To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo "Sport" -
Cytat:
Napisał
ŻuczekM
Przełożenia w 500X są dłuższe (ze względu na większy potencjał silnika) a waga niewiele większa (ledwie 45 kg).
Moja pinceta waży 1512kg (dane z wyciągu homologacji, nie ważyłem jej), więc trochę większa różnica niż 45kg ;-) Zauważ, że waga jest w danym modelu zmienna - zależy od silnika, wyposażenia itd. Waga 500X zaczyna się na około 1300kg, a kończy na ponad 1500kg.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Moja pinceta waży 1512kg (dane z wyciągu homologacji, nie ważyłem jej), więc trochę większa różnica niż 45kg ;-) Zauważ, że waga jest w danym modelu zmienna - zależy od silnika, wyposażenia itd. Waga 500X zaczyna się na około 1300kg, a kończy na ponad 1500kg.
Tipo kombi od 1150kg - 150kg to dwie dorosłe osoby. Ciekawe skąd tak ogromna róznica.
-
Moj tjet zagazowany fabrycznie. z papierow 1310, bez gazu zdaje sie 1275 ale niech ktos potwierdzi
-
Wagę wziąłem z tej strony: FIAT Tipo - Wymiary
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
Nieprawdziwe dane są tam podane.Najlżejsze są sedany od 1150kg,HB od 1195kg,kombi od 1205kg (są to masy dla silnika 1,4 95kM ze wszystkimi płynami i 90% zapasem paliwa) i teraz masa rośnie zależnie od dodatkowego wyposażenia ,oraz wersji silnikowej.
Przykładowo najlżejszy HB z T-Jet waży 1275kg,a mój z dodatkowym wyposażeniem (m.in.alufele 17",opony 225/45 94V i pełnowymiarowe koło zapasowe) waży 1315kg(wartość ze świadectwa homologacji).
-
Moje poprzednie auto katalogowo miało ważyć nieco powyżej 1300 kg a jak go zważałem to było 1,4 t :tongue
-
-
Jakby ktos chcial poczytac czego mozna spodziewac sie po fiacie w najblizszej przyszlosci i pare slow na temat jak wyglada sytuacja dzisiaj:
https://www.just-auto.com/analysis/a..._id180547.aspx. Jesli chodzi o tipo to cykl zycia modelu przewidziany na 8 lat do 2023 r. z liftingiem na poczatku 2020. Chcą tego natłuc w sumie 1mln 280 tys sztuk 580 tys. sedanow i 700 hb/sw. A potem w I kw. 2023 ma byc nowe tipo ale kij wie. Moze ta moda na suvy sie uspokoi i coz zaproponuja a moze nie.
-
Jak na zamówienie :) na głównej onetu dziś porównanie sześciu par crossover-kompakt róznych producentów:
Crossover czy kompakt? Porównanie 6 par samochodów - Auto Świat
Wnioski sobie już każdy wyciągnie swoje bo to tylko gazeta
-
Cytat:
Napisał
marx30
Na siłę coś chcesz udowodnić? U mnie podwyższone auto to konieczność, dlatego oczywistym wyborem jest dla mnie crossover. Swoją drogą jeśli miałbym jeszcze raz kupić, to tylko crossover'a, nawet gdybym już nie musiał mieć wyższej podłogi :smile:
Do tego porównują kompakty z crossoverami, których znakomita większość z testu ma odpowiednika w klasie B, a nie C. Crossover to z założenia miejska "terenówka".
-
Nic nie próbuję, swoje zdanie znamy(mam nadzieję szanujemy), po prostu artykuł na glównej wisiał.
A wracając do wątku głównego tu można zobaczyc co fiat pokazał w Genevie:
Fotogallery Fiat al Salone di Ginevra 2018
Jest jakieś szare Tipo i tyle. W sasadzie zero nowości poza wersjami "mirror" z zabawkami typu multimedia i chyba matowym lakierem.
Trudno o ochy i achy w stosunku do innych marek, ale cóż począć.
Tipo ma chyba inne klosze tylnych lamp (czyżby swiatłowód dali?)
-
Te wszystkie miejskie terenówki zawsze będą wolniejsze, będą więcej palić i będą miały gorsze właściwości jezdne I osiagi. Subiektywnie dają większe poczucie bezpieczeństwa gdyż wydają się wieksze, wyżej się siedzi itp. A niepewni kierowcy czują się w nich pewniej
-
Wychodzi na to że dopiero po ewentualnych przeróbkach we własnym zakresie Tipo będzie miało szansę stać się wersją "Sport". Dawid z DDCustom picuje swoje kombi na wersję sportową. Więc chyba trzeba jednak liczyć na własne siły. A sam chętnie swój egzemplarz obniże o 25mm i po gwarancji pojadę do Cinsoftu ale na delikatny chip tuning.
No cóż źródło które podlinkowłem w pierwszym poście okazało się niewiarygodne po tym co Fiat zaprezentował w Genewie.
Trzeba poczekać do III kwartału. Podobno szykują się spore przetasowania w wersjach silnikowych Tipo i reszty. Ktoś opisujący się jako sprzedawca Fiata na FB tak przynajmniej twierdził. Czas zweryfikuje. Ale trochę aktualnie to wygląda że Fiat nie ma na siebie pomysłu w Europie.
