zbychor pomysł genialny w swojej prostocie.... ale ekopatrol by Cię przechrzcił :D
To jest widok strony w wersji do druku
zbychor pomysł genialny w swojej prostocie.... ale ekopatrol by Cię przechrzcił :D
Lepiej byłoby chyba dolewać paliwo (do opróżnionego wczesniej baku).
Wszak zapominajcie mości panowie o pojemności samego układu jakim jest pompka wraz z wężem. Chcąc zachować jak największą dokładność trzeba to uwzględnić.
No i pomijam fakt, że swoim sposobem będziecie mierzyć wagę paliwa, a nie jego faktyczną objętość. Naczynie z odpowiednią podziałką powinno załatwić sprawę.
😜
Uprzedzajac kwestie lpg...
O ile nie można go dolać z naczynia, o tyle wyciągnięcie go przez rurę i zważenie może być równie problematyczne😂.
Dla tego rodzaju paliwa trzeba przyjąć zupełnie inna metodykę badań.😊
Gaz jest za tani by sobie zaprzątać głowę ilością dla poszczególnych pustaków :D
co do paliwa pb/on to masz słuszną rację, tym bardziej, że waga litra benzyny 95 zgodnie z normami np Orlenu waży między 0,72 a 0,77 kg/l przy 15 stopniach Celsiusza
Pozostaje jeszcze pojemność pomiędzy pompą paliwa a wtryskami :D
Zastanawiam się, czy nie okaże się, że jeszcze dojdzie kwestia marginesu błędu zależna od wersji softu.
Chociaż raz mi się udało ☺.
Tym akurat bym sobie głowy nie zajmował, jako że mamy mierzyć co innego w tym momencie.
Nie zmienia to faktu, że jak ktoś chciałby policzyć całą pojemność układu paliwowego, to czeka go dłuższe zabawa, bo oprócz wyżej wymienionych czynności, możnaby się pokusić o kilka dodatkowych, mających na celu odzyskanie praktycznie każdej kropelki.
Nie dajmy się zwariować...no chyba, że ktoś bardzo cierpliwy jest.
Ja tymczasem - dla spokoju swego i rodziny mojej - przyjmuje uśrednioną wartość.
Pozdrawiam i czekam na rezultaty😊
Popatrzcie jak dyskusja znormalniała :-)