Czy bezproblemowa? Turbo padło :tongue
GP ma mały feler z nagrzewnicą, obok prawej nogi jest dość gorąco, więc nie ideał :smile:
To jest widok strony w wersji do druku
Są. Na nogi.
Jakby było coś w tym stylu to by nie było tego problemu:
Zawór nagrzewnicy - Fiesta Mk4 * Ka * Puma 1714716 / 1451981 FORD Ford sklep internetowy Ford części Kielce
Można wstawić ale jak wspomniałem robota dla pasjonata - zdecydowanie poprawiłoby "wydajność".
W wersji ekonomicznej można ten problem (tzn z nogami i ciepłem od nagrzewnicy) rozwiązać (miałem w Tipo, mam też teraz w Dusterze) ściągając panel przy nogach i podklejając go czymś takim od wewnątrz:
https://www.obi.pl/izolacje-pomieszc...0-5m/p/4554952
Czuć różnicę. Inna sprawa, jak ktoś nie jeździ całymi dniami jak Ja to by raczej nie zwrócił na to uwagi.
Jest tylko z nimi mały problem :smile: Działają tylko przy ustawieniu wiatru na nogi, czyli typowo do ogrzewania :smile: W GP i pincecie też mam i doskonale wiem jak to działa :smile: Chłodzenie od dołu nie sprawdzi się, zgodnie z zasadami fizyki. Ciepło do góry, zimno do dołu. Czyli latem są bezużyteczne. Brakuje wylotów "twarzowych", ewentualnie pod dachem.
Jeżeli nie dotknie się, to nie zwraca się na to uwagi ;-)
Ja tez jestem zadowolony z klimy, jest wlaczona od wyjazdu z salonu, nigdy nie wyłączana. Nawet bez serwisu juz ponad dwa lata działa i jakos mi nie po drodze do serwisu klimatyzacji ;)
Że też jeszcze nikt nie wpadl na to jak to ciepło odpadowe z silnika przerobić na zimno bez mechanicznej sprężarki. Jakiś amoniak czy coś jak w starych lodówkach.
Da się jakoś w sofcie zmienić aby jednocześnie był nadmuch na szybę i ze środkowych kratek?
Witam, niedawno byłem na serwisie, i powiem Wam, że zauważyłem, że lepiej klima działa obecnie niż przed nim. Do układu dobito 80g czynnika - to ok20% ubytku, a jako, że klima jest szczelna (mam na wydruku test 22bar i próżni), to obstawiam, że auto tak przyjechało z fabryki. Po odebraniu auta klima mrozi jeszcze bardziej niż wcześniej.
pozdrawiam
Po 3 latach klima u mnie też delikatnie słabiej chłodziła, szczególnie jak na dworzu było 40 stopni.
Podjechałem do prywatnego serwisu w Łodzi, ale nie ASO i zleciłem dobicie klimy.
Po 3 latach ubyło tylko 55 gram czynnika 1234yf, odzysk z układu 365 gram - także nieźle.
Cały układ do pełna ma mieć czynnika 420 gram plus 8 g oleju i jeszcze 2 gramy dali kontrastu UV.
1 gram czynnika kosztuje 1 zł, plus usługa 200 zł - czyli całość wyniosła mnie 255 zł :)
Załącznik 36408
Spokojnie mogę polecić ten serwis Garbaliński na Więckowskiego 77 w Łodzi.
Obsługa miła i mają dobry sprzęt do klimy : TEXA 780R BI-GAS, który obsługuje stary czynnik i nowy 1234yf.
Napiszę trochę inaczej: nie o tipo. Mam hyundaia ix35 z 2010r. Auto fajne nie marudzi, czasami przytrafi mu się jakaś usterka (nieraz i większa). Mam go do nowego. Nic z klimą nie robiłem przez te lata. Używam jej wtedy kiedy jest gorąco no i sporadycznie czasami wg zaleceń aby się wymieszała. No i ostatnio naszło mnie aby ją sprawdzić domowym sposobem.
Zrobiłem tak: w gorący upalny dzień nagrzanym autem pokręciłem się na klimie trochę po okolicy (ok50 km) aby go trochę wystudzić i przewietrzyć, oraz załatwić swoje sprawy- jazda na klimie oczywiście cały czas. po przyjeździe na chatę, wziąłem termometr i auto które chodzi na wolnych obrotach upchnąłem do cienia i zacząłem badać temp powietrza na wylocie z kratek. Zmniejszyłem nawiew, ale nie do całkowitego min, tylko tak aby uszy nie bolały. Po kilku minutach na termometrze temp spadła do +3 do +4* C. Taki pomiar utrzymywał się przy obiegu otwartym jak i zamkniętym. Uznałem ten wynik za zadawalający i odczepiłem się od chęci nabicia i sprawdzenia układu. Co o tym myślicie??
Działa to nie dotykaj...
Też z ciekawości wrzuciłem sobie termometr w nawiewy aby sprawdzić wydajność klimy i przy temp. +33 stopnie na zewnatrz po ustawieniu na min. temperatura z nawiewów +4 st. i zauważyłem że jak automatyczną przełączy się na manual ale ustawi temperaturę np. 20 stopni to klima i tak w automacie reguluje temperaturę powietrza w zależności od nasłonecznienia i temperatury zewnetrznej czyli tak naprawdę jest to dalej tryb automatyczny tylko z mozliwością wyboru kierunku nawiewu. Jedynie ustawienie LOW daje chłodzenie na maksa.
Od kiedy? Jeżeli u Ciebie w tym ustawieniu chłodzi, to masz usterkę.
Przypominając. Max Def włącza ogrzewanie tylnej i przedniej szyby - nadmuch gorącego, plus elektryka, jeżeli występuje. Powietrze jest kierowane tylko na szybę przednią i boczne. Do tego jeżeli warunki pozwalają sprężarka klimy. Jak sama nazwa wskazuje, czy Max Defrost odpowiada za chłodzenie?
LOW daje chłodzenie na maksa - środkowe nawiewy, a MAKS ogrzewanie na maksa - dolne nawiewy.
Maksymalne i szybkie chłodzenie daje przycisk "Max A/C"