To jest widok strony w wersji do druku
-
Piteros
Branie oleju nie jest domeną starych konstrukcyjnie silników. Są archaiczne silniki nie biorące wyraźnie zauważalnych ilości oleju pomimo dużych przebiegów, są nowe konstrukcje żłopiące nawet 1l oleju na 1000 km od nowości np.TSI sprzed kilku lat.
Apetyt na olej wynika z luzów konstrukcyjnych, rozszerzalności temperaturowej elementów, szerokości, sprężystości i trwałości pierścieni tłokowych, jakości i elastyczności uszczelniaczy zaworowych. ( np. uszczelniacze nie mogą uszczelniać całkowicie, zatarły lub przedwcześnie zużyły by się wtedy prowadnice zaworowe).
manio
Nie wierzę w żadne cudowne dodatki dodawane przez producenta olejów. Tacy szczodrzy to oni nie są.
Myślę że nie warto wierzyć w każdą zasłyszaną lub przeczytaną w nacie bzdurę z kategorii "prawd objawionych" na tematy motoryzacyjne.
marx
Tipo 1.4 95 km, a o tym silniku jest temat, nie posiada magnesu na korku spustowym oleju.
-
Cytat:
Napisał
chudar
marx
Tipo 1.4 95 km, a o tym silniku jest temat, nie posiada magnesu na korku spustowym oleju.
No a u mnie jest, ale silnik z 2009 r. jak już wcześniej ustaliliśmy mniej wykastrowany z różnych dodatków.
Tak czy inaczej te silniki utrzymując nominalną moc, przejadą tyle, że wymienicie wcześniej auto bo wam się ono po prostu znudzi
-
Cytat:
Napisał
marx30
No a u mnie jest, ale silnik z 2009 r. jak już wcześniej ustaliliśmy mniej wykastrowany z różnych dodatków.
Tak czy inaczej te silniki utrzymując nominalną moc, przejadą tyle, że wymienicie wcześniej auto bo wam się ono po prostu znudzi
U mnie nie bylo magnesu na korku.olej po 3000 byl juz trochę ciemniejszy,no ale w dieslu byl od razu czarny.ostatnio mialem diesle i nic nie brały
-
Cytat:
Napisał
chudar
Piteros
Branie oleju nie jest domeną starych konstrukcyjnie silników. Są archaiczne silniki nie biorące wyraźnie zauważalnych ilości oleju pomimo dużych przebiegów, są nowe konstrukcje żłopiące nawet 1l oleju na 1000 km od nowości np.TSI sprzed kilku lat.
Apetyt na olej wynika z luzów konstrukcyjnych, rozszerzalności temperaturowej elementów, szerokości, sprężystości i trwałości pierścieni tłokowych, jakości i elastyczności uszczelniaczy zaworowych. ( np. uszczelniacze nie mogą uszczelniać całkowicie, zatarły lub przedwcześnie zużyły by się wtedy prowadnice zaworowe).
Źle to ująłem, chodziło mi o to ,że akurat ten model silnika jest słabo uszczelniony, 120KM jednostka juz nie ma tego problemu.
-
Cytat:
Napisał
piteros333
Źle to ująłem, chodziło mi o to ,że akurat ten model silnika jest słabo uszczelniony, 120KM jednostka juz nie ma tego problemu.
Czyli jesli tylko pozwalaja finanse trzeba brac 120km.dynamika i brak problemow z braniem oleju
-
panowie to nie jest problem tylko NORMA że od lat 1.4 95km bierze olej koniec i kropka
-
Dziwne jest to że jeden berze olej drugi nie. Ja za miesiąc , podobnie jak Tedybear , jadę na pierwszy przegląd , oleju nie dolałem nawet kropelki , miałem od początki na max , teraz 3/4 poziomu . Zrobiłem 8 tyś. km.
-
Widocznie stosujesz PSJ ....z silnikami biorącymi olej jest jedna prawidłowość ....im bardziej dynamicznie jeździsz tym więcej bierze oleju .... zaczniesz go wkręcać na obroty to się rozochoci i będzie pił więcej .
-
U mnie też zauważyłem zużycie oleju. Zrobiłem 2500km i dolałem może ze 200-250ml (ćwiartka) Ale wcale mnie to nie przeraża. Uważam że jest to w normie. Inne auta które posiadałem brały dużo więcej lub wcale. Więc myślę że niema sie co przejmować. Tylko jeździć i cieszyć się jazdą................:lol:
-
15 k km, wymiana oleju, jazda na gazie, dolewka 1,5 litra oleju.
-
Ja na 15 tys km dolałem 0,5 litra oleju ....
-
Mam juz 4300km dolalem w sumie 1.5l w tej chwili mam max.na bagnecie.troche sie niepokoje tym zuzyciem oleju.czekam i obserwuje .moze sie jeszcze unormuje
-
Sporo tego oleju, jeździsz po mieście czy trasy? jaki masz styl jazdy?
-
Cytat:
Napisał
Tomasz1976
Mam juz 4300km dolalem w sumie 1.5l w tej chwili mam max.na bagnecie.troche sie niepokoje tym zuzyciem oleju.czekam i obserwuje .moze sie jeszcze unormuje
Obyś tylko nie "przelał". Mnie coś tknęło i się opamiętałem. Ten bagnet może wprowadzić w błąd i łatwo pomylić wskazania.
-
1 załącznik(i)
A co niby w tym bagnecie jest nietypowego lub mylnego?
Załącznik 29620
(Zdjęcie znalezione na forum)
-
A ile oleju wchodzi miedzy minimalnym i maksymalnym wskazaniem na bagnecie w t-jet a ile w 16v, przykładowo w bmw 320d jak jest na min. To trzeba wlać ok 1 litr aby bylo na max.
-
dokładnie litr jest pomiędzy min a max
-
zarówno w tjet jak i zwykłym16v?
-
Cytat:
Napisał
MalcolmX
Obyś tylko nie "przelał". Mnie coś tknęło i się opamiętałem. Ten bagnet może wprowadzić w błąd i łatwo pomylić wskazania.
Ten ze zdjęcia jest trochę inny niż w moim tuptusiu- mianowicie za tą spłaszczoną, radełkowaną powierzchnią jest jeszcze całkiem gładki błyszczący króciec długości ok 1,5 cm, dopiero potem jest sprężyna w kształcie "wióra z tokarki". To może zmylić, jeśli się uzna że poziom oleju ma być w połowie tej gładkiej błyszczącej powierzchni na bagnecie.....
-
Jeżdżę głównie w mieście.staram sie bie przekraczac 4000obrotów max.4500 sporadycznie.moze po odbiorze auta z salonu wracajac Legnicy i Wroclawia do Warszawy jechalem zbyt dynamicznie.ale staralem sie nie przekraczac 4000obrotów.i max 140 150 autostrada.czytam ,ze niektóre tipo nie biora oleju a moj cos chętnie.sa spore różnice.