To jest widok strony w wersji do druku
-
TipoSedan, jechałem cały czas na 6 biegu, przy 150km/h mam obroty równo 4000, przy 160km/h było 4250, przy 170km jest 4500obr. Tamtego dnia żadnych fotek nie robiłem wiec nie powiem ile było obrotów przy max ale mam fotki z innego dnia i z nich sczytałem te dane. Wybaczcie, ale nie będę ich wklejać gdyż nie wiem kto siedzi po drugiej stronie... Z tych obrotów to wynika że przy 190km/h powinien mieć równo 5000 i pewnie coś około tego było. Książka serwisowa podaje że ten silnik się kreci do 6000obr wiec teoretycznie może wyciągnąć 230km/h ale to jest nie realne gdyż opór wiatru itp. Jeżdżę na oponach 16" Continental a co do gazu to nie jest to żaden Tartarini tylko Stag zakładany poza serwisem bez żadnego dotrysku i na razie nie mam z nim żadnych problemów. Wiem, wiem... Straciłem gwarancję ale zrobiłem to świadomie. Co do spalania gazu to od razu piszę ze przy spokojnej jeździe do 2500obr i jazda po trasie około 80km/h na 6 biegu spala mi około 8 litrów. mieszany cykl to tak średnio mi wychodzi 10 litrów.
-
Moc max ma przy 5 tys. i do tyle się dokręci. Potem moc spada inie dojdzie do teoretycznych 6 tys.
-
Na początku też zakładałem, że po dotarciu auta sobie zrobię próbę szybkościową, ale odpuściłem - moim zdaniem zawieszenie i linia tego samochodu (a przynajmniej w sedanie) powodują, że jest bardzo podatny na boczny wiatr - musiałbym mieć gwarancję (a przyroda takowej nie daje), że mi z boku nie zawieje. Po świętach wracałem do Krakowa przez kawałek S8, pozwoliłem sobie na prędkości autostradowe, miałem 150 na liczniku, jak wyjechałem zza ekranów akustycznych to dostałem taki strzał, że ledwo samochód opanowałem (a byłem na to generalnie przygotowany i kierownicę pewnie trzymałem). To nie jest auto stworzone do dłuższych przelotów w prędkościach powyżej 160 km/h.
Jak byłem młodszy to się rozpędziłem Seicento 1.1 na A4 do 180 - dzisiaj mam żonę i dziecko i bym tego nie powtórzył :)
Żeby nie było niepotrzebnego hejtu - nikomu nie bronię, każdy jest dorosły, tylko moim zdaniem jedynie HB w T-jecie na sensownych oponach nadawałby się do sprawnej jazdy z dużymi prędkościami, a nie tylko osiągnięcia założonej prędkości.
-
A do ilu obrotow kreci sie wolnossak 1.4 w tipo?
-
Jak bylem mlodszy to na motocyklu rozpedzalem sie do 180. Ale fakt ze przy zejsciu z tej predkosci nogi drżały od adrenaliny. Dzis bym tego nie zrobił wyobraznia za bardzo pracuje. Z podobnego powodu nie probowalem jeszcze vmax w Tipo. Ale kurde jeżdże hb z tjetem od października i nie doświadczyłem jeszcze zakłóceń wynikających z wiatru. Raz jeden wyjechalem z za ekarnow i cos poczułem ale zaden dramat. Zawieszenie na pewno nie jest twarde bo mam po drodze takie skrzyżowanie na którym ja stoje a z przeciwka jada rozpedzone auta i nieraz nim zabuja jak przejeżdża coś obok. Nie doswiadczylem tez problemow z utrzymaniem prostego toru jazdy. Wszystko jest tak jak powinno nawet przy 150-160 kmh i nic mnie nie zaskoczyło. Kola 16-tki standardowe. Ale jest z lpg i to może o to chodzi ze ma ciezsza dupe albo takie mam szczescie. Dalej sie bede przygladal. Nie jest oczywiscie tak sprytne jak mito czuć większą masę i miękki zawias ale na razie ciezko mi sie przyczepic.
-
Nie mówię, że tak jest zawsze, tylko przy bardzo mocnym wietrze. Zwykła różnica pomiędzy lasem a otwartą przestrzenią nie robi problemu, chodzi o naprawdę mocne podmuchy. Widziałem jednak, co ten wiatr robił z moim autem - nawet dla pasażerów było odczuwalne wręcz przesuwanie samochodu - więc mając to w pamięci dwa razy się zastanawiam zanim się rozpędzę do więcej niż 160 - tak jak napisałeś, wyobraźnia pracuje.
Jeśli chodzi o porównanie masy i kół to moje auto też ma ciężki tyłek, bo jest LPG, do tego pełnowymiarowe koło w bagażniku. W tym przypadku dodatkowo auto było zapakowane dosyć konkretnie, wszak to powrót ze świąt :) Natomiast koła mam 15-tki.
-
Cytat:
Napisał
Yasiooh
Żeby nie było niepotrzebnego hejtu - nikomu nie bronię, każdy jest dorosły, tylko moim zdaniem jedynie HB w T-jecie na sensownych oponach nadawałby się do sprawnej jazdy z dużymi prędkościami, a nie tylko osiągnięcia założonej prędkości.
T-jet ma dużo mniejsze obroty przy prędkościach powyżej 160 ze bardziej się nadaje jak rozumiem? Ogólnie Tipo jest dość wysokie jak na sedana, przez co nie za bardzo nadaje się do jazdy z takimi prędkościami cały czas bo wiatr jednak trochę hamuje przy 170 a nie każdy ma LPG. Osobiście nie doświadczyłem bujania ale może akurat nie było wiatru bo jednak wysokie auta, które tez nie mają zawieszenia przy samej ziemi muszą być na to podatne i nie ma tu mocnych.
