No niby ricambi originali. Ja z moimi przebiegami to raczej za dwa lata będę zmieniał.
To jest widok strony w wersji do druku
No niby ricambi originali. Ja z moimi przebiegami to raczej za dwa lata będę zmieniał.
A ja już latem się przekonam :-)
Najlepsze wg mnie do t-jet DENSO IXU27 moment dokręcenia 17Nm, przerwa 0,75+-0,05, wymiana wg serwisówki 30 tyś, Denso podaje 40tyś.
Załącznik 43690
Tak wyglądają po 44000 km, przegapiłem ;(
2018r, dzisiaj auto na placu przeparkowałem i zaczął na wolnych obrotach nierówno pracować i zaczął mrugać Check że wypada zapłon. Chyba któraś świeca dokończyła żywota lub cewka, jutro będzie sekcja.
Mój rekordzista to 500L 1.4 95KM rozrząd przebieg 158tkm i 8 lat, ale to już był ostatni gwizdek dla paska taki był spękany. A to ten sam rozrząd jest stosowany w 1.2 16v, 1.4 16v i 1.4 tjet.
Niestety na cytowanej tutaj wielokrotnie aukcji:
https://allegro.pl/oferta/swiece-ory...uki-6895267105
sprzedają już świece Made in Thailand i nie FPT, tylko Mopar.
Kupiłem świeczki mopara po zniżce dla serwisy fiata, Masakra 290zł zapłaciłem ale to na pewno NGK MOPAR , doszedłem do wniosku że nie będe brał innych niŻ NGK przejechałem na poprzednich 40 tyś i wszystko było ok . Dlatego jak sobie policzysz ile kosztuje spokój to lepiej zapłacić więcej niż się bujać z problemami.
Uzywane świeczki ładne suche trochę okopcone ale to normalne po 40 tyśkm.
Odświeżony eLearn do Grande zawierający silnik T-Jet, więc w Tipo się wam przyda zapewne...
https://aftersales.fiat.com/elearnse...et&isExaminer=
Umie ktoś przerobić link, aby pokazywał inne modele? Bo tu nie można się cofnąć i wybrać innego (np. Tipo), będzie chciał login/hasło!
Ale jak masz taki długi link jak powyżej, to można grzebać bez logowania (chyba, że tylko starsze modele odblokowali?)...
Samo podstawianie numeru modelu ("199" = Grande) na inne, nie działa (chce hasło).
Hej, ja też właśnie jestem po zmianie świec, zamówiłem na allegrogo od Jata_Fiat ori ricambi orginali, wymiana po 37 tys kkm, żadnych problemów wcześniej, a po wymianie bez uwag, pali i lata jak nowy.
Świeżo po trasie 2tys KM więc raczej OKEY.
Z ciekawości, po ilu rozrząd zmieniacie 60tys km będzie ok, i 5-6lat będzie OK?
Ja rozrząd zmieniłem po 6 latach i ok 120000km
Jest o rozrządzie osobny temat, tu zostawmy tylko świece :-)
Wczoraj przestał palić na jeden cylinder , jaka może być przyczyną . Autko Tipo t-jet 120 k 96 tysi sprawdzałem jakiś czas temu świece mechanik odkręcił jedną była w porządku . Nie wiem ile mają przebiegu .
Zacznij od wymiany świec i jak nie pomoże to zamień cewki miejscami aby je sprawdzić.
Ten motor ma zalecenia wymiany świec co 30000km.
Wymieniłem świece na NGK i jedną cewkę też na NGK i autko hula . Koszt u mechanika z robocizną 550 zł.