na dokładane w ASO instalacje tartarini, zwłaszcza w wolnossaku. Na fabryczny póki co nie widziałem skarg poważnych.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Serio nie produkują? Jeszcze dzisiaj widziałem go w oficjalnym cenniku...
Może coś się już zmieniło....były jakieś problemy z homologacją?...przecież LPG to czyste paliwo.
A jednak nie ma,sprawdziłem przed chwilą w cenniku.
Kup Tipo z T-jet i załóż instalację LPG tylko nie Tartarini.