Robs mam pytanie. Z którymi biegami był problem, napisz jak to sie obajwiało.
To jest widok strony w wersji do druku
Robs mam pytanie. Z którymi biegami był problem, napisz jak to sie obajwiało.
Nie miałem problemu z biegami tylko był stuk przy zmianie z 1 na 2 i tylko przy ruszaniu i skręcaniu autem szczególnie w lewo to było słychać.Takie dwa pojedyńcze stuki przy wysprzęglaniu z tych biegów.Wymienili na gwarancji poduszkę skrzyni i tą górna poduszkę silnika.
Nie byłem bo w serwisie nigdy nic nie widzą i nie słyszą (Pol-car, Poznań-Antoninek niepozdrawiam). Wszystko igła, a ja się pewnie nawciągałem białego proszku.
Za półtora miesiąca jadę na pierwszy przegląd i wtedy przycisnę kilka tematów, ale to już w innym ASO. Może to faktycznie poduszki, bo już kilka osób tu zgłaszało problemy i mieli wymieniane.
Tipo to wozidlo dla stabilnych emocjonalnie i nudnych 40+. Podczas spokojnej, dostojnej i kotemplacyjnej jazdy żadne dziury nie występują. Amatorzy szybkiej zmiany biegów niech odpalą sobie jakąś gierkę na konsolce a kluczyki proszę oddać tacie.
Chyba poznałem rozwiązanie chaczenia na 2. Zostawiam zawszez auto na 1 na postoju. Pomyslałem żeby zostawić na luzie i zobaczyć czy coś się zmieni. I dziś rano nie było chaczenia nic zero. Obstawiam że zamarzala linka.
Klina mam na kole zapasowym :)
U mnie nówka po wyjeździe z salonu 5 i 6 bieg wchodzi z dużym oporem. Przejechane teraz 100 km i nadal to samo. Zmiana biegu z 1 na 2 tzw dziura jak już o tym pisano. Jeżdżę od 30 lat różnymi samochodami i tego nie doświadczyłem.W Sienie 1,2EL dopiero po 17 latach 1 i 2 zaczęły wchodzić z oporem, a w Citroenie Saxo po 10 latach więc na swoim nowym Tipku trochę się zawiodłem, ale mimo to jestem zadowolony bo jest piękny i funkcjonalny.
Do regulacji. Ta skrzynia az tak tragiczna nie jest. W saxo to dopiero byl patent dolna czesc drazka z kulką byla nieoslonieta pod podwoziem. Zbieral sie tam syf a po deszczu dostawalo poslizgu i biegi wchodzily lepiej.
Trochę boje się by nie było gorzej gdy mechanicy z ASO włożą tam swoje ręce. Nie wiem na czym ma polegać ta regulacja czy dużo będą rozbierać?
Zawsze po wizycie w ASO musiałem do nich wracać bo było coś nie tak niby drobiazgi ale np. nie przykręcili linki prędkościomierza innym razem źle napięty pasek rozrządu itd.no i te ceny z kosmosu. Potem już omijałem ASO, a teraz znów się zacznie zabawa.
Za aku pod pompą hamulcowąsą regulowane zaczepy ciegien. Trzeba wyciagnac aku. Tam sie reguluje takim zatrzaskiem tak aby dobrze wchodzily zarowno 1 i 2 oraz 5 i 6. Jak sie przegnie w jedna strone to nie wchodzą plynnie te po drugiej. 3 i4 zwykle wchodza dobrze. Wiec DIY:).
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Czy jak 6 na postoju nie wchodzi to to jest normalne? W czasie jazdy jest ok , tylko na postoju
Witam
Mam pytanie do Was. Jestem świeżo po wymianie łożysk mechanizmu różnicowego na gwarancji i czy u Was też w ok. 70 km/h i po puszczeniu gazu na 5 biegu a potem tocząc się na luzie coś delikatnie świszczy? Jakby od skrzyni biegów? Mam wrażenie że nie miałem tego przed naprawą.