To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Serwis olejowy -
Koledzy mam pytanie. Odświeżyłem "pierwszy lepszy" temat serwisowy aby nie zakładać nowego. Dopadła mnie "pomroczność jasna" i nie mogę znaleźć na wyświetlaczu zakładki "Serwis". Zachciało mi się dzisiaj po rutynowym sprawdzeniu poziomu oleju zerknąć na ilość km do wymiany. Za nic w świecie nie mogę tego znaleźć, próbowałem i na wyświetlaczu i w Uconnect i nic. Podpowiecie gdzie tego szukać, bo nie daje mi to spokoju choć to pierdeoła jest.
-
Zapewne liczba kuponów zeszła do 0, wtedy menu znika z zegarów. Żeby ponownie uaktywnić trzeba podczepić MES i ustawić liczbę kuponów na wartość większą od 0, maksymalna 9. Jak dobrze pamiętam opcja w MES jest tam gdzie service się ogarnia.
-
Możesz mieć rację z tymi kuponami. Po wymianie oleju MESem resetowałem wszystko, ustawiłem ilość km do wymiany na 10 tys. ale nie pamiętam abym sprawdzał ilość aktywnych kuponów. Dzięki za podpowiedź.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Serwisu olejowego w ten sposób nie kasuje się! Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.
To jest tylko wyłączenie kontrolki zużytego oleju! Swoją drogą procedura opisana w angielskiej instrukcji.
Trzeba podłączyć się kompem i:
1. Ustawić flagę serwisu w zegarach.
2. Zresetować flagę wymiany oleju, jeśli w silniku jest czujnik - ustawia się w ECU. Czynność szczególnie ważna w silnikach MJ i MultiAir!
Witam serdecznie
Po wymianie oleju chciałem wykonać powyższą procedurę.
MES 5.1 zarejestrowany, kabel Viaken ELM v1.3, SGW bypass
Niestety wykonanie punktu 2 zakończyło się komunikatem : WYKONANIE NIEUDANE, Błąd: żądanie spoza zakresu
Co robię nie tak ?
pozdrawiam
-
Adaptery ma ? Niech kupi wszystkie, na zas?!:lol:
-
Cytat:
Napisał
Braval
Adaptery ma ? Niech kupi wszystkie, na zas?!:lol:
Adaptery mam: 3, 5 i 6 :smile: ale wg specyfikacji mes do tej operacji nie jest potrzebny żaden adapter...
reset serwisowy się udał, liczba kuponów ustawiona na 9, interwał serwisowy ustawiony na 10k km. Tylko wymiana oleju nie przeszła ...
pozdrawiam
-
U mnie w dieslu wszystko poszlo ,ok. Tez mam bypasaa SGW.Cos piasali na forum koledzy o problemie z resetem oleju w multiair, wybiera Ci dobry sterownik silnika?
-
Cytat:
Napisał
Braval
U mnie w dieslu wszystko poszlo ,ok. Tez mam bypasaa SGW.Cos piasali na forum koledzy o problemie z resetem oleju w multiair, wybiera Ci dobry sterownik silnika?
Niestety wybiera poprawny MM8GMKHW670 ...
I jeszcze jedna dziwna sprawa. W zakładce "Data ostatniego serwisu" mam 2017 rok, autko z roku 2018 i nigdzie nie widzę możliwości zmiany tej daty. Czy ten parametr ma się ustawić automatycznie?
-
Koledzy i koleżanki.
W 500x z silnikiem 1.6 Multijet wymiana filtra oleju to jakaś tragedia. Dojście kluczem niemal zerowe, dynamometrycznym niemożliwe, do tego po odkręceniu filtra pięknie wylewa się na półoś, wahacz i podłogę.
Proszę o radę jak wy sobie z tym radzicie? Może jest jakiś specjalny klucz? Podejście z kanału jest owszem lepsze- nie wymaga ściągania koła i demontażu nadkola.
-
Potrzebny kanał lub podnosnik.Umiejscowienie inzyniery zje...li na 150 %:popupie: Ja mam odpowiednio wygiety i przyciety klucz oczkowy "30mm". Mam tez oobciętą nasadkę 30mm, 1/2 cala z krotką grzechotką.Trzeba dorobic sobie taki "lejek zlewak" ,by nie uflogac siebie i pol samochodu. Robie go z kartonu ,jednorazowy. Temat mam obcykany od lat, gdyz to samo jest w silnikach 2,0 i 1,6 jtd, no i mam kanał...Jak przychodzi czas wymiany, "mięsa" konstruktorom tego silnika nie zaluje?!:lol::lol2:
ps.mozesz sobie kupic na zapas ,jakbys w nerwach rozpie...l?!
https://allegro.pl/oferta/pokrywa-ob...6d-13634798622
-
Witam serdecznie,
Niestety nie mogę w MES wyzerować modułu MA po wymianie oleju, wyskakuje błąd : zadanie spoza zakresu.
MES 5.3 registered + ELM po kabelku, serwis i kupony bez problemu się ustawiły, tylko mam zagwozdkę z tym modułem MA.
Nakierujecie w czym może być rzecz ?
-
Co klikasz dokładnie? Musi być wybrana opcja "wymiana oleju" w sterowniku silnika.
-
Mam ten sam silnik, który masz Ty, wchodzę w sterownik Magnetii Marelli -> ECU -> wymiana oleju, chwilę myśli i wyskakuje komunikat jak wyżej.
-
Jaki konkretnie masz interfejs? Trudno mi więcej coś napisać, korzystam z interfejsu po WiFi, ze starszej wersji MES (legalnej) i śmiga.
-
ELM 327 + MES 5.3 z oficjalnej strony i tam też wykupiona licencja.
Może któryś adapter z tych dodatkowych będzie dedykowany do ECU?
-
Do sterownika silnika nie jest potrzebny adapter. Sprawdź, czy MES pokazuje parametry, czy też będzie błąd.
-
Mam oryginalnego MESa od dwóch, czy trzech lat. Aktualnie wersję 5.1 i miałem to samo. Przy próbie przeprowadzenia tej procedury wyskakuje komunikat "Żądanie spoza zakresu". We wcześniejszej wersji 4.coś tam procedura ta przebiegła bez problemu (na tym samym interfejsie). Może skopali coś w aktualizacji?
-
Cytat:
Napisał
Voytech500X
Mam oryginalnego MESa od dwóch, czy trzech lat. Aktualnie wersję 5.1 i miałem to samo. Przy próbie przeprowadzenia tej procedury wyskakuje komunikat "Żądanie spoza zakresu". We wcześniejszej wersji 4.coś tam procedura ta przebiegła bez problemu (na tym samym interfejsie). Może skopali coś w aktualizacji?
Możesz spróbować pobrać wcześniejszą wersję .
-
Chwilę bez auta byłem, ale udało się przed chwilą podpiąć - parametry poakazuje prawidłowo. Może faktycznie spróbuję na wcześniejszej wersji MES’a, której dokładnie używacie i działa prawidłowo ?
-
Temat się rozwiązał, wyszedł dzisiaj patch 5.31R, który rozwiązał problem, bez problemu udało się zrobić serwis modułu multiair.