U mnie po 600km jak narazie 6,8l :)
To jest widok strony w wersji do druku
U mnie po 600km jak narazie 6,8l :)
jedi Ty nie miałeś wcześniej grande?Był ktoś wcześniej o tym nicku na forum punto.
Nie. Widocznie jakis zbieg okilicznosci bo wczesniej ponad 4 lata jezdzilem Oplem Astra ;)
Hej. Jak na razie 8.6 LPG wg komputera, samo miasto.
Drugie tankowanie, przebieg 1200 km. 34,2 l - przejechane 596 km. = 5,7.
Tak dla porównania -miałem kiedyś Daewoo Nexie 1996r - silnik 1.4 8V/ parametry moc(trochę mniej) i moment podobne do Tipo/ zrobiłem nim ponad 300 tyś na gazie /założony w psełdowarsztacie -szopie pod Rawą Mazowiecką-dwa razy wymieniłem parownik i zbiornik/z uwagi na atest/ - palił mi do końca w mieście max 9 l gazu w trasie przy 90-100 - 7l przy 120-130 7,5-8l. Nigdy nie jeżdziłem na żadne psełdo przeglądy i regulacje.Sam wymieniałem filtr za 10 zł i popsikałem specjalna pianką sprawdzając szczelność układu. Mój rekord na zbiorniku 32L to ponad 430Km/trasa zakopane - łódz/-dodam ,ze zapłaciłem wtedy 200zł mandatu za prędkośc:lol:
Komputer pokazuje to pisze takie zuzycie. Jak bede mial bardziej obszerne dane to dam znac. Wiemy ze zuzycie LPG jest 20% wieksze od zuzycia benzyny. Zobaczymy co i jak w pozniejszym czasie. Jeszcze jedno pytanie. Zauważyłem ze podczas hamowania silnikiem srednie chwilowe spalanie wynosi 2 litry. Dlaczego? Powinno byc zero, tak mialem w przypadku poprzedniego auta.
Podobno w silnikach wtryskowych odcinane jest paliwo w trakcie hamowania silnikiem.
Właśnie tak tylko trzeba się dowiedzieć dlaczego.
też się zastanawiałem dlaczego komputer wskazuje zużycie 2 LITRY podczas hamowania silnikiem.
To poprawne wskazanie. Wtryskiwacze dostają małą dawkę paliwa po osiągnięciu obrotów biegu jałowego.
Współczesne układy nie pozwalają na to by silnik tak łatwo zgasł. Wszystkim steruje komputer.
Spróbuj na jedynce i dwójce tocząc się puścić gaz. Silnik nie zgaśnie, będzie się toczył po osiągnięciu minimalnej prędkości.
pzdr
ale większość nowych aut wskazuje zero zużycia podczas hamowania silnikiem.
Jeśli będę miał chwilkę to podepnę się z MES i rzucę okiem na wtryskiwacze jak zachowują się przy hamowaniu silnikiem.
pzdr
Ten komputer i jego spalanie w Tipo ostro kuleje. Licząc spalanie na kartce zawsze wychodzi mi co najmniej pół litra więcej. Dużo osób tutaj podaje wyniki i nie wiadomo jak je obliczyli: sami czy odczytali z komputera....
Mi też wychodzi zawsze o pół litra więcej jak liczę ręcznie, niż to co podaje komputer.
Jednak komputer lepiej to przeliczy bo doskonale wie ile puszcza paliwa przez wtryskiwacze, natomiast my licząc ręcznie
popełniamy błąd, który wynika przy niedokładności tankowania paliwa. Teoretycznie zalewamy do pełna, ale to do pełna
może się różnić o kilka litrów i przy następnym tankowaniu znowu możemy dolać trochę więcej/mniej paliwa niż wlaliśmy poprzednio - dlatego liczenie ręczne może być obarczone błędem +-0.5 lita/100km.
Ja, takze realne spalanie mam wieksze ,niz na komputerze , od 0,5l do 0,7litra roznicy , a moze to jest takze spowodowane ze komputer spalanie pokazuje jak sie toczy samochod , jak stoimy w korkach , i silnik pracuje nie ma wskazan spalania na komputerze i jest to moze ta roznica miedzy wskazaniami komputera a zuzyciem realnym .
u mnie jest ta sama sytuacja komputer zaniża spalanie o 0,5 litra. myślałem że fiacik będzie bardziej ekonomiczny