To jest widok strony w wersji do druku
-
Wszystko zaleĹźy od preferencji wĹaĹciciela. Fakt Tipo 1,4 95 dynamiczny nie jest wcale i trzeba siÄ zastanowiÄ podczas wyprzedzania ale jazda tym silnikiem jest zdemonizowana. Owszem ktoĹ kto siÄ porusza drogami ekspresowymi i autostradami moĹźe siÄ mocno rozczarowaÄ. Ale uĹźytkownik ktĂłry bÄdzie eksploatowaĹ jednostkÄ w mieĹcie poza miastem do 100 km od czasu do czasu wypadajÄ
c na wakacje, tak jak skromny posiadacz sĹabszej jednostki ktĂłry to pisze ;-) BÄdzie jeĹşdziĹ i tyle. Same ograniczenia 50,70 na kaĹźdym rogu policja, przez te kilka ostatnich lat to na staĹych trasach moĹźna wedĹug kontroli zegarki ustawiaÄ :wink: Ale to tak na marginesie. Ja zaraz zagazowaĹem w aso instalacjÄ
Tartarini nie narzekam. WaĹźne przy gazie jest co jakiĹ czas przejechaÄ kilkanaĹcie km na benzynie, z tego powodu Ĺźe paliwo LPG jest podczas spalania czystsze ("suche") co moĹźe w przyszĹoĹci spowodowaÄ wĹasnie wypalanie siÄ gniazd zaworowych. Ĺťeby Fiat montowaĹ teraz w Tjet bez instalacji z fabryki (LPG) wzmocnione gĹowice i zawory eeee :confused: jakoĹ nie chcÄ mi siÄ w to wierzyÄ Ĺźadna fabryka nie pĂłjdzie w dodatkowe koszta! Ewentualnie gdyby w aso nadmienili Ĺźe podczas wymiany byĹa by moĹźliwoĹÄ zamiany gĹowicy na innÄ
wĹasnie tÄ wzmocnionÄ
za dopĹatÄ
to co innego ale ja osobiĹcie ĹźÄ
daĹ bym na to jakiegoĹ certyfikatu lub papieru Ĺźe taka wĹasnie jest. Silnik 1,4 95 Olejem nie pogardzi jakby co ale nie sÄ
to jakieĹ fenomenalne iloĹci zresztÄ
jak wspomniaĹem LPG. WrĂłcÄ jeszcze do wypalenia siÄ gniazd no cóş teraz instalacje LPG sÄ
duĹźo lepsze niĹź wczeĹniej ale i na tej wczeĹniejszej w innej marce jeĹşdziĹem ponad 10 lat Uwaga tylko na LPG bez przejazdĂłw benzenowych, filtr gazu wyciemniĹem chyba trzy razy przez 10 lat zajechaĹem pompÄ paliwa bo ciÄ
gle byĹa na rezerwie benzyny (WĹasnie przy LPG waĹźne jest mieÄ coĹ okoĹo poĹowy zbiornika benzyny caĹy czas w tym stanie) A wszystko i tak ĹmigaĹo. Ale waĹźna rzecz instalacja byĹa caĹkowicie nowa. PodkreĹlam to bo w tych czasach to jeszcze gazownicy cyrki robili ze szrotami przekĹadkami itd. Ale przejdĹşmy do sedna LPG jest jakby nie byĹo innym paliwem i czy to bÄdzie taki czy inny Ĺlinik waĹźne jest by zachowaÄ odpowiedniÄ
eksploatacjiÄ jednostki
-
Cytat:
Napisał
marx30
Przy czym t jet elastyczność ma lepszą ale to chyba kwestia skrzyni. Za to jest to na co wielu narzeka wysokie obroty przy prędkościach autostradowych.
Słabo dobrali przełożenia skrzyni. Mogli dla 6 ustawić tak, aby te około 2100 obrotów miał dla 100km/h, chociaż przy momencie 215Nm przy 2500 obrotach może by to słabo jechało? Ewentualnie dla 6 przy stówce 2500.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Słabo dobrali przełożenia skrzyni. Mogli dla 6 ustawić tak, aby te około 2100 obrotów miał dla 100km/h, chociaż przy momencie 215Nm przy 2500 obrotach może by to słabo jechało? Ewentualnie dla 6 przy stówce 2500.
