W tym trakcie trzymajmy się danego problemu. Co do zwrotu, obniżenia kosztów, zachęcam do założenia odpowiedniego tematu:)
Taplniete w notatniku drugiej generacji
To jest widok strony w wersji do druku
W tym trakcie trzymajmy się danego problemu. Co do zwrotu, obniżenia kosztów, zachęcam do założenia odpowiedniego tematu:)
Taplniete w notatniku drugiej generacji
Zacznij od rozrusznika bo jest taka możliwość że rozrusznik dostaje zwarcia między-zwojowego właśnie jak się zrobi ciepły.Na allegro są dość tanie używki,tylko kup taki sam.
jednak nie rozrusznik:/
Byłem u mechanika.... nie załącza się wentylator od chłodnicy i dodatkowo nie ma objegu wody... czy opłaca się kupić pompę wody używkę?
Wychodzi na to że ten przede mną go zagotował
Czy jest możliwe że to przez pompę wody robią się takie mecyje?
Jak się zagrzeje auto i odkręci się korek to wybryzguje wszystko ciśnienie
pompe tylko nową - kupisz używke i moze stac sie to samo co poprzedniemu włascicielowi :)
Dobra może zapytam tak:
Czy jest ktoś kto ogarnia koszta takiej naprawy?
Potrafiłby wypisać co ile mniej więcej kosztuje?
Noi wreszcie czy warto kupować używane tłoki? bo widze że są na allegro...
Pewnie że warto kupować używane tłoki. Byleby nie było luzu na sworzniach. Koszt wymiany pompy z rozrządem od razu i wymiany tłoków nie powinien przekroczyć 1000 zł.
wymiana tłoków to także wymiana pierścieni. komplet to ok. 250 zł. no i oczywiście olej np. GM 10W40 55 zł za 5L. warto też sprawdzić stan tulei cylindrów.
nie, miałem na myśli 12 pierścieni. 3 pierścienie wchodzą na 1 tłok, a tłoków masz 4 :)
Myślałem że mówisz o komplecie tłoków z pierścieniami
Witam po przerwie.
Panowie okazuje się że tłok puchnie....
Intersuje mnie zakup oczywiście używanych.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie, o co zapytać? bo jest tego trochę na allegro
o gwarancję rozruchową oczywiście. minimum 2 tygi. popatrz też na opinie o sprzedawcy. wybierać tylko takich z powyżej 99% pozytywnych komentarzy. zapytaj swojego magika czy masz kupić standard czy nadwymiar.
Tłok z korbowodem 1.6 Bravo-A/Marea/Siena/Palio B (3109106768) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
podaj sprzedawcy nr VIN i niech Ci powie czy będą pasować i w jakim stanie są tłoki (luzy na sworzniach, stan kanałków). to takie podstawy. resztę niech dopowiedzą koledzy, bo ja się w remont silnika nigdy nie bawiłem. ja bym pewnie wolał zaryzykować i kupić kompletny używany silnik z gwarancją rozruchową od pewnego sprzedawcy.
ciekawi mnie jeszcze czy był sens wymieniać wałki rozrządu. widziałeś je chociaż? pokazywał Ci je mechanior?
tu jeszcze ciekawy artykul a właściwie kompendium wiedzy dot. remontów silników. na pewno się przyda:
http://oldtimery.com/index.php?optio...tat&Itemid=556
No szklanki były w opłakanym stanie..... krzywki też:/
Ile kosztuje tulejowanie cylindrów?
Kolego Olex a może tak będzie łatwiej,taniej i szybciej FIAT MAREA 1.6 1,6 16V 97 182A4000 blok silnika (3081336458) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ale nie wiemy jak wyglądają cylindry/tuleje:/ no też tak właśnie myślę..... ale taki blok to bez tłoków chyba nie?
a tutaj caly silnik z niewielkim przebiegiem za 400 zl
SILNIK FIAT BRAVA BRAVO 1,6 (3108717229) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Olex koleś napisał w aukcji że sprzedaje blok silnika KOMPLETNY więc wszystko w środku powinno być.Dół w tych silnikach jest bardzo trwały i nie powinno być jakiś śladów na cylindrach.Miałem taki w Temprze i tuleje miały jeszcze ślady po honowaniu mimo że miałem ponad 200 tyś przebiegu.
Ale oferta kolegi Boch bije moją na łeb tylko jak z wysyłką.
koleś preferuje odbiór osobisty.
bardziej by skłaniał się ku wymianie bloku:] zobaczymy czy będzie taka konieczność w ogóle
Czekamy na rozbiórkę. Jutro będzie juz stał na kanale
Dzisiaj dzwoniłem do tego znajomego mechanika powiedział że jest też możliwość że panewki puchną... jutro będę wiedział na 100% ale chciałem jeszcze was zapytać czy to możliwe?
Ew. Jaka cena takich panewek?
Na allegro nie ma do beznynki panewek tylko wszystko do JTD