Według dokumentacji, cytując, "zastosowano nowe podzespoły turbosprężarki", montowane od 28.11.2017. W EPER też są inne numery.
To jest widok strony w wersji do druku
Turbo wymienili z przewodem olejowym w zestawie? (jeszcze filtr ,odpływ,podkładki ,olej ) Olej ,bo robiłem turbinę w dieslu i warunkiem gwarancji była adnotacja o nowym oleju odp klasy
Wymienią 11.07. Według instrukcji serwisowej przewodu olejowego nie wymienia się, ale wszystkie odkręcane podkładki uszczelki, nakrętki tak. Filtr na turbinę również nie jest ujęty. O oleju nic nie ma.
To ciekawe, bo gdy zamawiałem filtr itd to poinformowano mnie , że wedle Fiata wymienia się przewód zawsze z wymianą turbiny gdy montowana jest nowa itd . Czyli Fiat sam sobie przeczy ,traci klient :(.
ASO upiera się że jest to jednak wina czujnika a nie turbiny i nie chce zrobić wykresów. Podobno ryzyko jest po ich stronie jeśli wymiana czujnika nie przyniesie oczekiwanych efektów.
Słabo to widzę. Niech wypowiedzą się na jakiej podstawie twierdzą, że to czujnik. Tylko niech przedstawią twarde dowody.
Tak się tłumaczy:
Jeżeli chodzi o czujnik to diagnostykę prowadzimy zgodnie z technologią Fiata, ryzyko zamówienia nieodpowiedniej części jest po naszej stronie.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Info z przed chwili:
Otrzymałem info z serwisu, że korzystając z możliwości porównania pracy silnika w innym takim samym aucie zweryfikowaliśmy naszą diagnozę:
1. Czujnik w kolektorze pracuje poprawnie
2. Przyczyną spadków mocy jest turbosprężarka, koszt z wymianą około 5800 zł, na zamówienie , czas oczekiwania około 3 -5 dni
Wiem dlaczego zmienili diagnozę ;) W instrukcji serwisowej jest błąd dotyczący diagnostyki czujnika w kolektorze. Podają wartość podciśnienia 300mBar, jest to dla wolnossaka - mam tak w 1.4 8V, dla turbo na luzie wynosi około 900mBar nadciśnienia wliczając atmosferyczne. Piszą, że jeżeli jest inna, to czujnik do wymiany, gdy układ szczelny - zobaczyli 900 i bach, uszkodzony. Jednak, za przeproszeniem, bardziej rozgarnięta małpa sprawdza, czy wartość oczekiwana ciśnienia w kolektorze jest równa aktualnej. Po tym u siebie dochodziłem szukając problemu.
Co do turbo pisz do FCA.
Zapomniałem dodać.
Oficjalnie witamy w klubie :roll:
@500X i @rajtkezjusz - czekamy na Was :tongue
Może jakieś lepy forumowe z tej okazji wymyślić i wydawać?
Dziękuje, miło mi, chyba
Skoro masz już przetartą drogę w FCA, możesz mi podpowiedzieć lub podzielić się pisem co i jak mam opisać bo nie bardzo wiem jak to ugryźć.
Ale już teraz bardzo dziękuje za pomoc i rady bo bez was pewnie bym płacił właśnie za wymianę czujnika by zaraz tam wracam na ponowny serwis!
Zacznij od podania informacji w sprawie usterki, kiedy wystąpiła - pisz swoje odczucia, co pokazuje wskaźnik doładowania, jak jeździ auto, podaj błąd z diagnostyki ASO i dodaj ich korespondencję z diagnozą - już ją masz.
Podaj numer VIN auta oraz nr rejestracyjny, przebieg auta.
Możesz napisać, że na forach coraz częściej pojawia się ta wada, powołaj się na Service News SN 10 005.18 (w ASO zapewne nikt w to nie zaglądał), że usterka nie wynika ze złej eksploatacji auta, a ze złej jakości materiałów zaworu wastegate (ogólnie piszą o podzespołach turbosprężarki), które zmieniono 28 listopada 2017 roku.
No i najważniejsze - niech pokrywają koszt wymiany z powyżej podanego powodu.
Powodzenia:!:
Przed chwilą podłączyłem MESa i nie znalazł żadnych błędów ,pola puste. Gdzie wskazuje się wymianę turbiny w MES - Tam gdzieś ,gdzie flagę olejową ? Ale wtedy pod jaką nazwą szukać tej usługi ?
Przy okazji sprawdzę ,w każdym razie błędów nie pokazało ,ale z zasady pokazuje te trwałe -czy w tej samej części pokazuje te chwilowe? tylko jak je wywołać gdyby były..albo czekac na ..oczekiwane :(
Błędy chwilowe też pokazuje, wystarczy wejść w MES w zakładkę Błędy.
Mam odpowiedź,
Nowa turbina i 50% kosztów...
Pozostaje tylko pogratulować !!!
Obyśmy wszyscy mogli z tego skorzystać.
Auto oddane, będzie na jutro :roll:
Ja dzisiaj odbieram. Jestem ciekaw jakie będą wrażenia z jazdy!!!