To jest widok strony w wersji do druku
-
W interesie producenta jest aby jego auta sprzedawały się jak najlepiej, dlatego dogadują się ubezpieczycielem na niższy procent. Dla obu stron jest to korzystne - producent zarabia na samochodach, a ubezpieczyciel mimo niższego procentu zawiera sporą ilość polis, co w efekcie daje spory zysk. Bywa nawet czasem, że producent nawet po wynegocjowaniu np. 4%, dopłaca jeszcze z własnej ręki 2% - taką promocję robi się np. przy przedłużaniu gwarancji.
Z składką na kolejny rok z reguły bywa tak, że sporo ona nie wzrasta, gdyż producent negocjuje składki na 2-3 lata.
Takich informacji doszukałem się w internecie i u ubezpieczycieli.
I mam nadzieje, że są prawdziwe. Ponieważ składki jakie miałem wyliczone dla siebie indywidualnie były przerażające. Mianowicie:
Pakiet dealerski - 1670 zł - nie interesuje ich mój wiek, historia OC/AC.
Ubezpieczenie indywidualne - zwyżka za wiek, moje pierwsze auto, brak historii OC/AC - składka ponad 6000 zł.
Gdybym wziął polisę wspólnie z rodzicem, to można by ją obniżyć do 3000 zł.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
f.lukas a skad u Ciebie taka cena?
Pewnie przez brak zniżek na OC jeżeli to pierwsze auto jako głównego właściciela.
Ja żeby nabrać zniżek szybko pierwsze auto miałem jako współwłaściciel, zniżki były od głównego właściciela. Jedyne ryzyko dla głównego właściciela, że (tfu tfu) w razie czego jego zniżki też lecą...
Przy okazji u mnie wyszło, że mój stary ubezpieczyciel nie wprowadził mnie do UFG i pierwsze oferty miałem bez zniżek.
Ogólnie polecam zrobić rozpoznanie wcześniej bo jest duża różnica w cenach.
-
byłem u znajomej, która sprzedaje ubezpieczenia i wynalazła w Liberty za 2050, ale ING ich nie akceptuję jako TU :/ Mogę jeszcze się zgłosić do dealera, żeby mi zaproponował ubezpieczenie na kolejny rok w waszej stawce? :P
-
z tego co wiem to przez okres 3 lat mój ubezpieczyciel (ten z ASO) daje możliwość zakupu ubezpieczenia w korzystnej cenie w ramach pakietu serwisowego
-
pełen pakiet na drugi rok u dilera 4,5% wartości rynkowej oczywiście oni mają inne cenniki , tylko te fabryczne pakiety też mają wadę holowanie najbliższy warsztat , auto zastępcze na 3 dni
-
Panowie mam problem, auto braliśmy na żonę (brak zniżek) braliśmy pakiet dealerski bo się bardzo opłacało. Za miesiąc kończy się ubezpieczenie więc napisałem do delaera, że zgodnie z tym co mówili przy kupnie znów go bieremy. A oni na to, że nie ma, coś się pozmieniało i nie ma pakietów na TIPO. Teraz jesteśmy w dupie bo żona nie ma zniżek. Czy dealer mógł tak zrobić? Ktoś ma pomysł na taką sytuację?
-
Cytat:
Napisał
hackermuz
Panowie mam problem, auto braliśmy na żonę (brak zniżek) braliśmy pakiet dealerski bo się bardzo opłacało. Za miesiąc kończy się ubezpieczenie więc napisałem do delaera, że zgodnie z tym co mówili przy kupnie znów go bieremy. A oni na to, że nie ma, coś się pozmieniało i nie ma pakietów na TIPO. Teraz jesteśmy w dupie bo żona nie ma zniżek. Czy dealer mógł tak zrobić? Ktoś ma pomysł na taką sytuację?
U mnie była ta sama gadka, że pakiet na kolejne lata powinien być "odnawialny" czyli w takiej samej lub zbliżonej cenie. Oczywiście to było tylko na gębę. Wyszło o ok 1000 drożej niż rok temu więc się pożegnaliśmy.
Miesiąc czasu to dużo - dzwoń po TU i niech kalkulują. Nie zapomnij napisać wypowiedzenia OC z ostatnim dniem polisy w przypadku zmiany ubezpieczenia. Wzór jest na stronie benefii.
Nie polecam porównywarki ubezpieczenia - raz ze względu na dane osobowe (telefony z ofertami również) dwa że oferta od nich była średnio 10-20% wyższa niż inne.
