Też kupiłem Fiamma jakieś 3 miesiące temu. No ale ciężko coś powiedzieć więcej. Jest zupełnie ok, w końcu to nowy akumulator. Gość w sklepie chwalił a wybór miał duży i ten nie był najdroższy ale pewnie okaże się za parę lat czy to dobry wybór
To jest widok strony w wersji do druku
Też kupiłem Fiamma jakieś 3 miesiące temu. No ale ciężko coś powiedzieć więcej. Jest zupełnie ok, w końcu to nowy akumulator. Gość w sklepie chwalił a wybór miał duży i ten nie był najdroższy ale pewnie okaże się za parę lat czy to dobry wybór
Nadal polecam Vartę - działa bez zastrzeżeń.
Z tymi akumulatorami WESTA to jest dziwna sprawa. Jesienią byłem na Ukrainie w okolicach Lwowa i chciałem kupić taki akumulator bo mój już zaczynał robić fochy. W zasadzie w żadnym ze sklepów ich nie było, były Centry, Varty czy inne nie znane mi marki. Widać produkowane są w Donbasie jak ulubione krówki mojej zony o czym dowiedzieliśmy się w sklepie przy samej granicy.
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
Po powrocie do kraju zrażony markowymi akumulatorami Centry, Yuasa w ramach eksperymentu kupiłem najtańszy akumulator i ... nie mogę powiedzieć o nim złego słowa.
http://allegro.pl/akumulator-12v-74ah-p-akumulatory-750a-wolf-74ah-i5545020937.html
Witam szanowne grono forum fiata ja poprzedni akumulator maiałem firmy varta aż o dziwo działał 8 lat teraz został zastąpiony boschem s5 silver 74Ah 750A taki sam mam zamontowany w mareii 4 rok i działa bez problemowo zdania są oczywiście podzielone jak dla mnie to dobry wybór i oczywiście cena 340zł
Aku kupiony i założony.
Wybór padł na Toplę Energy (czerwoną) 74Ah 750A. Cena 320,00zł. Jak na razie sprawuje się dobrze.
Po wymianie akumulatora pojawił się kolejny problem, a właściwie dwa problemy: radio ConnectNavi+, włączone bez kluczyka w stacyjce, ma zupełnie skasowaną datę i godzinę, jakby "nie pamiętało" tych danych. Sprawa następna - "na sucho", bez płyty, samoczynnie uruchamia się czytnik płyt CD w radiu i nie można go w żaden sposób wyłączyć. Dopiero pomaga włożenie kluczyka, przekręcenie go i odcięcie zapłonu.
Czy ktoś z Forumowiczów miał podobne problemy po wymianie akumulatora? Słyszałem, że te radia oraz radia Blue&Me żyją własnym życiem, szczególnie podczas niskich temperatur...
No właśnie - różnie bywa. Kupowałem 3 bosche - dla taty, teścia i szwagierki ;-). U taty padł bardzo szybko (fakt że po drobnej kolizji), u teścia jak przyjdą mrozy to pada, a u szwagierki chodzi jak marzenie. Pomijam już inne czynniki wpływające na prace aku. Ale z tego co widziałem u mnie tez siedzi bosch i daje rade, ale jak długo to nie wiem ;-)
No i mnie w końcu dopadła wymiana aku. Jeszcze na początku stycznia jak przyszły mrozy, to dał już znak, że czas na wymianę, ale podładowałem go porządnie i działał bez problemu (oryginał montowany przez Fiata). Poddał się jedynie po nocy spędzonej w górach, w temp poniżej -30stC. Potem działał jeszcze 1,5 miesiąca i w końcu przedwczoraj odmówił totalnie posłuszeństwa. Nawet podładowanie na full przez noc pozwoliło praktycznie tylko na jedno odpalenie...
Wymieniłem na YUASA YBX5100 12V 75 Ah / 680 A. Swego czasu w innym aucie (Honda) aku od tego producenta wytrzymał 8 lat, więc stwierdziłem, że zdecyduję się na tę firmę. Wymiary praktycznie identyczne jak oryginalny firmowany przez Magneti Marelli.
Pzdr.
GryQ
Witam. Potrzebuje mocowanie akumulatora przypuszczam ze to jakaś blaszka która z góry przytrzymuje akumulator. Można ją kupić, jaka jest fachowa nazwa? Szukałem przez Google ale bez skutku. Z góry dziękuję za pomoc
kolego rowerzysta72 PODSTAWA AKUMULATORA FIAT CROMA POZNAŃ (6525661836) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. na tej aukcji masz prawie całość bo brak osłony górnej pokrywy akumulatora zadzwoń i podpytaj sprzedającego
Od 2 lat za namową kolegi który ma warsztat, i dość często, a w szczególności bmki robi, wsadza im nowe baterie. Przekonywał abym spróbował maxgera.
Cena śmieszna.
A powiem że nie zauważyłem różnic pomiędzy markowymi.
Z tym że ja mam łatwiej, bo jak mi padnie to leci na gwarancję przez jego zakład a wiadomo ze wtedy inaczej na to patrzą.
Ale może komuś się przyda taka info.
Witam :) Od założenia tego tematu już trochę lat minęło, związku z tym mam do Was pytanie jak tam Wasze akumulatory sprawują się od czasu zakupu. Mój ma już 8 lat i szukam dla niego godnego zastępcy.
Dobry akumulator to świeży a nie leżak magazynowy i ciężki co oznacza że ma dużo ołowiu który magazynuje energie. Firma w zasadzie bez znaczenia.
hmm co ci polecić ja ma Warty także tak. do poprzedniego auta włożyłem 4max z inter cars i działał przez prawie 3 lata i sprzedałem auta i pewnie dalej działa.
przestrzegam przed firmą Volter kupiłem do busa lipa totalna 4 razy go kręciłem bo bardzo ciężko palił i padł.
obejrzyj sobie ten materiał daje do myślenia
https://www.youtube.com/watch?v=97mWIgwLxOQ
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
są jeszcze akumulatory żelowe ale to już drogi temat.
Dzięki za dobre rady, filmiki b.dobre obejrzałem trzy :lol:
Byłem w sklepie obok domu i sprzedawca polecił mi akumulator magneti marelli 74ah w cenie 318zł. Obecnie mój podładowuje w garażu bo jak sprawdziłem przed ładowaniem miał 12,4 V więc trzeba doładować żeby do sklepu dojechać jak już się podejmie jakaś decyzję.
Dodaj 100 - 150 zł i kup coś sensownego. Nie mam nic do magneti, ale cena zadziwiająco niska. Ten ma dobre oceny i robiony w Polsce (w Mielcu) Akumulator AutoPart 82Ah 850A Galaxy Gold.
AKUMULATOR Magneti Marelli 74-Ah 680A na Al..... jest za 260 zł.
Ten AutoPart 82Ah 850A Galaxy Gold jest w dobrej cenie w Krakowie 375 zł. a ja akurat z stamtąd wróciłem :)
Ja w sumie 4-5lat temu do Mamy Arosy Sdi kupiłem Harta. Śmiga bez problemów. Obecnie ten sezon Fiat tez na Harcie. Niby Bosch to robi.
Ja z własnego doświadczenia polecam Autocraft 85 Ah ... www.akumulatory-baterie.eu: 85Ah P+ 790A EN 12V 245 zł i na 4 lata co najmniej spokój... :smile:
A ja polecam Tople Energy (czerwoną). Mam aku tej firmy w swojej cromie juz od dwóch lat i dobrze się sprawdza.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka