To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Opony Letnie -
[QUOTE=operan;181800]malutki640, jak Ci się jeździ na tych wyższych oponach?
dobrze, właśnie wróciłem z Wrocławia - 4 godzinki jazdy, na komfort nie narzekam, prowadzenie bez zarzutu. Jest wyczuwalna różnica do poprzednich 215/55/16 - dużo mocniej odczuwalne były koleiny ;-);-), a poważnie to Croma nie jest autem na tor wyścigowy i 205-tki spokojnie dają radę :lol:
-
Ja po zakupie auta mialem 205/55/16 zalozylem zimowe od razu i auto jezdzilo jakbym plynął łódką. Na lato zalozylem letnie i bylo znacznie lepiej. Komfortowo ale zmienilem na 17. Wielkich roznic w komforcie nie wyczowam a auto wyglada ciekawiej.
-
Cytat:
Napisał
Filo
Ja kupiłem Uniroyal RainSport 3 w rozmiarze 215/50 R17 i jestem bardzo zadowolony, rewelacja na wodzie a na suchym też daje radę... Ale wiadomo że każdy ma swoje upodobania.
...no i jak po tych paru miesiącach ...bo też się nad nimi zastanawiam. Na razie mam bridgestony w tym samym rozmiarze, ale ich żywot powoli dobiega końca:)
-
Cytat:
Napisał
blind
Ja właśnie przed chwilą zakupiłem 4x UNIROYAL RAINSPORT 3 205/55R16 91V 2013/2014 za 979,99zł.
Jak już założę i zrobię trochę kilometrów to coś skrobnę...
Troszkę kilosków już poleciało (bo około 15000) oponki rewelacja, ciche nawet przy 160km/h więcej nie leciałem. Rewelacyjne na mokrą lub bardzo mokrą nawierzchnię - wzór bieżnika świetnie odprowadza wodę. Naprawdę polecam.
-
Również polecam UNIROYAL RAINSPORT 3 205/55R16 - założyłem pod koniec marca- zrobiłem ok. 3 tys km i prowadzą się naprawdę pewnie. Jazda autostradowa (do 140-150km/h) + miasto
-
To się pochwalę, że takie same oponki (205/55R16 UNIROYAL RAINSPORT 3 91V 2014) zakupiłem w marcu :cool:
Ciekawi mnie jakie utrzymujecie w nich ciśnienie?
-
Ja ze swojej strony mogę polecić Dunlop SP Sport Maxx RT jeżdżę na nich drugi sezon i się świetnie sprawują. :smile:
-
co do ciśnienia z tego co pamiętam mam 2,4-2,5 bara. Na montażu dali mi 3 bary i spalanie od razu się nieźle obniżyło ale zmniejszyłem zgodnie z zaleceniami
-
Panowie a co myślicie o montażu w ogóle większych kół/opon do Cromy? Na przykład 215/55/R17. Takie opony są w lepszych cenach niż zalecane wg instrukcji 215/50/R17. Oprócz tego takie koło ma większą średnicę (obwód), powinno ładniej wypełnić nadkole i licznik nie będzie tak zawyżał prędkości (w tym momencie mam 205/55/R16 i zawyża o dobre 10% co strasznie mnie irytuje).
-
Mam takie i wg GPS też licznik zawyża o ok 10km... Zwłaszcza powyżej 100km/h. Nie wiem, czy Też spalanie nie jest ciut wyższe. Na płaskiej drodze i w zakrętach trzyma się wyśmienicie, ale minimalne koleiny (takie mam wrażenie) powodują większe myszkowanie, niż wąskie opony. Kwestia przyzwyczajenia do efektu...
-
10 mm różnicy w szerokości i taka różnica? Chyba, że porównujesz do jakiś węższych niż 205.
Z tym zawyżaniem prędkości to mnie zmartwiłeś bo myślałem, że przy tak dużej średnicy nie będzie zawyżać
-
Niestety, mam tylko porównanie do zimowych 205-ek i innych aut, którymi jeżdżę ( i roweru ;)) Pamiętaj, że jest to auto szerokie i wtedy zawsze gdzieś złapie bok koleiny... Opony są szerokie i nie są dość sztywne poprzecznie. Ja mam Contitrack 5. Są mięciutkie - jakby boki były na balonach bez kordu. Musiałem się do nich przyzwyczaić - pływają jak zimówki, ale hamowanie i trzymanie boczne SUPER!