Podsumowując Tipo to nie jest auto do jazdy z prędkością 170 i wyższą bo:
- komfortowe zawieszenie (wyższe i miększe niz w Lambo;) więc bardziej rozbuja przy podmuchu)
- wysokie auto (jak na sedana oczywiście), więc i z boku większa powierzchnia do wyłapania siły wiatru
Jak jesteśmy w Niemczech i patrząc po drzewach nie ma wiatru to można jechać 160 jak ktoś lubi ryzyko;))
-
Piszcie co chcecie a i tak wszystko zależy od kierowcy i jego umiejętności
-
Niestety, nie udało się poprawić wyniku ze względu na duży ruch w piątek i zbyt krótki odcinek autostrady. No cóż, następne testy w DE w sierpniu.
Zapomniałem dodać, że obciążenie się zwiększyło, gdyż wiozę trochę "zupy chmielowej" 😀
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
T-jet ma dużo mniejsze obroty przy prędkościach powyżej 160 ze bardziej się nadaje jak rozumiem? Ogólnie Tipo jest dość wysokie jak na sedana, przez co nie za bardzo nadaje się do jazdy z takimi prędkościami cały czas bo wiatr jednak trochę hamuje przy 170 a nie każdy ma LPG. Osobiście nie doświadczyłem bujania ale może akurat nie było wiatru bo jednak wysokie auta, które tez nie mają zawieszenia przy samej ziemi muszą być na to podatne i nie ma tu mocnych.
Podsumowując Tipo to nie jest auto do jazdy z prędkością 170 i wyższą bo:
- komfortowe zawieszenie (wyższe i miększe niz w Lambo;) więc bardziej rozbuja przy podmuchu)
- wysokie auto (jak na sedana oczywiście), więc i z boku większa powierzchnia do wyłapania siły wiatru
Jak jesteśmy w Niemczech i patrząc po drzewach nie ma wiatru to można jechać 160 jak ktoś lubi ryzyko;))
160 to jest jakieś ryzyko? dobre sobie :)
-
Jak pierdoła wsiądzie za kółko to i przy 40 będzie nieziemskie ryzyko... nie każdy ma dryk i smykałkę mimo posiadani uprawnień... za to wszyscy generalizują, sami się boja i uważają ze inni tez się boja albo powinni bać... masakra jakaś, piszcie w pierwszej osobie: âja się boje szybkoa jechaćâ albo ââuważam ze to nie wspierane tak szybko jeździćâ i z tym nikt nie podyskutuje...
-
1.4 95kM przy wył. klimie bez bagaży bez pasażerów 190 wg licznika i to już maximum jest ale to już raczej Tipolot się zrobił nie Tipo. Jak dla mnie w miarę stabilnie jest do 140 - 150 km/h
-
194kmh, ale tylko przez chwilę bo to auto prowadziło mnie a nie ja auto
-
A ja uzyskalem dzis 67 kmh oraz w pakiecie 50 zl mandatu i 2 pkty. Na ograniczeniu do 50 ciu. Dobrze ze zwolnilem bo tam czesto stoja. Na pytanie czy komendant mial zly dzien ze im kazal sie w apteke bawic pan wladza mi odpowiedzial ze jak maja ten radar z laserem to sie nagrywa i jak juz namierzyl to nie ma tolerancji i musi zatrzymac bo ktos moze wyeryfikowac. Z normalna suszarka za takie cos to on raczej nie zatrzymuje (i tez mam takie spostrzerzenia ze przewaznie puszczaja) ale kierowcy chcieli miec pomiar z nagraniem to maja. Pytam czemu mnie a nie tego obok jechalismy rowno (jakas corolla) a on ze auto wygladalo na szybsze. A i tak mi promocje zrobil bo normalnie stowka. Mam swoj pasek na masce :). Tak więc uważajcie z biciem rekordow ;-).
-
Jak mialem na liczniku 190km/h to nawigacja pokazywala 178km/h i to jest chyba prawdziwe
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Mi jak licznik pokazywal blisko 190 to nawigacja 178 km / h i to jest chyba wiarygodne. Liczniki oszukują
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Mi jak licznik pokazywal blisko 190 to nawigacja 178 km / h i to jest chyba wiarygodne. Liczniki oszukują
-
Tak sa specjalnie skonstruowane i mają tak pokazywać
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Tak sa specjalnie skonstruowane i mają tak pokazywać
A tak sie zastanawiam... skoro tak sporo zawyża w stosunku do GPSa to jak to wygląda w przypadku kontroli radarem. Kiedyś mi zabrano prawko za 101 w zabudowanym. To ile ja jechałem? [emoji6]
-
Cytat:
Napisał
Celnik
A tak sie zastanawiam... skoro tak sporo zawyża w stosunku do GPSa to jak to wygląda w przypadku kontroli radarem. Kiedyś mi zabrano prawko za 101 w zabudowanym. To ile ja jechałem? [emoji6]
W stosunku do gps licznik zawyża. Pewnie miałeś na liczniku ze 110 lub trochę więcej. Jeżeli jedziesz i na liczniku masz 50 km / h to tak naprawdę twoja prędkość jest mniejsza od wskazania licznika.
-
Ja Tipo HB najszybciej jechalem na niemieckiej banie nieco ponad 180kmh. Ale krótko. Może nie było tragedii jeśli chodzi o trzymanie się drogi ale nie czułem się w tym aucie z tą prędkością już zbyt komfortowo. A tak do 160 i owszem.
Ale jeżdżę na PB więc im droższa wacha tym wolniej :-P
-
Cytat:
Napisał
dramez
Ale jeżdżę na PB więc im droższa wacha tym wolniej :-P
No to przy obecnych zwyżkach cen benzyny niedługo staniesz:mad::mad: