To jest widok strony w wersji do druku
-
To co pokazujesz Fiat wymienia jako całość. Obecnie według ich serwisówki jest to część nienaprawialna i podlega wymianie tylko jako kompletny podzespół. Czyli od krzyżaka przy przekładni kierowniczej do samej kierownicy. Kolumny te produkuje TRW w Polsce.
Dostałem info z ASO, że będzie zamawiana trzecia (!) kolumna do mojego Tipo. Dwie poprzednie, całkowicie nowe, okazały się wadliwe.
-
Wiem, bo rowniez miałem to wymieniane, caly detal jak na zdjeciu. U mnie odpukac pomogla jedna wymiana.
-
Cytat:
Napisał
Rafal_Sz
To co pokazujesz Fiat wymienia jako całość. Obecnie według ich serwisówki jest to część nienaprawialna i podlega wymianie tylko jako kompletny podzespół. Czyli od krzyżaka przy przekładni kierowniczej do samej kierownicy. Kolumny te produkuje TRW w Polsce.
Dostałem info z ASO, że będzie zamawiana trzecia (!) kolumna do mojego Tipo. Dwie poprzednie, całkowicie nowe, okazały się wadliwe.
Pracuje w zakładzie (konkurencja dla TRW) który robi te kolumny i potwierdzam że kolumna jest nienaprawialna w ASO. Takie uszkodzone kolumny / reklamacyjne trafiają do nas na analizę. 90% przypadków to hałas - bardzo trudno określić z którego elementu pochodzi. Nawet jak padnie silnik wspomagania to i tak samemu go nie można wymienić (chociaż to tylko 3-4 śruby do odkręcenia), bo trzeba go skomunikować z ECU wspomagania i sprawdzić tzw. moment wejściowy - wyjściowy.
-
Że tak spytam bo zbliżam się do końca 2 lat gwarancji. Te usterki kolumny kierowniczej to wiążą się jakoś z tym czy auto jeździło ze stale włączonym trybem city? Może to mieć jakiś wpływ że to się psuje?
-
Raczej nie powinno mieć wpływu, gdyż powstający z czasem luz na przekładni ślimak-koło zębate jest kompensowany specjalnym mechanizmem. Z tego co pamiętam to nasze projektowane są na 5 mln cykli (full lewo - prawo) co daje ok 5 lat eksploatacji - oczywiście to nie oznacza że o tym czasie się zepsują, zazwyczaj do tego momentu są robione testy. Dodatkowo wspomaganie nie działa przez cały czas, wraz z wzrostem predkości jest coraz słabsze i przy ok 100 km/h silnik wspomagania w ogólne nie jest załączany.
Z tego co obserwujemy to zazwyczaj reklamacyjne sztuki nie mają więcej nalatane jak 30k km, czyli to znak że główne problemy wychodzą na początku.
-
Cytat:
Napisał
Sławek89
Pracuje w zakładzie (konkurencja dla TRW) który robi te kolumny i potwierdzam że kolumna jest nienaprawialna w ASO. Takie uszkodzone kolumny / reklamacyjne trafiają do nas na analizę. 90% przypadków to hałas - bardzo trudno określić z którego elementu pochodzi. Nawet jak padnie silnik wspomagania to i tak samemu go nie można wymienić (chociaż to tylko 3-4 śruby do odkręcenia), bo trzeba go skomunikować z ECU wspomagania i sprawdzić tzw. moment wejściowy - wyjściowy.
Nexteer Tychy (choć miasto nie pasuje )?
Jakies funkcje tzn odczyt momentu jest alfaobd itp.
