Panowie jest porządna alternatywa dla selenia jest to ten olej
https://oleje-petronas.pl/pl/p/SYNTI...AV-5W-40-4L/62
te same parametry co selenia
http://www.extranetpli.eu.petronas.c...8_stec_ENG.pdf
co jest ważne cena o połowę mniejsza niż w aso.
To jest widok strony w wersji do druku
Panowie jest porządna alternatywa dla selenia jest to ten olej
https://oleje-petronas.pl/pl/p/SYNTI...AV-5W-40-4L/62
te same parametry co selenia
http://www.extranetpli.eu.petronas.c...8_stec_ENG.pdf
co jest ważne cena o połowę mniejsza niż w aso.
A ile w Aso kosztuje 4l selenii?
niech mnie ktoś poprawi ale chyba 180 do 200zł
U mnie 74 zł za litr :P
no to już nie muszę tłumaczyć czemu się opłaca, tylko inna etykieta. Cena jest niebotycznie mniejsza.
Ja kupiłem wczoraj millers ee long life.podobno najlepszy i naprawdę syntetyczny.
Warto jeszcze zerknąc na SPECOL Premium C3. W porównaniu do Petronasa jest niskopopiołowy.
Oczywiście wpełni syntetyczny.
Dzwoniłem dzisiaj do serwisu,ze chce przyjechac ze swoim olejem na wymianę i olej spelnia wymagania.wspomnialem ze zachowam paragon za olej.uslyszalem,ze paragon go nie interesuje i ze moge lac co chce ale bedzie to odnotowane.za selenie swoja gwarantuja.to znaczy,ze jak z silnikiem cos bedzie nie tak to maja furtke?ze niby zly olej.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Z montazem gazu to samo.mozna montowac co sie chce.nie ma gwarancji na te elementy ktore moga byc uszkodzone na skutek montazu instalacji gazu.nawet tartarini
Nie wiem czemu dla was jest to takie trudne do pojęcia i zrozumienia ...
Pany! Pytanie :)
Olej SHELL 5W40 A3 spełnia normę FIAT 9.55535-Z2 czyli dokładnie tak samo jak SELENIA 5W40 C3
Pytanie jaka jest różnica między C3 i A3 ? Mogę tego Shella zalać do Tipka ? No i jeszcze pytanie czy mogę zastosować filtr oleju o zgodnym numerze części ale zamiennik firmy MANN ?
Tylko norma z końcówką S2
ACEA A3 - Wyższa jakość zachowania w stosunku do temperatury oraz oksydacji.
ACEA C3 - Stabilny, utrzymujący właściwości olej odpowiedni dla katalizatorów w pojazdach z DPF i TWC w silnikach samochodów osobowych o wysokich charakterystykach pracy, oraz silnikach wysokoprężnych lekkich samochodów ciężarowych, a także w silnikach benzynowych. wymagających olejów o średnich wartościach SAPS (mid SAPS) i HTHS wyższym, niż 3,5MPa.s. Oleje te przedłużają żywotność DPF i TWC
jak widzisz ,C3 zapewnie dlatego ,że masz katalizator TWC i do niego olej C3 ,a A3 to inne znaczenie ma
Oznaczenia i normy olejowe
Każda firma ma olej który może polecić do silnika fiata 1.4 16 V 95 koni.Przecież to prosty podstawowy silnik. Cena 1 litra oleju do tego motoru to góra 30 zł w detalu. Wszystko co droższe to marketing.
Jaki olej? śmaki i koniec tematu.
Najstarsze Tipo jest z 2016 roku. W 2018 kończy się mu gwarancja na silnik. Jakim to trzeba być idiotą, aby wydać najpierw z 50 tyśków na trochę żelastwa ale z 2 letnią gwarancją, więc i spokojną głową, a potem szukać innego oleju, tańszego o 10-20 złotych, by tę gwarancję na 100% stracić w przypadku awarii. Czy ktoś to może wyjaśnić? Jaki jest cel takiej cebulandii w 2 letnim okresie gwarancyjnym?????????
Sorki za wkurw, ale sam się w tym temacie coś wypowiadałem, i teraz tak myśle, ale jestem głupi. :-).
No wlasnie o to mi mniej wiecej chodzilo, to takie polskie poprawic fabryke lub zaoszczedzic 50 gr. I mam to w dupie co lejecie do auta oraz ucinam temat bo nie bede wchodzil w rozmowy. OLej to najwazniejsza sprawa dla pracy silnika a bajki marketingowe to owszem ale sa jakies granice.
Wiem ze kazdy ma rozne finanse ale mozna odpuscic sobie kupno samochodu to nie zaden obowiazek a nie potem plakac ze bańka oleju to 160-200 zl. Smiesza mnie tacy nowobogaccy jezdzacy mercem S klasą na lysych oponach i z wyjebanym co sie da bo naprawa merca to juz sporo kosztuje no ale pod domem stoi ładnie.
Zresztą wystarczy poczytać jakieś inne forum, jakiejs marki sportowej albo samochodow lepszych niz Tipo. Tam w wielu przypadkach jest odwrotny temat poruszany, co dobrego zalać aby dobrze jezdzilo i dlugo i bezawaryjnie a nie co zalac zeby bylo jak najtaniej i moze być byle co. Oleje oprocz wspomnianych norm maja inne skladniki ktore dobrze wplywaja na silnik, czyszczą go lub zmniejszaja ilość nagaru gromadzonego sie w silniku.