-
Cytat:
Napisał
maciekpt
10 mm różnicy w szerokości i taka różnica? Chyba, że porównujesz do jakiś węższych niż 205.
Z tym zawyżaniem prędkości to mnie zmartwiłeś bo myślałem, że przy tak dużej średnicy nie będzie zawyżać
Powoli, powoli... Szerokość opony podawana w jej oznaczeniu to nie szerokość bieżnika a odległość pomiędzy ściankami bocznymi opony. W praktyce oznacza to, że dwie opony o takim samym rozmiarze będą niekoniecznie posiadać tak samo szeroki bieżnik. Oznacza to też, że między oponą 205 i 215 może marginalna różnica w szerokości bieżnika jak i o wiele większa niż wynikałoby z oznaczenia rozmiaru opony.
-
Prawda. Niestety skutkuje to tym, że identyczny wzór bieżnika (model opony) wygrywający wszystkie testy w jednym rozmiarze, niestety nie powtórzy tego sukcesu w innym. Warto zwracać na to uwagę...
Wzór bieżnika przekształcany jest przez jednokładność. (powiększany proporcjonalnie) Przy wględnie stałych parametrach gumy, zwiększająca się masa lameli zmienia ich parametry...
PS ale nigdy 205 nie będzie miała bieżnika (powierzchni styku z drogą) tej samej wielkości, co 215. W przeciwnym wypadku wytłumacz mi sens robienia różnych rozmiarów... :)
-
Cytat:
Napisał
marrr
Ja dziś nabyłem bardzo bardzo okazyjnie można powiedzieć za darmo Ovation VI-388 205/40R17 84 (troszkę profil mały ale...) Przetestuje je na wiosnę to dam znać jak się spisują ;)
Kolego i jak spisują sie te oponki, muszę kupić dwie sztuki na lato i własnie sie zastanawiam nad Ovation, na oponeo jest mega cena 218 zł za 215/50/17 ?
-
Chciałem zapytać czy ktoś zakładał opony 225/45/17 do cromki? Jak się będą spisywać takie?
-
2 załącznik(i)
Ja z takimi kupiłem auto. Ponieważ opony wyłysiały, myślałem o sprzedaży felg i kupić 16" coby tańsze opony 205 kupić.
Miało to też na celu obniżenie spalania na węższych oponach. Chyba jednak nie rozstanę się z felgami a opony 225/45R17
wcale nie są dużo droższe.
Gdyby kogoś interesowało to takie te fele. Może jednak sprzedam, waham się....Załącznik 19061
Załącznik 19062
Pięknie taki rozmiar wygląda a auto fajnie jeździ. Myślałem, że bardziej będą się koleiny dawały we znaki ale w porównaniu do Forestera na 215 jest nawet lepiej.
-
Ja mam 17" ori do cromki i chętnie zamieniłbym na 16" (z resztą ogłoszenie wisi w dziel Giełda). Różnica w cenie opon 205/55 R16 a 215/50R17 jest prawie dwukrotna :mad:
-
Prawie robi dużą różnicę bo zazwyczaj to raczej 1/3 więcej a jak dobrze poszukać to i mniejsza różnica.
Oczywiście nie porównując dokładnie tego samego modelu ale podobne jakościowo gumy. Tragedii nie ma
a bezpieczeństwo, zwłaszcza hamowania na szerszej oponie znacznie wyższe.
W dodatku, teraz mam zimówki 205/16, przy standardowej mocy 150KM za często zrywa mi przy ruszaniu :-)
-
Akurat oponki, ktore chcialbym zakupic tj. Uniroyal Rainsport 3 sa dokladnie 2 razy drozsze. Jesli wziac do porownania opone typowa budzetowa o wiekszym rozmiarze to moze jest tak jak piszesz. Jednak wolalbym lepsza gume w mniejszym rozmiarze.