T-jet ma 2,5k przy 100 [emoji4]
Każde następne +20km/h to +500 do obrotów
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Tam wszystkie biegi są zbyt ciasno ze stopniowane, jedynka chyba jest krótsza niż w dieslu. Dali by dłuższe przełożenie główne i było by jak trzeba.
-
dodam jeszcze że t-jet ma tarcze hamulcowe z tyłu, i czuć nieco lepszą reakcję na hamulec
-
Cytat:
Napisał
capitanslow
dodam jeszcze że t-jet ma tarcze hamulcowe z tyłu, i czuć nieco lepszą reakcję na hamulec
Eee przecież te tarcze z tyłu to porażka, rdzewiejo, się rysujo i niepełnie klocki na powierzchni łapio
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
2 załącznik(i)
Spieracie sie o 25km a tymczasem w pewnej gazecie moto
Załącznik 35375
-
Tak więc jak dobrze pójdzie to będzie sw w 120km. Znalazłem aso, które ma takie,w kolorze jakim chcę. Cenę taką zrobili ,że tylko czekam na fakturkę i przelewam kasę i ogarniam papiery.....chyba,że jutro mi się rozmyślą :) .
-
taka fabia nie jest zła. moja jeździ grande 77 KM i mandaty za predkość płaci (inna sprawa że 77 KM z 1.4 litra jest dużo bardziej żywiołowe niż 75 KM z 1 litra). A jak ostatnio jechała tipkiem to już się rozglądałem za tą rączką do trzymania jak porucznik zubek w 07 zgłoś się.
-
Cytat:
Napisał
marx30
taka fabia nie jest zła. moja jeździ grande 77 KM i mandaty za predkość płaci (inna sprawa że 77 KM z 1.4 litra jest dużo bardziej żywiołowe niż 75 KM z 1 litra). A jak ostatnio jechała tipkiem to już się rozglądałem za tą rączką do trzymania jak porucznik zubek w 07 zgłoś się.
Nie widze zwiazku miedzy km a płaceniem mandatów. Każde auto pojedzie szybciej niż przepisy .
Co do tematu życzę zainteresowanemu zadowolenia z zakupu o ile dojdzie do niego i bezawaryjnej jazdy :)
-
Cytat:
Napisał
Szary83
T-jet ma 2,5k przy 100
A dokładnie:
2470 obr/min przy kołach 205/55R16
2460 obr/min przy kołach 225/45R17
2450 obr/min przy kołach 224/40R18
:smile: :smile: :smile:
-
-
-
Miałem kiedyś takie 1,4 77km i nie wspominam jego dobrze. Pod względem awaryjności to był mega udany silnik, 300tys bez problemu przeleciał.Byłem tym autem wszędzie. Dynamika ZEROWA , wyprzedzając autobus liczyłem pasażerów :)
-
wsiądź do 1.0 16v. dynamika jescze bardziej zerowa elastyczność silnika nie istnieje
-
Ja tylko z obowiązku przypomnę, że jak my wolnossący kupowali swoje tipa, to nawet w ofercie nie było T-jeta. Stąd taki wysyp 95KM,bo w moim przypadku miała być benzyna, a automat dyskwalifikował silnik 1.6. Gdyby w sedanach były t-jety od początku to na pewno bym takiego brał.
Pozdrawiam
-
Tak jeszcze wtrącę do tematu bo mi się przypomniało...