-
No ja miałem odgłosy - filmik na youtube. Wiedziałem że to silnik wspomagania dzięki kolegom z forum ale Panowie z ASO się uparli i na pierwszym miejscu wymienili mi cały układ kierowniczy wraz z maglownicą. To nie pomogło więc ponowie powiedziałem co hałasuje i dopiero wtedy wymienili silnik wspomagania - pomogło i nastała cisza.
https://youtu.be/2LfbSXau3Aw
https://youtu.be/dnu6t0kAAPs
-
Tez mi wczesniej wymienili maglownice, drogi serwis ale bylo podobnie, oni wiedzieli lepiej ;)
-
Bezcenna była mina i zachowanie Pana z serwisu, kiedy poinformowałem że wymiana maglownicy nie pomogła i kiedy po wymianie silniczka wspomagania nie omieszkałem stwierdzić iż czasami warto posłuchać klientów.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Bezcenna była mina i zachowanie Pana z serwisu, kiedy poinformowałem że wymiana maglownicy nie pomogła i kiedy po wymianie silniczka wspomagania nie omieszkałem stwierdzić iż czasami warto posłuchać klientów.
Tylko, że obecnie nie ma możliwości wymiany samego silnika. Pisałem o tym wyżej.
-
Ale jestes uparty. Ten silnik wspomagania to ten caly element z drazkiem kierowniczym. I nie trzeba tego za kazdym razem pisac zeby to w koncu dotarlo. Samego silnika nikt na forum nie wymienial tylko caly detal, jak na zdjeciu.
-
swego czasu był jakiś magik z rudy śląskiej który naprawiał takie układy ale poprzednich generacji w autach typu punto itp. Pewnie dalej działa
-
Cytat:
Napisał
marx30
swego czasu był jakiś magik z rudy śląskiej który naprawiał takie układy ale poprzednich generacji w autach typu punto itp. Pewnie dalej działa
Poprzednie generacje działały na nieco innej zasadzie. Obecnie niestety silnik trzeba sparować (komunikacja) z ECU kolumny. Zmieniło się to odkąd wprowadzone zostały asystenty pasa ruchu, automatyczne parkowania itp. Pracuje w tym 9 lat i w tym czasie wyszły 2 różne generacje motorów a ECU chyba z 3.
Z tego co wiem to na dzień dzisiejszy tylko w Toyocie (niektóre modele) można wymienić w ASO sam silnik. Ale tam kolumna jest znacznie droższa (w produkcji) a sama komunikacja jest inaczej zrealizowana.
-
Od jakiegoś czasu przy wyjeździe z garażu i skreceniu kół slysze dziwny odgłos z okolic lewego koła, coś jak chrupniecie.
Dźwięk ten pojawia się tylko przy pierwszym wyjeździe z garażu później jest wszystko ok.
Ostatnio stał się jakby glosniejszy .
Na co stawiacie?
Łożysko w kolumnie, lacznik stabilizatora czy może coś innego?
-
-
Łączniki są jeszcze oryginalne
Na przeglądzie w połowie września były sprawdzane i było ok...
-
Ja bym sprawdził jeszcze raz. U mnie właśnie zaczęło się od walnięcie przy ruszaniu z rana... potem dochodziły kolejne oznaki łączników...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Ja bym sprawdził jeszcze raz. U mnie właśnie zaczęło się od walnięcie przy ruszaniu z rana... potem dochodziły kolejne oznaki łączników...
Z tymi łącznikami to tak jest, że zanim zaczną się mocno tłuc, to sprawiają wrażenie sprawnych, natomiast pojawiają się różne dziwne, trudne do zdiagnozowania dźwięki.
-
Trzecia przekładnia wytrzymała 200 km. Jutro znowu jadę do ASO. Zaczynam się czuć jak w ukrytej kamerze. :/
-
Cytat:
Napisał
Rafal_Sz
Trzecia przekładnia wytrzymała 200 km. Jutro znowu jadę do ASO. Zaczynam się czuć jak w ukrytej kamerze. :/
To trochę coś nie tak. Raczej mało prawdopodobne żeby kolumna była uszkodzona 3 razy z rzędu. Sprawdź czy przy dokręcaniu wału pośredniego łączącego układ wspomagania z listwą zębatą dają nową śrubę i najważniejsze czy stosują odpowiedni moment dokręcenia (tam też powstaje wiele różnych stuków itp). Śruba ta zazwyczaj jest dokręcana z takim momentem że zostaje dość sporo odkształcona plastycznie i może być użyta tylko raz (bynajmniej jest tak w wspomaganiach produkowanych u nas)