To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Opony zimowe -
No i ja w końcu kupilem 16". Przy zakupie dostałeś dokument homologacji czy zatwierdzenia typu, no mniejsza o jego nazwę, a w nim jest podany rozmiar kol Twojego auta oraz alternatywne do zastosowania, zarówno wielkość feli jak i rozmiary opon, zajrzyj tam. Skoro Twój wyjechał na 15" to spokojnie kupuj 15", bo jest w instrukcji tez napisane, że jezeli różnią się informacje podane w instrukcji od tych w wyżej wspomnianym dokumencie to zastosowanie ma to co podane w tym wlasnie dokumencie...
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Widzę, że kolega nie ma ani osłony pod silnikiem, ani lewej osłony skrzyni Proponuję dołożyć.
Jeżdżę już tak od 2010 ;), bo to Punto EVO, które swoją drogą w grudniu idzie na sprzedaż :)
-
1 załącznik(i)
Ja mam w instrukcji tak i zimówki zakupiłem 15' do Tipo HB 1,4 95KM
Załącznik 29659
W konfiguratorze na stronie fiata dla wersji POP są dostępne stal 15'' a od wersji EASY stal od 16''
Od czego to zależy? Tylko od wersji? Wydaje mi się że jest to chwyt "marketindody"
-
Cytat:
Napisał
SeA33
W konfiguratorze na stronie fiata dla wersji POP są dostępne stal 15'' a od wersji EASY stal od 16''
Od czego to zależy? Tylko od wersji? Wydaje mi się że jest to chwyt "marketindody"
Chyba tak. Na naszym forum też już było o tym, że porządnym samochodem "nie wypada" jeździć na felgach 15", a stal to już totalny obciach (takie właśnie mam i sobie chwalę) :cool:
-
Cytat:
Napisał
kjk
że porządnym samochodem "nie wypada" jeździć na felgach 15"
ja to ma w d...e i wolałem dołożyć do opony niż kupić 16'' z gorszymi? oponami. To wszystko zależy od budżetu i każdy powinien pod siebie patrzeć i kupować felgi i opony na jakie go stać. Pozdro
-
Cytat:
Napisał
kjk
porządnym samochodem "nie wypada" jeździć na felgach 15", a stal to już totalny obciach
no właśnie porządnym samochodem np. ferrari lub inny maybach :)
-
Cytat:
Napisał
manio20
no właśnie porządnym samochodem np. ferrari lub inny maybach
Gdybyś do maybacha założył stalowe felgi, to ludzie by pomyśleli, że jesteś ekscentryk albo że to jakaś nowa, kosmiczna technologia ;-)
-
Czy ktos z terenów wyzynnych/podgorskich/gorskich praktykowal jazde w zimie croma na wielosezonowkach?
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Ja jeżdżę co prawda Punciakiem, ale nie mam problemów na wielosezonowych klasy ekonomicznej :)
-
Ostatnio zakupiłem Dębica Frigo HP2, zobaczymy jak się sprawdzą, opinie mają pozytywne. Rozmiar 205/55/16, własnie szukam jakiś używanych alu na zimę :D
-
Opony zimowe z jakim indeksem predkosci braliscie? T wystarczy czy ubezpieczyciel wrazie co moze sie doczepic? Oryginalne opony z salonu maja indeks V a w instrukcji nie ma nic o zimowych .Chce kupic Nokiany jezeli to cos robi.
-
Ja do mojego Tipka kupiłem Nokiany wr d3 16" na allegro, sugerowałem się opiniami na oponeo i szwagra miłośnika motoryzacji. Alu wybrałem Dezenty TD 6,5*16 i kupiłem w norauto w Katowicach na 3 stawach mieli najlepszą cenę.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
[QUOTE=bahamut24;300471]Opony zimowe z jakim indeksem predkosci braliscie? T wystarczy czy ubezpieczyciel wrazie co moze sie doczepic? Oryginalne opony z salonu maja indeks V a w instrukcji nie ma nic o zimowych .Chce kupic Nokiany jezeli to cos robi.[/
Opony kupiłem z indeksem T.
-
a ja kupiłem z indeksem H, czyli większym niż max prędkość pojazdu - jak należy :) W Polsce nie ma takiego formalnego wymogu i możesz założyć opony o dowolnym indeksie... I wszyscy mogą Ci skoczyć...
-
T to troche za malo.
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
T to troche za malo.
do czego? będziesz osiągał prędkość powyżej 190km/h w zimie? Ja zakupiłem z indeksem T
-
172) Prędkość maksymalna dla opon zimowych ze wskaźnikiem âQâ nie może przekraczać 160 km/h; ze wskaźnikiem âTâ nie może przekraczać 190 km/h; ze wskaźnikiem âHâ nie może przekraczać 210 km/h; należy jednak przestrzegać obowiązujących przepisów Kodeksu. Tekst ściągnięty z instrukcji obsługi naszych Tipków. W zimie raczej nie będe przekraczać prędkości 190 km/h. Także uważam że opony z indeksem prędkości T dla jazdy głównie po mieście i raz na święta do rodzinki autostradą A4 są odpowiednie. Pozdro
-
Racja. Z tym ze inna, niepisana mowi, ze im tansze opony, tym lepiej kupowac je z wyzszymi wskaznikami predkosci. Sa teoretycznie dokladniej wykonane.
-
Cytat:
Napisał
kyczmysz
Ostatnio zakupiłem Dębica Frigo HP2, zobaczymy jak się sprawdzą, opinie mają pozytywne. Rozmiar 205/55/16, własnie szukam jakiś używanych alu na zimę :D
Również się na nie skusiłem, cena 219 z montażem za sztukę to raczej dobra oferta :)
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
a ja kupiłem z indeksem H, czyli większym niż max prędkość pojazdu - jak należy :) W Polsce nie ma takiego formalnego wymogu i możesz założyć opony o dowolnym indeksie... I wszyscy mogą Ci skoczyć...
Ale jeśli masz ubezpieczenie AC to ubezpieczyciel może już "pochylić" się nad indeksem prędkości i nośności. Miałem taki przypadek, foto oponek zrobione w pierwszej kolejności...
Ja fabrycznie 205/55 R16 V XL (94) i pytałem producenta dlaczego. Otrzymałem odpowiedź, Continental odpowiedział że to podobna (taka sama) charakterystyka opony co w certyfikacie.
Na zime wybrałem zgodnie z certyfikatem (homologacją) 205/55 R16 91 H (Michelin ALPIN 5).
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Na pewno można założyć o dowolnym indeksie? Przepisy z prawa ruchu drogowego oraz dyrektywa unijna co innego mówią.