A jakie są konsekwencje usunięcia pdfa w UE?
To jest widok strony w wersji do druku
A jakie są konsekwencje usunięcia pdfa w UE?
A lpg się ostało bez tego haraczu?
Lpg bez haraczu. Bo ekologiczne a mimo to jak widać po wstrzymaniu zamowien na lpg są problemy ze spelnieniem norm. A swoja droga nie dziwne ze lpg mozna sobie dolozyc w kazdej stodole i zadnych problemow prawnych nie ma? A druga rzecz: Pan Marchionne wyglasza mowe na temat przyszlosci fiata i nagle 2 dni po tym nie mozna zamowic tipo (jak niektorzy donosza choć okazuje sie ze chwilowo) a w tym czasie nie nastapila zadna zmiana prawna. Przeciez to smierdzi szwindlem na kilometr. No chyba ze przedstawiciel marki tak nieudolny ze o koncu modelu dla UE dowiaduje sie z internetu i wstrzymuje zamowienia w obawie ze mu zostana bo we wrzesniubeda nierejestrowalne.
Coś jest na rzeczy,ale nie tylko Fiat ma problemy....na placu stoi kilkaset nowych Audi A6 i A7 z silnikami diesla V6 i nie są kierowane do sprzedaży przez problemy z emisją spalin.
Fiat i Renault zapłacą też prawdopodobnie wysokie kary za wyższe emisje spalin niż deklarowane,a o aferze u VW chyba nie trzeba przypominać.
Unia jest chora, to wszystko jest robione z jakiejś dziwnej strony. Nie pozostawiają nam klientom wyboru, przesiadamy się do co raz mniejszych, wyżyłowanych silników, a w perspektywie do elektryków z marnym zasięgiem, do których wyprodukowanie i utylizacja akumulatorów bardziej zatruwa środowisko niż jazda dieslem.
Z zazdrością patrzę na rynek USA, gdzie bezzmiennie liderem sprzedaży jest Ford F150 :redface: W USA, gdzie dla Forda Ecoboost znaczy V6 3.0 benzyna
Skąd taka fascynacja przestarzalymi technologiami? Zupelniemjak marudzenie dorożkarzy że samochody i tramwaje elektryczne wypierają konie i nie bedzie komu sr@ć na ulice.
Problemem mini silników jest ich trwałość wynikająca z oszczędności materiałowych. A nie to, że są mini. Ekologia też nię szkodzi, wprost przeciwnie, tyle że jest droga w utrzymaniu więc się ją usuwa jak zaczyna wymagać wymiany czy konserwacji.
Przyszłością motoryzacji jest prąd. Czy brany z akumulatorów czy ogniw paliwowych to się jeszcze okaże. Ale jest. I mam nadzieję że ta przyszłość nastanie zanim będę tak stary że będę musiał oddać prawko. A póki co warto się cieszyć że silniki przynajmniej na naszym europejskim podwórku coraz mniej trują. Nas, dzieci i sąsiadów.
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Sztuczki technologiczne, żeby obejść coraz bardziej odjechane pomysły biurokratów z Brukseli to nie jest żaden postęp technologiczny! Vide afera VW z oszukiwaniem zużycia paliwa - postęp jak cholera!
Bzdura - pisali już koledzy w tym wątku o tym, że jeżeli wszystko uczciwie policzymy, to elektryczne samochody są nie mniej uciążliwe dla środowiska niż spalinowe.
Tak, Kosztem zwiększonego trucia poza UE. Coś jak sprzątanie swojego ogródka poprzez wyrzucanie śmieci do sąsiada.
