To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam,
Powiem wam że u mnie ustawianie zbieżności w dwóch firmach na różnych urządzeniach (producenci)- u obydwu tzw. komputerowe ustawianie wszystko niby ok. A z tyłu zawsze to samo opony mocniej zużyte od wewnątrz.
Kolego Damazy, ja miałem podobnie ale stary mechanik szybko mi to wytłumaczył, zamień na próbę opony- najpierw przód lewą na prawą i jazda próbna. Jeśli się poprawi to zostaw, jeśli przejdzie na ściąganie na lewo to zamień krzyżowo tj. lewy przód na prawy tył itd. na pewno się poprawi.
Przyczyną są opony, wiem takich zmian nie powinno się robić.
-
Cytat:
Napisał
ziut
Witam,
Powiem wam że u mnie ustawianie zbieżności w dwóch firmach na różnych urządzeniach (producenci)- u obydwu tzw. komputerowe ustawianie wszystko niby ok. A z tyłu zawsze to samo opony mocniej zużyte od wewnątrz.
Kolego Damazy, ja miałem podobnie ale stary mechanik szybko mi to wytłumaczył, zamień na próbę opony- najpierw przód lewą na prawą i jazda próbna. Jeśli się poprawi to zostaw, jeśli przejdzie na ściąganie na lewo to zamień krzyżowo tj. lewy przód na prawy tył itd. na pewno się poprawi.
Przyczyną są opony, wiem takich zmian nie powinno się robić.
Cześć, To że tnie opony to raczej nie jest wina opon. Dokładnie tak samo podcięło mi opony letnie które były w innym rozmiarze. Teraz pojeździłem na zimówkach które były nowe i tnie mi je dokładnie w ten sam sposób jak opony letnie. Jeśli teraz przełoże jakąkolwiek oponę z przodu na tył to ta opona skończy dokładnie tak samo. W tylnym kole ustawia się chyba tylko pochylenie koła. Wiec albo mi tam coś spartolili albo jest element w zawieszeniu który się rozchodzi. Ciśnienie w oponach sprawdzam co 2 tygodnie.
-
Jezeli dotychczas było OK to zapewne jakiś banan ( tulejka wahacza ) siadła w zawieszeniu lub nawet sprężyna pękła i regulacja zawieszenia nie wiele tu pomoże... Sprawdzić stan zawieszenia i wymienić co trzeba a i nie zapomnieć o amortyzatorach bo po tylu latach to już na 100% maja prawo nie mieć nawet 30% sprawności :lol:
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Jezeli dotychczas było OK to zapewne jakiś banan ( tulejka wahacza ) siadła w zawieszeniu lub nawet sprężyna pękła i regulacja zawieszenia nie wiele tu pomoże... Sprawdzić stan zawieszenia i wymienić co trzeba a i nie zapomnieć o amortyzatorach bo po tylu latach to już na 100% maja prawo nie mieć nawet 30% sprawności [emoji38]
Byłem na 2 stacjach diagnostycznych ,nic nie wykryli albo nie potrafili. Wszystkie 4 sprężyny wymienione półtora roku temu. Amortyzatory według stacji diagnostycznej 77%. Podejrzewam że chodzi o jakąś tuleje,której nie potrafią zdiagnozować.
Wysłane z mojego LM-Q610.FG przy użyciu Tapatalka
-
Damazy61, złap koło tylne na godzine powiedzmy 1 i 11 i szarpaj nim do siebie, i zobaczysz czy czuc luz. W wiekszosci w bananach tulejki padaja. Jak 2 tygodnie temu wymienialem banany.
-
Witam, przód : jak są wymienione łączniki , trzeba wymienić gumy stablizatora, na oko nic nie widać auto jest ciężkie poprawa pewna.
Rozmawiałem kiedyś z fachowcem regulacja tyłu wbrew pozorom nie jest prosta nie wystarczy mieć sprzęt trzeba jeszcze robić zwieszenia wielowahaczowe Co do opon, jakość nie ma wiele wspólnego ze ścinaniem boków, wiem to z własnego doświadczenia, zamiana tył-przód to sprawa stopnia zużycia
-
Cytat:
Napisał
świerszcz
Witam, przód : jak są wymienione łączniki , trzeba wymienić gumy stablizatora, na oko nic nie widać auto jest ciężkie poprawa pewna.
Rozmawiałem kiedyś z fachowcem regulacja tyłu wbrew pozorom nie jest prosta nie wystarczy mieć sprzęt trzeba jeszcze robić zwieszenia wielowahaczowe Co do opon, jakość nie ma wiele wspólnego ze ścinaniem boków, wiem to z własnego doświadczenia, zamiana tył-przód to sprawa stopnia zużycia
Otóż to. W wielu punktach gdzie ustawiają geometrie przekonywano mnie że w tym aucie nic się z tyłu nie ustawia[emoji3] A w tych dwóch gdzie już coś tam z tyłu kombinowali to efekty jak widać są mizerne.
-
Croma od spodu to OPEL więc skoro tam jest to https://doopla.pl/pl/p/sruba-do-regu...%2C-Signum/961 to czemu u nas miało by tego nie być? :smile:
-
I te sruby sie lubia zapiekac
-
Cytat:
Napisał
damazy61
Cześć, To że tnie opony to raczej nie jest wina opon. Dokładnie tak samo podcięło mi opony letnie które były w innym rozmiarze. Teraz pojeździłem na zimówkach które były nowe i tnie mi je dokładnie w ten sam sposób jak opony letnie. Jeśli teraz przełoże jakąkolwiek oponę z przodu na tył to ta opona skończy dokładnie tak samo. W tylnym kole ustawia się chyba tylko pochylenie koła. Wiec albo mi tam coś spartolili albo jest element w zawieszeniu który się rozchodzi. Ciśnienie w oponach sprawdzam co 2 tygodnie.
Kolego Damazy, moja wypowiedź odnośnie zmiany kół miejscami dotyczyło wyłącznie pływania lub ściągania auta. Wierz mi, to naprawdę działa.
-
Ok. Mi akurat auta nie ściąga na żadną stronę. Jedynie ściera mi tylne opony po wewnętrznych krawędziach.
-
Cytat:
Napisał
damazy61
popatrz co pisałeś w 2018 roku, ja walczyłem z tym samym
-
Aa ok. Wtedy rzeczywiscie miałem problem ze ściąganiem. Ale już się z tym dawno uporałem. Od tamtego czasu 4 razy była ustawiana geometria. Teraz jedzie prosto ale za to tnie opony.
-
Witam,
Wiem, temat szerokości opon był tu już wałkowany ale chciałbym Wam przekazać iż pierwszy raz od sześciu lat mam opony 205 (wcześniej zawsze 215) i różnica w prowadzeniu auta jest mocno in plus na rzecz tych opon.
Tak więc, jeśli ktoś nie chce na siłę szpanować szerokością opon to niech zakłada 205, będzie taniej i o wiele lepiej będzie się auto prowadziło.
-
Cytat:
Napisał
ziut
Witam,
Wiem, temat szerokości opon był tu już wałkowany ale chciałbym Wam przekazać iż pierwszy raz od sześciu lat mam opony 205 (wcześniej zawsze 215) i różnica w prowadzeniu auta jest mocno in plus na rzecz tych opon.
Tak więc, jeśli ktoś nie chce na siłę szpanować szerokością opon to niech zakłada 205, będzie taniej i o wiele lepiej będzie się auto prowadziło.
A to widzisz akurat moje odczucia są odwrotne. Na felgach 16 i oponach 205 auto jest takie gumowe,plastelinowate i przy wyższych prędkościach zmiana pasa ruchu jest mało precyzyjna i nerwowa. Na felgach 17 i oponach 215 auto jest stabilniejsze i bardziej precyzyjne w prowadzeniu. Nawet drobne nierownosci asfaltu wybiera lepiej. Ale to tylko moje subiektywne odczucia.
-
Też powiadam w Cromie 215 na lato i 205 na zimę, 215 są bardziej czułe na koleiny. Na drodze, na której, na 205 auto jedzie prosto bez problemu to na 215 delikatnie myszkuje. Zawieszenie jak i geometria są ok.
-
Mam 225 i... Bez przesady. W pierwszych dniach jak się jeszcze pamięta o prowadzeniu na 205 to rzeczywiście jest wrazenie, że musisz mocniej kontrolować kierownicę. Dla mnie jeździ się zupełnie normalnie