a to chyba zamiennik widziałem. tak czy inaczej to plankton. najdroższe świece. do tego ar9100 i klucz dynamometryczny bo mam starego rzęcha takiego ze wskazówką
To jest widok strony w wersji do druku
a to chyba zamiennik widziałem. tak czy inaczej to plankton. najdroższe świece. do tego ar9100 i klucz dynamometryczny bo mam starego rzęcha takiego ze wskazówką
Przy małych siłach rzędu 20 Nm to jakoś go nie widzę. Poza tym narzędzi nigdy za wiele. Ostatnio pięknie wykorzystałem kupioną od tak dla kaprysu stację hot air. Naprawdę idzie zgrzać plastik tak że miejsce zgrzewu ma przyzwoita wytrzymałość.
Filtr PP jest prostszy od budowy cepa, więc można sobie pozwolić na jakieś tanie zamienniki, w przeciwieństwie do filtra powietrza silnika i tu bym już byle czego nie montował w samochodzie.
Sama wymiana oleju w ASO Auto Tim Opole: ok. 350 zł. Przegląd po roku: 100 zł (bez wymiany filtrów powietrza i kabinowego - wymieniłem sam). Moje wymiany oleju nie zbiegają się z obowiązkowymi przeglądami, dlatego podałem ceny osobno.
Przeglad przy 45k km 299 zł , wymiana oleju, filtr powietrza i oleju oraz płyn hamulcowy. Cena po rabacie. Graty mialem swoje. Ogólnie wyszło nie całe 550 zł.
Pierwszy raz posiadam auto i zbliża mi się pierwszy przegląd. Pomóżcie experci, bo niestety mam dość głupie pytanie. W dowodzie rejestracyjnym mam wbitą pieczątkę do 19 sierpnia, w aucie natomiast pokazuje mi datę na 15 września (auto zarejestrowane przed dealera). Do kiedy murze zrobić przegląd, zęby nie utracić gwarancji? Na przeglądzie wbijają pieczątkę o badaniu do dowodu rejestracyjnego?
dwa różne tematy: jeden to przegląd techniczny żeby auto było zdrowe, drugi to rejestracyjný żeby mogło legalnie jeździć.
Przykro mi, ale potrzebuje bardziej rozszerzonej odpowiedzi, bo nie ogarniam.
1) W dowodzie rejestracyjnym mam. Termin badania technicznego 19.08.2019 i pieczątke z tamtego roku. -> Moje zrozumienie, że musze zrobić badanie techniczne do tego 19.08.2019r, ale czemu skoro powinienem mieć 3 lata ?
A) Pierwszy Przegląd okresowy po 15tys lub roku -> Moje zrozumienie, moge nie musze, nie zrobie to trace gwarancje na auto. Ale nie rozumiem do kiedy mam zrobić ten przegląd (od tego co komputer pokładowy pokazuje czy od jakiej daty)? Doczytałem się tu na forum, ze dostaje sie pieczątke?gdzie mi ją wbiją?
To już ostatni post, nastepny napisze po ile przegląd i gdzie robiłem. Przepraszam za spam, ale niestety nawet google mi nie pomogło zrozumieć, a młody i nie doświadczony jeszcze jestem :P
Jeśli auto ma instalację LPG to przegląd technicNy na stacji diagnostycznej co roku musi być robiony.
Co do przeglądu 15k/rok to w instrukcji jest napisane. +- 1k km lub +- 1 miesiąc od daty ostatniego przeglądu. Jeśli to będzie piefwszy przegląd to rok od zerowego, czyli tak jak Ci komputer pokladowy pokazuje, ewentualnie sprawdź datę w książce serwisowej
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
No właśnie czy auto ma LPG czy się jakaś dziunia ciulnęła w urzędzie? Bo jak to drugie to niech dealer odkręca sprawę bo on rejestrował nowe auto (przynajmniej tak zrozumiałem).
Mi się ciulneli w urzędzie i miałem wbite na 3 lata pomimo lpg [emoji23]
Jak zwróciłem uwagę, to małe zamirszanie powstało, dyskusje, narady z kierownikiem.
W końcu babka wzięła i długopisem zmieniła rok. W systemie nie ruszyli, bo miałem dalej na 3 lata w CEPiKu.
Hahaha, mi tez się ciulneli i na 3 lata dali dr i bez wpisu o lpg. Pokreslili i pobazgrania, postawili jakieś stemple a ja powiedziałem ze z taką szmata to ja jeździć nie będę i po 3 tygodniach był nowy bez błędów a i w Cepiku poprawili. Jak poprawiali swoje błędy to byli mili i uprzejmi jak kurde nigdy... i wszystko bez kolejki...
A widzisz, ja mam prawidłowo wbite LPG już na etapie produkcji, wewnątrz dowodu adnotacja, oraz z tylu gdzie typ paliwa, a datę i tak źle dali [emoji23] w CEPiKu się zaktualizowało po przeglądzie już prawidłowo jak diagnosta wprowadził dane.
W nowym dowodzie tez już wszystko w porządku mam :-)
Widzę, ze wszędzie tacy kumaci i kompetentni się trafiają w urzędach...
No i w piątek zrobiłem drugi przegląd. Pojechałem specjalnie do Ełku i za robociznę wyszło 350zl - przegląd z wymiana oleju i wszystkich filtrów, również tych dwóch od gazu. Koszt dojazdu to 50zl. A w Białymstoku byłoby za ten przegląd co najmniej 600zl za sama robociznę, tak mi zapowiedzieli... za rok tez pewnie pojadę do Ełku, tylko tym razem zabiorę rodzine, wrzucę ich nad jeziorko a auto do serwisu i będzie git.
Drugi przegląd po 2 latach w B-B wyniósł 509zł w tym:
1) olej 2) f.oleju 3) f.pow 4) płyn hamulcowy 5) ścieżka diagnostyczna