Bardzo możliwe, ale tego nie da się sztucznie wymusić dekretem z Brukseli (choćby brakującej infrastruktury energetycznej nie da się zbudować w rok, ani nawet w pięć). Przyjdzie czas na elektryki, to będą...
z ta przyszłością prądu nie byłbym taki pewien, jak narazie paliwo chemiczne (np benzyna) posiada nadal o rząd wielkości wiekszą gęstośc energii i nie widac na horyzoncie aby dało się to przeskoczyć, szybki przykład 45 litrów benzyny zapewnia takie osiagi jak 400 kg akumulatory,
nastepny problem, wszyscy sie podniecają elektromobilnościa ale marketingowcy nie informują ze 30% energii sie traci w procesie ładowania, i tego problemu tez nie przeszkoczymy, dodatkowy problem to to że akumulator ulega samorozładowaniu. dodajmy to ze elektrownia ma w porywach 40% sprawnosci, straty na przesyle itd itp.... wychodzi słabo bardzo słabo.
podsumowywując pojazd elektryczny w skali globalnej ani nie jest bardziej ekologiczny, ani mniej nie emituej CO2 ani nie jest bardziej niezawodny, od sprawnego pojazdu spalinowego. i trzeba uwzglednic całościowy bilans od chwili wykopanai surowców do produkcji jak i energetyznych do utylizacji na koniec.
jak by to ujac mamusie oszukasz, przyjaciela oszukasz, zycia czyli fizyki nie oszukasz.
niemniej zgadzam się kopcace diesle powinny albo być naprawione albo zezłomowane.
Nikt nie mówi, że jedyną słuszną formą samochodu elektrycznego jest akumulatorowiec. Ja osobiście stawiam na Japończyków i ogniwa paliwowe.
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Już widzę tą infrastrukturę pod elektryki w PL, po drugie nie każdy jest Elonem Muskiem i musi jeździć kosmicznym ekologicznym samochodem, dziwne jest to parcie na hybrydy i elektro. Przecież jest zwykły gaz na którym można spokojnie jeździć, do tego w miarę rozsądnych pieniądzach. Nie każdego stać na Priusa lub Leafa. Elektryki i hybrydy jestem na tak jak będą w cenie Tipo, a ich serwis nie będzie zbyt skomplikowany, w przeciwnym razie w Polsce to będzie kilka % posiadaczy tego typu wynalazku
Cytując qbass z forum obok
"Pan z salonu Rajskiego w Bydgoszczy właśnie napisał na FB ze dealerzy na zjeździe dostali info od prezesa że Tipo zostaje i dodatkowo zostanie wprowadzony Fiat Argo pod nazwą Uno"
To nie Forum Jeepa,ale może mieć związek z przyszłością Tipo...do Renegade trafią wkrótce nowoczesne silniki prawdopodobnie z innej fabryki,bo wg.wcześniejszych informacji w Tychach też mają być produkowane silniki 1,0 i 1,3l ,ale o mniejszych mocach:
Nowy Jeep Renegade MY2019 zaprezentowany w Turynie - Auto Świat
Tipo z nowoczesnym silnikiem będzie za drogie. To się mija z celem, chyba że Fiat liczy na łowienie jeleni, a pewnie liczy.
Wszystkie auta będą droższe....inni producenci też się muszą dostosować,a my za to będziemy płacić.
Jeśli to prawda że tipo zostanie to prezes zrobił sobie budżetową znaczy darmową reklamę fiata tipo w całej europie.
A może to powód całego zamieszania:
Pustki w cennikach samochodów. Powód tego zamieszania jest prozaiczny - Auto Świat
Producenci sami nie wiedzą jakie emisje maja ich auta w nowym cyklu pomiarowym
Dobry artykuł. Masakra w jaką stronę ten świat zmierza. Miałem nadzieje, że tipo nie będzie moim ostatnim autem z salonu, ale chyba się mylę. Same gó...a będą klepać i nie chodzi mi tu tylko o auta, ale o wszystko teraz produkowane. Mam przykład z telewizorem w domu stary 12 letni jeden przeżył 5 letnią plazmę, wszyscy nas doją ile się da.
Koledzy, czy to jest forum o Fiacie Tipo, czy jakiś portal osób przykuwających się do drzew gaja... geja... coś tam ;-) Proponuję albo wrócić do tematu, albo przenieść się na inne, poświęcony ochronie środowiska, forum... Na marginesię, nie wiedziałem, że mamy tylu specjalistów w tej dziedzinie....;-)