Co do kompakt vs SUV/crossover... Wybór HB w moim wypadku był w pełni świadomy i mimo że sam widzę wiele zalet większych braci to sam będę stał na stanowisku że pod względem właściwości jezdnych i radości z jazdy jest to lepsze rozwiązanie.
-
Cytat:
Napisał
dramez
Co do kompakt vs SUV/crossover... Wybór HB w moim wypadku był w pełni świadomy i mimo że sam widzę wiele zalet większych braci to sam będę stał na stanowisku że pod względem właściwości jezdnych i radości z jazdy jest to lepsze rozwiązanie.
Przejedź się 500X z MultiAir, to zmienisz zdanie ;-) Z właściwościami jezdnymi Tipo ma do niego delikatne braki :wink: Jedynie gorszy komfort odczuwa się na 18", ale jak pinceta jest na 17" jest całkiem ok, praktycznie nie ma różnicy w wybieraniu nierówności pomiędzy GP, czy Tipo na 15". Co więcej przy wyjściu z zakrętu nie ma uczucia pływającej dupki - zaznałem to w nieobciążonym Tipo sedanie.
-
Cytat:
Napisał
dramez
Trzeba poczekać do III kwartału. Podobno szykują się spore przetasowania w wersjach silnikowych Tipo i reszty
Nie wiem czy na lepsze.
Ja kredensa kupiłem bo mi na tym silniku zależało, niekłopotliwy za bardzo, mocy az nadto na moje potrzeby a LPG z fabryki było wisienką. No i wreszcie się doczekałem hatch-a choć wolałbym go ciut mniejszego. Ale znów segment B jednak głośniejszy itp. Gdyby nie to to sam bym suvem z FCA poginał, sedan nie moja bajka już całkiem.
A znając fiata i jego manewry z udupianiem róznych wersji (GP,Mito,Bravo) wolałem nie czekać.
Prawdziwa rewolucja się znacznie z kolejnymi restrykcjami norm euro (coś bredzą sredniej emisji 95 g CO2/km od 2021)-nie wiem jak te auta będą jeździć. Ale dla fiata nie planującego elektryków to oznacza pozostawienie w europie małych słabych aut a kolejnego tipo (tym bardziej sport) możemy nie doczekać
-
Cytat:
Napisał
marx30
Ale dla fiata nie planującego elektryków to oznacza pozostawienie w europie małych słabych aut a kolejnego tipo (tym bardziej sport) możemy nie doczekać
Ogólnie jak popatrzyć na tendencje w Europie to ma się przeczucie że cała motoryzacja idzie w dziwną stronę. Te elektryki też mocno dyskusyjne.
W sumie pozostawienie w ofercie małych lub nieco większych ale bez zapasu mocy samochodów w ofercie może faktycznie mieć jakiś biznesowy sens jak spojrzymy przez pryzmat AR. Zaczynają na tej marce coraz więcej zarabiać a klienci za przekroczenie emisji są bardziej skłonni przepłacić.
Z nowych motorów głośno się mówi o trzycylindrowym 1.0 i czterocylindrowym 1.3. Oba mają być produkowane w Tychach. Doznań sportowych nie dostarczą raczej żadnemu autu. Pewnie już będą z GPF montowane.
E-Torq 1.8 z Brazylii raczej nie spełni norm więc z nieco większych motorów z większą mocą pozostaną zapewne jednostki MultiAir.
TJet z niezbyt niskim spalaniem po ponad 10 latach pewnie nie będzie już montowany ale to raczej w dłuższej perspektywie czasu. Ten silnik już na dziś jest na skraju normy E6.
Z doniesień handlowca z FB wynikało że fabryczny LPG z TJet ma być w ofercie tylko do II/III kwartału. Nie wiem dlaczego. Podobnie nie będzie automatu w benzynie. 1.6 e-Torq też widać idzie w odstawkę u nas.
-
Czyli ogólnie ch.jnia.
A teraz prowokacyjne pytanie: co byście wybrali jeśli chodzi o prowadzenie: audi A3 (sportback/sedan) Peugeota 308 czy Tipo ?
-
Cytat:
Napisał
marx30
Czyli ogólnie ch.jnia.
A teraz prowokacyjne pytanie: co byście wybrali jeśli chodzi o prowadzenie: audi A3 (sportback/sedan) Peugeota 308 czy Tipo ?
Nigdy nie jechałem A3. 308 wspominam bardzo dobrze byłem na jeździe testowej ale kombi. Bylo dość sztywno na 16" tak jak lubię. Odrzuciłem bo było mnie stać tylko na trzycilindrowy 1.2 puretech do tego regulacja nawiewu z wyświetlacza... Moze nowocześnie i minimalistycznie ale kurde bez przesady... Ale 308 dałbym chyba ciut wyżej niż Tipo pod względem prowadzenia.
-
-
Jak bym mógł sobie pozwolić na zakup A3 to bym jakoś przymknął oko na ten test km 77k ;-)