To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja dzisiaj drugi przegląd (430 zł) - olej silnikowy, wszystkie filtry, podłączenie komputera, ścieżka diagnostyczna, odgrzybianie klimy, przebieg 16500 km, na razie bezawaryjna jazda, przedłużyłem gwarancję na kolejne dwa lata za 1040 zł.
Mechanik polecił za rok zmianę oleju na Mobil, bo tańszy, jak spytałem czy Selenia zła odpowiedział że nie zła ale droga.
-
Cytat:
Napisał
gregortgb1972
Mechanik polecił za rok zmianę oleju na Mobil, bo tańszy, jak spytałem czy Selenia zła odpowiedział że nie zła ale droga.
No dobra wszystko pięknie ładnie, Mobil ale powiedział jaki mobil bo nie ma w ofercie mobila 5w40 c3.
Płyn hamulcowego wymiany chyba zapomniałeś napisać bo to też robią.
-
Cytat:
Napisał
tko17
No dobra wszystko pięknie ładnie, Mobil ale powiedział jaki mobil bo nie ma w ofercie mobila 5w40 c3.
Płyn hamulcowego wymiany chyba zapomniałeś napisać bo to też robią.
Niestety nie powiedział jaki Mobil, nie drążyłem tematu bo Mobil mnie nie interesuje.
Płynu mi nie wymienili ze względu na mały przebieg, za rok mają wymienić - tak mi powiedzieli.
-
Cytat:
Napisał
gregortgb1972
Płynu mi nie wymienili ze względu na mały przebieg, za rok mają wymienić - tak mi powiedzieli.
Płynu hamulcowego nie wymienia się tylko i wyłącznie na przebieg, a wiek, konkretnie 2 lata.
-
Nie przesadzajmy, jak wymieni po trzech latach, to też się nic nie stanie.
-
Przy okazji tematu płynu hamulcowego. Ktoś może wie jaki płyn uznają tzn. jaka jest nazwa płynu na jaki wymieniają w serwisie.? Mam przegląd za niecałe 500 km (30 tys już prawie na blacie) i brakuje mi jeszcze płynu i filtrów do gazu (instalacja stag montowana poza ASO) do kompletu gratów na przegląd.
Mam już olej, świece, filtr oleju, powietrza, kabinowy, chyba że jeszcze o czymś zapomniałam przy liście zakupów przed przeglądem.
-
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Kazdy DOT 4
Dzięki. Przy okazji zapytam jeszcze o 2 rzeczy.
Pierwszy przegląd robiłem przy przebiegu mniej więcej 15600km teraz wyświetla mi się komunikat, że przegląd mam +- 1000km do przeglądu co przy moim obecnym przebiegu 29600 dałoby 30600km i teraz pytanie czy mam się trzymać przeglądów co 15 tys liczonych od pierwszego przeglądu czy co 15 tys liczonych sztywno tzn przy przebiegu 15,30,45 tys itd?
Drugie pytanko czy na przeglądzie sprawdzają mi zbieżność? Pytam bo mam wrażenie, że ściąga mi auto w prawo. Ciśnienie w oponach wszędzie takie samo. I czy w razie czego ustawiać zbieżność w ASO czy poza?
-
Cytat:
Napisał
kastomat
teraz pytanie czy mam się trzymać przeglądów co 15 tys liczonych od pierwszego przeglądu czy co 15 tys liczonych sztywno tzn przy przebiegu 15,30,45 tys itd?
Nie musisz się trzymać na "zero", rób jak Tobie pasuje.
Cytat:
Napisał
kastomat
Drugie pytanko czy na przeglądzie sprawdzają mi zbieżność?
Jeżeli sprawdzą, to na ścieżce diagnostycznej - przejazd przez płytę i koniec.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
kastomat
Pytam bo mam wrażenie, że ściąga mi auto w prawo. Ciśnienie w oponach wszędzie takie samo. I czy w razie czego ustawiać zbieżność w ASO czy poza?
Najpierw sprawdź, czy to nie wina opon.
Gdzie ustawiać? Tam, gdzie to dobrze zrobią, czyli jak fabryka instruuje.
-
Odnośnie płynu hamulcowego to dzisiaj zmnieniałem. Wydaje mi się że warto zmienić po 2 latach gdyż miał kolor piwa, nowy bezbarwny. Jakby ktoś sam chciał zmienić to niech przygotuje 11 (odpowietrznik przód) i 7 (tył). Polecam odsysarke pożyczyć lub kupić to nie trzeba pompować.
-
Warto kulić miernik płynu hamulcowego choćby i u chińczyka za ok 7pln i sprawdzić stan tego płynu. Po co zmieniać jak miernik pokazuje ze dobry?
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Warto kulić miernik płynu hamulcowego choćby i u chińczyka za ok 7pln i sprawdzić stan tego płynu. Po co zmieniać jak miernik pokazuje ze dobry?