-
Mi tak nikt nie mowil, choc sam wiedzialem ze to pierwszoroczna promocja na zakup nowego auta, inni ubezpieczyciele dawali prawie dwa razy drozsza oferte niz ta w FCA, dodatkowo przy aktualnych zawirowaniach w ubezpieczeniach OC nie ma co sie spodziewac tanich ofert
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Mi tak nikt nie mowil, choc sam wiedzialem ze to pierwszoroczna promocja na zakup nowego auta, inni ubezpieczyciele dawali prawie dwa razy drozsza oferte niz ta w FCA, dodatkowo przy aktualnych zawirowaniach w ubezpieczeniach OC nie ma co sie spodziewac tanich ofert
Widzisz u nas problem polega na tym, że nas zapewniano, że to nie jest tylko na pierwszy rok. Zawirowania OC zgadzam się, ale pakiet dealerski to umowa pomiędzy FCA a ubezpieczycielem. Czuję się mocno wy**jany przez fiata...
-
miałem to samo.
Pakiet dilerski w PZU miał być na 3 lata, w lutym przychodze do fiata spytać o cenę - miła pani na szybko wyliczyła, wyszło odrobinke taniej niż w pierwszym roku.
Niedawno udałem się ponownie do fiata już z pieniędzmi, żeby ubezpieczyć i się dowiedziałem, że w pzu oferta dilerska od kwietnia wygasła i dostałem ofertę o 1150zł droższą niż ta w lutym.
Ostatecznie udało mi się znaleźć ubezpieczenie tylko o 750zł droższe niż wyliczenia z lutego.
-
Cytat:
Napisał
mfighter
miałem to samo.
Pakiet dilerski w PZU miał być na 3 lata, w lutym przychodze do fiata spytać o cenę - miła pani na szybko wyliczyła, wyszło odrobinke taniej niż w pierwszym roku.
Niedawno udałem się ponownie do fiata już z pieniędzmi, żeby ubezpieczyć i się dowiedziałem, że w pzu oferta dilerska od kwietnia wygasła i dostałem ofertę o 1150zł droższą niż ta w lutym.
Ostatecznie udało mi się znaleźć ubezpieczenie tylko o 750zł droższe niż wyliczenia z lutego.
Mnie właśnie pzu poinformowało, że 90dni przed końcem można już było brać - szkoda tylko, że fiat uprzejmie nie dał znać jaka będzie zmiana. Mało tego jeśli podczas kupna o czymś dealer zapewnia kupującego, to czy w takiej sytuacji nie jest to teraz tylko i wyłącznie jego problem?
-
A masz to spisane w formie umowy?
NA GĘBĘ TYLO KREM :)
-
Cytat:
Napisał
pelikan1
A masz to spisane w formie umowy?
NA GĘBĘ TYLO KREM :)
W formie umowy nie - miałem na gębę ale mam teraz na mailach od nich taki oto tekst
"Panie Mateuszu w tamtym roku gdy kupował Pan samochód Pan ****** ******* poinformował Pana, że pakiet Dealerski jest do trzeciego roku eksploatacji co w tamtym momencie było prawdą.
Od 1 kwietnia 2017 roku PZU wycofało się z pakietu Dealerskiego dla Fiata Tipo na drugi i trzeci rok eksploatacji."
-
Sprzedawca wypowiada wiele słów aby sprzedać auto także tego...
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Sprzedawca wypowiada wiele słów aby sprzedać auto także tego...
A ja jestem z rodziaju tych upierdliwych ;]
-
Z ubezpieczycielem nie wygrasz ;) ale powodzenia
-
W Łodzi na 3, maja w Torino proponują mi ubezpieczenie za 1700 PLN (OC/AC/NW) a za 1190 GAP na 3 lata. Dobra cena?
-
Cytat:
Napisał
jaszy
W Łodzi na 3, maja w Torino proponują mi ubezpieczenie za 1700 PLN (OC/AC/NW) a za 1190 GAP na 3 lata. Dobra cena?
Dla porównania:
OC/AC/NW 1690 zł
GAP index 20% na 4 lata 1895 zł
-
Wytłumaczcie mi jak 8-latkowi o co cho z tym ubezpieczeniem GAP - no bo tak, jeden diler proponuje mi OC/AC/NNW za 1700 plus osobno GAP na 3 lata za ok. 1200. Dzisiaj jestem u drugiego i tam słyszę, że w ramach tego podstawowego pakietu dilerskiego mam GAP w cenie na 1. rok, a potem można ewentualnie przedłużyć. Kto ma rację?
-
A ja mam pytanie czy ten GAP można po roku wykupić? Bo tak powiedział nam gość w fiacie jak kupowaliśmy a teraz znajomy od ubezpieczeń mi mówi, że to można kupić ale od razu...