To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
mechanizator9
Muszę Cię zmartwić jednak sporo Cię ominęło w temacie tych silników. Mam cytrynę kupioną w zeszłym roku z wolnossącym silnikiem i dla świętego spokoju wykupiłem przedłużenie gwarancji do 4 lat. Byłem zainteresowany zakupem berlingo z doładowanym puretechem ale po konsultacji z serwisantem z ASO dałem sobie spokój i znowu postawiłem na sprawdzoną konstrukcję fiata, tyle, że tym razem kupiłem mocniejszego t-jeta. W puretechach jest problem z łuszczących się paskiem rozrządu który pracuje w oleju, można o tym poczytać na polskich i zagranicznych forach.
Nie znałem szczegółów ale poznałem. Właśnie w zaprzyjaźnionej firmie 308-mka poszła się j...ć. Normalnie jaja-tam pasek jest w kąpieli olejowej (chyba żeby się nie zakurzył czy co?) a mi jakoś zawsze się kojarzyło że guma+ropopochodne to nienajlepsze połączenie. No i chyba tak jest bo pasek ponoć wygląda jak dupa nosorożca a złuszczone gluty zapchały kanały i coś się zatarło. W dwóch kolejnych jeszcze bez uszkodzeń ale pasek podobny. Auta mają poniżej 100 kkm, poniżej 3 lat, paski nie przejechały chyba połowy resursu przewidzianego przez producenta. Nosz k.wa kpiny jakieś
-
Cytat:
Napisał
marx30
Nie znałem szczegółów ale poznałem. Właśnie w zaprzyjaźnionej firmie 308-mka poszła się j...ć. Normalnie jaja-tam pasek jest w kąpieli olejowej (chyba żeby się nie zakurzył czy co?) a mi jakoś zawsze się kojarzyło że guma+ropopochodne to nienajlepsze połączenie. No i chyba tak jest bo pasek ponoć wygląda jak dupa nosorożca a złuszczone gluty zapchały kanały i coś się zatarło. W dwóch kolejnych jeszcze bez uszkodzeń ale pasek podobny. Auta mają poniżej 100 kkm, poniżej 3 lat, paski nie przejechały chyba połowy resursu przewidzianego przez producenta. Nosz k.wa kpiny jakieś
ja do dzisiaj nie mogę ogarnąć co przyświeca konstruktorom silników gdzie zamiast paska rozrządu ida w łańcuch lub tak jak w 308 paski w oleju.... szczególnei gdy te łancuchy obecnie wytrzymują max 150 tyś km, drogie i kłopotliwe to w wymianie (bo jeszce przy okazji koła, ślizgi demontaż i robiórka silnika), a zewnętrzny pasek przy tym jest dośc prosty w wymianie.....
-
Dobre w oleju to są filety śledziowe z puszki
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Czas wrócić do kół zębatych. Najlepiej plastikowych... ;)
-
Marx30 wiem o tych problemach nie tylko z forów ale bezpośrednio od pracownika ASO. Najgorsze, że gwarant często nie chce pokryć całości kosztów napraw i to również zagranicą. To kolejny silnik roku który jest przysłowiową miną, ludzie zgłaszają problemy z paskiem czasem już przy 40kkm.
-
Cytat:
Napisał
mechanizator9
To kolejny silnik roku który jest przysłowiową miną, ludzie zgłaszają problemy z paskiem czasem już przy 40kkm.
Bo wybór "silnika roku" polega na tym że producent pobajeruje dziennikarzy reklamami, da się przejechać flotą prasową i tyle. A co się dzieje potem na codzień to już ch...
-
1 załącznik(i)
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Da się?
Da się :cool:
No da się ale to tylko pół godziny jakbyś jechał tak 8 godzin to OK :lol::lol:
-
Ale co to za przyjemność z jazdy? Jak gazu prawie nie wciskasz
Wysłane z OnePlus 6T
-
Jakiego gazu, z Giewontu pewnie się staczał...
