Znam wykresy mocy i momentu naszego silnika ale mam "wrazenie", ze najlepiej przyspiesza jak zmieniam bieg na wyzszy w zakresie 4-4,5k a nie pod 6k - macie podobnie? Nie mierzyłem przyśpieszeń GPSem itp. - tylko takie subiektywne odczucie mam.
To jest widok strony w wersji do druku
Jako, że też wbrew własnej woli zostałem nieszczęśliwym posiadaczem Tipo (tfu... Tartarini Evo 01 w tej taczce) i zrobiłem na LPG 5 tyś. km. Postanowiłem podzielić się informacją o spalaniu pb przy tym słynnym dotrysku.
Dziś ostatni raz na dłużej zapowiadający się czas zatankowałem pod korek i wyszło co następuje:
Przez 5021km spalono 10,54l pb co daje nam 0,21l /100 km.
Jazda typowo miejska (taxi). Przez większość czasu zmieniam biegi przy 3 tyś obrotów. Ostatnio sprawdzam spalanie zmieniając przy 4 tyś. Symbolicznie ciągnę do 5,5 tyś (manewry).
Mamy zimę więc na pb chodzi dłużej. Jak jest już nagrzany odpala na LPG.
Więc tak to wygląda. Wycieczka do kościoła koszyka zatem przy obecnej cenie pb 76 gr na 100km.
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
Też już zaliczyłem pełen cykl po tankowaniu po włączeniu dotrysku benzyny przy okazji przeglądu. Niestety, brak mi narzędzi żeby coś precyzyjnie porównać, ale moja obserwacja jest taka, że przy podobnym stylu jazdy pełen zbiornik gazu wystarczył mi na przejechanie co najmniej 30 km więcej - zwykle jest to 550 km (jeżdżę praktycznie stałą trasę codziennie, mix miasta i trasy).
Wydaje mi się, że te dodatkowe kilometry to przede wszystkim zwiększenie odcinka pokonywanego na Pb, zanim się nie rozgrzeje - wcześniej wystarczyło mi ok 1 km zanim się rozgrzał i przełączył, teraz to ok. 2 km.
Podsumowując - przy moim sposobie jazdy i trasie ten dodatkowy koszt jazdy na benzynie jest symboliczny. Natomiast w ASO sprzedali mi historyjkę o przedstawicielu handlowym, którego zasięg "na gazie" dzięki dotryskowi benzyny miał się powiększyć o 40% - rzekomo dlatego, że głównie piłuje auto po autostradach i drogach szybkiego ruchu.