Jestem obecnie zadowolony z mojego 1.4 95KM (i miejmy nadzieję że tak zostanie) i pamiętam że po zakupie cieszyłem się, że jeszcze udało mi się zdobyć wolnossący silnik. W tym sensie, że coraz trudniej spotkać takie auta. Nie raz przez ostatnie kilka lat mówiłem samemu sobie, że jak się uda to będę się rozglądać za "normalnym" autem, bo za kilka lat nie będzie już szans takiego dostać. Zawsze marzyła mi się jakaś Mazda z benzyną 2.0 no ale kwestie finansowe skłoniły mnie jednak do pójścia w stronę Fiata ;-)
-
To, że zawsze fajniej jest mieć więcej mocy/momentu niż mniej, to tak straszliwy truizm, że nawet szkoda klawiatury. Z drugiej strony, mój 95-konny potwór wozi mój tyłek głównie po mieście, krajówce, gdzie jest pełno ograniczeń do 70 albo 50km/h, albo kawałku ekspresówki, gdzie bez problemu osiąga 130km/h. Kosztował dobrych kilka kzł mniej niż t-jet, pali wyraźnie mniej niz t-jet.
Wtopa polega tylko na tym, że ten silnik miał być idealny do gazu, a okazało się że niekoniecznie. Jednak nie mamy też żadnej pewności, że obecnie produkowane t-jety będą dobrze znosiły lpg.
A kompleksy i stres odreagowuję śmigając rowerem po lesie, a nie ścigając się na światłach z paskami w tedeiku :mrgreen:
-
Cytat:
Napisał
kjk
To, że zawsze fajniej jest mieć więcej mocy/momentu niż mniej, to tak straszliwy truizm, że nawet szkoda klawiatury. Z drugiej strony, mój 95-konny potwór wozi mój tyłek głównie po mieście, krajówce, gdzie jest pełno ograniczeń do 70 albo 50km/h, albo kawałku ekspresówki, gdzie bez problemu osiąga 130km/h. Kosztował dobrych kilka kzł mniej niż t-jet, pali wyraźnie mniej niz t-jet.
Wtopa polega tylko na tym, że ten silnik miał być idealny do gazu, a okazało się że niekoniecznie. Jednak nie mamy też żadnej pewności, że obecnie produkowane t-jety będą dobrze znosiły lpg.
A kompleksy i stres odreagowuję śmigając rowerem po lesie, a nie ścigając się na światłach z paskami w tedeiku :mrgreen:
Też byłem podobnego zdania póki nie zacząłem jeździć tjet-em. Wcześniej miałem Punto 2 FL w ciągu 4,5roku zrobiłem nim 180kkm 1.2 16v 80KM lpg. W Tipo wyprzedzam bez problemu na 5 biegu z 70km/h bez stresu, Puntem żeby wyprzedzić z podobną dynamika była redukcja do 3 biegu obroty do 5krpm. Już pomijam fakt przy prędkościach powyżej 120km/h. Przy takich prędkościach wolnossące puchnie jeśli chodzi o elastyczność i itp. Ostatnio robiłem taki test, Tipo i Punto tankowane z jednego dystrybutora lpg do pełna. Jazda autostradą z średnią ~120km/h, w porywach przy wyprzedzaniu 160km/h jazda w wietrze i deszczu. Punto 2 na 200km spaliło 1l lpg więcej niż 1.4tjet. Owszem jeżdżąc na miejscu Tipo pali 9-10l/100km lpg, natomiast Punto 2 paliło ~8l/100km lpg. A super oszczędnie nie jeżdżę. Niestety w PL autostrad jest tyle co kot napłakał. Jeżdżąc krajówkami gdzie masz 1 pas ruchu, zapas mocy jest nieodzowny jak dla mnie przy wyprzedzaniu nawet traktora który jedzie ~40-50km/h a coraz więcej takich jeździ [nie mylić z C330 czy C360]. Od zawsze byłem zwolennikiem lpg, po prostu jeśli mogę jeździć taniej to po co mam przepłacać. Zlewam takich co się na...ierdalają z takich jak ja że mnie "nie stać" na PB do auta. Moje $ moja sprawa, jak taki będzie mi tankował auto PB to będzie miał prawo głosu. pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
marx30
wsiądź do 1.0 16v. dynamika jescze bardziej zerowa elastyczność silnika nie istnieje
Jakie 1.0 16v ? Fiat mial taki silnik?