Płyn jest higroskopijny, wchłania wodę z otoczenia. Zmierzysz chinczykiem płyn w zbiorniczku, a to co jest w przewodach to swoją drogą. W układzie hamulcowym nie ma obiegu płyny hamulcowego takiego jak w układzie chłodzenia, gdzie taki pomiar ma sens. Już miałem do czynienia z takim klientem, który nie zmieniał płynu hamulcowego z 10 lat w 1.9jtd. Przyjechał do mnie "Panie ratuj 3 mechaników chce mi zmieniać kompletne sprzęgło, bo są problemy z 1 i R biegiem". Odpowietrzyłem sprzęgło parę razy, wyleciała substancja o konsystencji emulsji. Sprzęgło wróciło do żywych. Pomijam fakt korozji przewodów w tym wypadku.
-
No prawda ale ja nie o takim ekstremum. Ja tylko o ewentualnej wymianie po 3 max 4 latach nie dluzej. I to tylko jak auto nie katowane. Zawsze można odkręcić odpowietrznik, depnac 3 razy, złapać płyn do pojemnika i zbadać...
-
Kurcze , dobrze że napisaliście o sprzęgle bo o obiegu sprzęgła zupełnie zapomniałem. Nic trzeba będzie kupić jeszcze 0,5l płynu , w motorze sobie zmienie resztę.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
No prawda ale ja nie o takim ekstremum. Ja tylko o ewentualnej wymianie po 3 max 4 latach nie dluzej. I to tylko jak auto nie katowane. Zawsze można odkręcić odpowietrznik, depnac 3 razy, złapać płyn do pojemnika i zbadać...
No tak, zsam zmieniam w swoich autach średnio co 3 lata. W Tipo zmienię w przyszłym roku.
-
Odnośnie wcześniejszej rozmowy o wymianie oleju ja przy wymianie robie zawsze płukankę z teca i jak dla mnie robi super robotę. Wszystko równiej pracuje. Robił ją któryś z was?
-
Cytat:
Napisał
TomaszW
Odnośnie wcześniejszej rozmowy o wymianie oleju ja przy wymianie robie zawsze płukankę z teca i jak dla mnie robi super robotę. Wszystko równiej pracuje. Robił ją któryś z was?
Ja w nowych autach nie robię. Olej zmieniam co 15kkm (wychodzi mi tak co ~7-8 miesięcy), nie używam najtańszego oleju lecz z tych sprawdzonych, jeżdżę głównie w trasie nie mecząc silnika więc nie widzę sensu. Jak silnik będzie miał 150kkm+ to się pomyśli...tylko czy wtedy będę miał jeszcze Tipo?
-
1 załącznik(i)
Przebieg jak na fakturze blisko 30 tys km
Wymienione olej, świece, filtry kabinowy, oleju, powietrza.
Fanty moje.
świece 160 zł,
olej 100 zł,
filtr oleju 68 zł
kabinowy 79 zł,
filtr powietrza 99 zł
razem 500 zł za fanty
+ 265 zł przegląd
Razem 765 zł
Fiat z zamontowanym gazem, nie zrobili mi przeglądu gazu bo jak stwierdzili nie mają możliwości podpięcia się i połączenia z kompem mojej instalacji LPG (montowana poza ASO Stag)
Także z filtrami gazu będę musiał jechać do gazownika u którego zakładałem na wymianę i regulację.
Koszt filtrów lpg:
fazy ciekłej z oringami 10 zł
wkład do filtra fazy lotnej z włókna szklanego 18 zł
Razem 30 zł filtry które powinno się teoretycznie wymieniać co 10-15 tys km plus dojdzie do tego usługa wymiany i regulacji u gazownika.
Załącznik 36659
-
W ubiegłym tygodniu robiłem pierwszy przegląd na 15000 km w Warszawie w Carserwisie na Połczyńskiej. Kosztował mnie prawie 820 zł - ich olej i ich filtry (kabinowy i oleju). Buce wleli mi za dużo oleju. Na bagnecie ponad stan max i musiałem to odsysać, co wcale takie proste nie było bo rurka na bagnet ma "zakręty" i trzeba dobrać odpowiedni wężyk. Do tego zgłaszałem parujące lampy i zostałem olany ciepłym moczem. Ale tego nie odpuszczę - poczekam do jesieni i zgłoszę to do FCA bezpośrednio ze świeżymi fotkami. Ogólnie nie polecam. Na szczęście więcej nie planuję już serwisować Tipo w ASO, więc po problemie. Robocizna 430 zł - jakieś kuriozum.
-
Nightingale79. Kiedyś serwisowałem w Avanti w Piasecznie - grupa carserwis (obecnie Avanti już nie ma w Piasecznie) i też nie byłem zadowolony z ich usług, jak byłem tam jakiś czas temu to widziałem tam pana z obsługi serwisu który pracował wcześniej w Piasecznie i przypomniało mi się jego olewcze podejście do zgłaszanych usterek. Samochody zacząłem serwisować w Romarze w Radomiu i tam problemów nie było + auto zawsze umyte po przeglądzie i cena sporo niższa.
Dodam jeszcze, że mi w Doblo 2011r. również parowały lampy i w Romarze wymienili mi je bez problemu.