dobrze Zielony radzi. sprawdź również jakie masz obroty podczas kręcenia rozrusznikiem. już teraz dobrze nie pamiętam jakie mają być ale na pewno ponad 200 obr/min.
To jest widok strony w wersji do druku
dobrze Zielony radzi. sprawdź również jakie masz obroty podczas kręcenia rozrusznikiem. już teraz dobrze nie pamiętam jakie mają być ale na pewno ponad 200 obr/min.
Dziękuje za podpowiedzi.
Obroty rozrusznika sprawdzę pewno podłączając pod komputer i zaznaczając opcję obroty sinika w eduskan podczas odpalania.
A czy tak samo sprawdzę ciśnienie w układzie wysokiego ciśnienia pod czas kręcenia rozrusznikiem ?
Będzie to oznaczone jako ciśnienie paliwa w eduskan?
Pompa CR to pompa paliwa? Czy to ta listwa Comon Rally od wtrysków ?
Pompa CR wytwarza ciśnienie na szynie CR czyli na wtryskach.
Zaznacz obroty,zmierzone ciśnienie paliwa i otwarcie regulatora ciśnienia paliwa/oczywiście oczekiwane i zmierzone.
Dzięki za schemat
Panowie poszedłem za waszą radą :
sprawdziłem ciśnienie paliwa i obroty rozrusznika podczas rozruchu.
Obroty rozrusznika skakały od 80 obr/min do ok. 250 obr/min, i była również różnica w ciśnieniu paliwa,a ciśnieniem paliwa oczekiwanym tylko akurat nie chwyciłem tego na foto.
(wstawiłem kilka foto z Eudscan podczas rozruchu)
Załącznik 17711
Załącznik 17712
Załącznik 17713
>>>> a to foto po odpaleniu na plaka bo inaczej nie chciał (foto prarametry ciśnienia):
Załącznik 17714
Załącznik 17715
>>>> Błędy
Załącznik 17716
Błędy po skasowaniu:
Załącznik 17717
Prosił bym o komentarz.
Z góry dziękuje.
foto nie działa. wstaw ponownie.
Podłączyłem jeszcze raz eduscan, przyjrzałem się dokładnie i spisałem parametry:
PODCZAS KRĘCENIA PRZY ROZRUCHU :
Obroty rozrusznika : 250-270 obr/min
Ciśnienie paliwa oczekiwane : 416 bra
Ciśnienie paliwa wytwarzane podczas rozruchu: 400 bar
Regulator ciśnienia paliwa : 40%
No i bez plaka nie odpala.
A moze immo cos nie teges :?:
Immobilaizer myśle, że jest ok bo przy przekręceniu kluczyka na desce zapala się kontrolka KLUCZYK i po chwili gaśnie,a na eduskcan nie ma też błędu.
Ciężka sprawa, bo równie dobrze może być to coś poważnego, albo równie banalnego.
Równie dobrze może być to słaby aku lub rozrusznik, czemu rozrusznik :?: a dlatego, ze będzie kręcił równo, ale za wolno. Sterownik (ECU) ma zaprogramowaną pewną wartość, prędkość obrotową silnika wytwarzaną przez rozrusznik przy ktorej dopiero następuje wtrysk paliwa do cylindrów, wystarczy "głupie" 10obr/min wolniej i auto nie odpali.
Zapytałem osobę która sporo przy tym dłubie, i powiedział żeby przyjrzeć się wtryskom, bo mogą puszczać na powrocie.
Dziękuje Panowie za sugestie i pomoc.
Jak będę miał chwile czasu pod koniec tygodnia to posprawdzam:
- ROZRUSZNIK
(nigdy nie wymieniałem choć kręci jak szalony, choć momentami zwalnia). Może spróbuje odpalić na kable od innego auta i zobaczę wtedy czy to kwestia akumlatora/ rorusznika bo jeśli odpali na kable to teoretycznie coś z prądem albo masą może być.
- AKUMULATOR
(ma 2-3 lata i ostatnio musiałem dolać 1 L wody destylowane - ale mogę nim spokojnie kręcić kilkakrotnie po kilka, kilkanaście sekund więc nie jest zły)
- WTRYSKI
(tylko jak je sprawdzić ??? :confused:
- ŚWIECE
jeszcze raz ( tą metodą kablem do PLUSA i do ŚWIECY żarowej - powinna zaiskrzyć jeśli działa, prawda ??? :confused: )
Dodam, że auto stoi w hali garażowe pod blokiem gdzie temperatura nie spada poniżej 10-12 st.C i jak go raz odpalę na plaka to potem odpala bez jakichkolwiek problemów, pracuje równo, przyspiesza normalnie.
Chyba że postoi z 2 godz. to znowu muszę plaka zapodać.
Od września/października ciągle to samo.
Moze głupie pytanie, ale kiedy wymieniałeś filtr paliwa :?:
Wtrysk, bardzo prosto. Zrób próbę przelewowa. Na YT znajdziesz pełno filmów jak to się robi
Filtr paliwa, filtr oleju, i sam olej wymieniałem 8,000 km temu.
Witam Panowie
Chciałem tylko napisać że problem nie został rozwiązany, jeżdze z zapasem Plaka i tylko tak odpalam na zimnym silniku:)
Sprawdziłem wszystko co możliwe i co radziliście niestety nie znalazłem przyczyny.
Auto ma 15 lat, warte pewnie 2-3 tys zł wiec nie opłaca mi się jechać do mechanika bo znając życie będzie mnie naciągał, a ja już mam na oku nową furę :)
Zamykam temat.
Pozdrawiam