Dziękuję, znalazłem na forum punto takowe informacje, o konieczności wylutowania rezystora R14.
To jest widok strony w wersji do druku
Witam namieszałem w module przytrzymującym pasażerów ORC i teraz nie przechodzi osiowanie. Macie może możliwość wstawienia zdjęcia ze swoimi ustawieniami. Kurcze już tak mi się w głowie popierniczylo, że nie wiem co zmieniałem a co nie. A zaczęło się od tego że chciałem wyłączyć czujnik wpięcia pasa z tyłu. Chodzi mi o to że muszę wpinać pas w konkretne zapięcie bo inaczej się nie da, a montując fotelik dziecka to zapięcie jest przysłonięte i nie można wpiąć pasa. Chodzi chyba głównie o tę funkcję:
Passenger disable switch
SBR logic i unit
Lateral pressure sensor
EPPM
Front driver pretensioner
lateral passenger pretensioner
Driver buckle switch pretensioner
Bardzo proszę o pomoc
Alfaobd 2.1.7.6
Tak na przyszłość, to zanim zaczynamy mieszać w body to dobrze jest zrobić sobie kopię aktualnego stanu.
Załącznik 42742
Tylko w mojej alfaobd menu kończy się na Kod kraju nie mam dwóch ostatnich pozycji
Wersja nieaktualizowana (witaminizowana) to raczej problem, najnowsza pod Windows v2.3.7, pod androida v2.3
może warto zainwestować ?
Adoks pewnie masz rację. Nowe auto chciałem się pobawić i wyszło jak wyszło. A powiedz czy mając najnowszą, legalną wersję będę mógł przywrócić fabryczne Ecu
Co prawda jest opcja "Reset ECU" ale nie przywrócisz tym swoich poprzednich ustawień, poszukaj bo chyba
w którymś wątku było coś na ten temat. Co do osiowania to musisz mieć tzw. niebieską przejściówkę, bez niej
nie przejdzie a poza tym wersją "crk" chyba też nie, i chyba ktoś już pisał o tym. Zapytaj jeszcze @JTN bo
jest dobry w tym temacie i może zna antidotum na twój problem. Osiowanie możesz też zrobić MES'em
ale tu też potrzebna niebieska przejściówka, chyba że dysponujesz bardziej zaawansowanym interfejsem.
PS. Tak na marginesie mam na zbyciu nową niebieską przejściówką 20zł+przesyłka
AlfaOBD tworzy logi zmian, także w nich będzie widać co zmieniłeś i na co zmieniłeś, widać z jakiej wartości na jaką zmieniłeś.
Prosta ogólnie sprawa aby przywrócić ustawienia.
Jeśli nie używałeś niebieskiego adaptera to nie używaj przy przywracaniu ustawień, bo
te moduły które wymagają niebieskiego adaptera nie przyjęły zmian i nadal mają fabryczną konfiguracje.
Mam niebieski adapter i używałem go do osiowanie. W sumie wyłączyłem s&s, alarm pasów, aktywowałem AA i wiele innych pierdół i nie było problemu z osiowaniem. Dopiero jak zacząłem grzebać w ORC to wyszła lipa.
JTN gdzie szukać tych logów. Alfe mam na tel, w opcjach zaznaczone recording log ale już w tools wszystkie opcje niedostępne.
Opcje w tools nie muszą być na czerwono i nie są.
Klikasz w "Przeczytaj rejestr błędów i statusu" i wybierasz BCDELPHI_Info
Niestety ta opcja nie działa. A teraz pytanie z innej beczki. Jutro jestem umówiony na montaż gazu. Czy błędy w Ecu nie będą przeszkadzały w instalacji?
Do kuchenek i pieca tez już nie za długo :-)