Wynik to fajna ciekawostka co może kłuć w oczy niektórych :-D
-
Teraz pogoda sprzyja takim wynikom, jest bezwietrznie przeważnie do tego temperatura otoczenia taka że można klimy zrezygnować. Wszystko zależy od terenu i natężenia ruchu. Ostatnio jechałem zaraz po tankowaniu lpg do Krk, odcinek ~30km i do 100km/h i przy nie wielkiej różnicy w wysokości terenu n.p.m. i płynnym ruchu bez problemu zrobiłem średnią ~5l/100km/h aż byłem w szoku, pierwszy taki wynik od 20kkm. Przeważnie komp mi pokazuje ~7l/100km i lpg wychodzi 9l/100km. Jakoś super oszczędnie nie jeżdżę.
-
Ostatnimi czasy bujałem się zastępczymi dwoma leonami w hb 1.2 85km i aktualnie astrą 1.4 turbo 150km też w hb i oba te auta deklasują tipo pod względem spalania. Oczywiście w moim sw też idzie jechać w trasie oszczędnie rzędu około 6l/100km ale to co we fiacie wymaga zaparcia i cierpliwości to w seacie i oplu przychodzi bardzo łatwo a nawet idzie w trasie zejść do około 4 l w trasie. Nie trzeba przy tym wcale dziadować na drodze.
-
Cytat:
Napisał
harry.wesoly
oba te auta deklasują tipo pod względem spalania
wtrysk bezpośredni robi swoje no i oczywiście nowa konstrukcja
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Jakiego gazu, z Giewontu pewnie się staczał...
Wynik to fajna ciekawostka co może kłuć w oczy niektórych :-D
Może nie z Giewontu, ale z Krynicy zdrój :wink:
-
Cytat:
Napisał
manio20
wtrysk bezpośredni robi swoje no i oczywiście nowa konstrukcja
A to te 1,4 w astrze to DI?
Myślałem, że tak jak w TIPO są to MPI
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Wynik to fajna ciekawostka co może kłuć w oczy niektórych
Może teraz będzie nowa akcja - "komu pali rekordowo mało ":lol:
-
Tego nie przebije... mondeo na gnojowce pokazało najmniej 4,4 przy średniej 78...
-
Cytat:
Napisał
Szary83
A to te 1,4 w astrze to DI?
Myślałem, że tak jak w TIPO są to MPI
Obecnie to chyba tylko Tipo z 1.4tjet to jedyny silnik turbobenzyna z wtryskiem pośrednim. Jak bym miał jeździć na samym PB to brałbym tsi. 1.4tjet odstaje od konkurencji jeśli chodzi o zużycie paliwa, ale za to bez problemu łyka lpg bez żadnych dotrysków Pb.
-
1 załącznik(i)
Przebieg 9400km, realne spalanie z dystrybutora wg fuelio 8,2L. Auto spala sporo, nie jest oszczędnie. Normalna jazda wokół komina 10L i wiecej. Chyba wtrysk pośredni to podnosi. Aktualnie zmieniam technikę jazdy i na niskich biegach go wkręcam do osiągnięcia pożądanej prędkości i na wysokim biegu z reguły 5 utrzymuję prędkość. Z ciekawostek to jeżdżąc astrą K w hb 1.4 150km to ona bardzo ładnie utrzymywała prędkość docelową to znaczy jechałeś na 5 biegu to po odpuszczeniu gazu nie czuć było że auto od razu zaczyna wyhamowywać a tak jest z tipo, puścisz gaz to szybko wytrąca prędkość przez co taka jazda np 90 tylko muskając czasami gaz w astrze świetnie wychodziła a w tipo już nie tak fajnie. Ps mam SW no i niby niecałe 200kg różnicy. Załącznik 37102
-
W Astrze są dłuższe przełożenia i to pewnie ma wpływ na mniejsze wyhamowanie samochodu silnikiem.
Ja swoim Tipo jeżdżę przeważnie pomiędzy 1,5 a 2,5 tyś obr, i te 2,5 to głównie do rozpędzania, chyba że jadę poza terenem zabudowanym.