To jest widok strony w wersji do druku
-
256Kbit to fakt, w dzisiejszych czasach dosyć mało. Ale forum jest tak zaprojektowane, że tworzy różnego rodzaju "cache", który przyspiesza czas generowania. Dodatkowo przeglądarki mają też swój cache i tak obrazek, styl itp. już raz ściągnięty ponownie ładuje się z cache. Tamto forum (Fiat Forum) było odchudzone, tutaj jednak jest ciut więcej rzeczy na ekranie, ale jak wspomniałem. Testowałem na różnych łączach i chodziło bdb. Na 256Kbit nie, ale też nie powinno być źle ;)
-
mhm. z tym iż u mnie jedna strona (nie że się kilka ładuje) ściąga się ponad 30s. :( muszę popracować nad szybkością swego neta, może coś muli. a może to stan stały :( zobaczymy
ps. przydało by się więcej emotikonów.
-
1 załącznik(i)
Michał neta to mam szybkiego jak dla mnie Załącznik 300 a wygląda to tak że naciskam na jakimś odnośniku i nic się nie dzieje przez jakieś 4-5 sekund i dopiero po tym czasie zaczyna się ładować nowa strona.
-
Zastosowałem parę zmian. Myślę, że teraz powinno być lepiej.
Niestety ubocznym skutkiem tych zmian była utrata avatarów.
Każdy musi sobie wgrać od nowa. Praca, po pracy praca nad forum i czeski błąd spowodował, że przypadkiem wymazałem katalog właściwy zamiast tymczasowego. Jak pech to pech...
Ale za to będzie można sobie wgrać nowe ;)
-
cóż może rakieta to to może wciąż nie jest ale widzę dużą poprawę :)
a to małe kopsnięcie chyba możemy wybaczyć ;) (cóż możemy zrobić innego? - jesteś adminem :P )
-
komu oprocz mnie nie podoba sie nowy wyglad forum? :) obecne forum jest ze sie tak wyraze "przeladowane". brak tej prostoty/minimalizmu jak w poprzednim wydaniu. to troche tak jak z zastapieniem XP'ka windowsem Vista. odnosze nawet wrazenie, ze znalazlo to przelozenie na ilosc postow pojawiajacych sie w poszczegolnych dzialach. jest ich jakby mniej patrzac chociazby po przykladzie tematu traktujacym o BBM'ach.
-
boch, to jest kwestia przyzwyczajenia, faktycznie sporo się pozmieniało, sporo rzeczy zostało dodanych, ale to wynika ze zmiany z zwykłego forum na ogólnopolski klub. Co do tematów BBM. To zależy tylko i wyłącznie od aktywności i zaangażowania naszych użytkowników, który posiadają te modele.
-
oczywiscie, ze jest to tylko wylacznie kwestia przyzwyczajenia. w pracy tez sie musialem przyzwyczaic do Windowsa 7 i braku przycisku "poziom w gore" ;) co do kwestii tematow w dziale o BBM'ach przyznaje, dopuscilem sie troche teorii spiskowej, ale bede sie jej uparcie trzymal :cool:
-
Trzeba mieć na uwadze, że FF było jak sama nazwa wskazywała "forum". FKP jest portalem, czymś więcej. To nie tylko forum, to portal, blog, sklepik, forum. Wszystko współgra między sobą. Dlatego w pojęciu ogólnym - tak jest tego wszystkiego więcej. Zaś jeśli chodzi o forum, starałem się robić je na wzór FF.
Na forum nie było rewolucji, doszły nowe działy, inne zostały przemianowane. Jest też dużo dodatków jak np. tagi pod tematami, podobne tematy. Tego nie było w FF. FF korzystało z phpbb2 by Przemo. Trzeba iść do przodu. phpBB3 niestety nie spełniało moich założeń, skrypt z którego korzystaliśmy na FF był już też mocno "do tyłu". Brak aktualizacji i rozwoju ze strony twórcy spowodował, że padła decyzja na przejście na coś nowego. W grę wchodziły tylko dwa komercyjne skryptu - ten z którego korzystamy i inny IPB. Padł wybór na VB.
Sam ciągle staram się jakieś rzeczy zmieniać, tak aby wszystko było bardziej przejrzyste.
Jeżeli masz jakieś uwagi - coś Ci się nie podoba - napisz. Jeżeli będzie to warta uwagi zmiana - wprowadzę ją.
Cytat:
Napisał
boch
dopuscilem sie troche teorii spiskowej, ale bede sie jej uparcie trzymal
Spiskowiec :D
-
boch, spora część aktywnych użytkowników, w tym połowa ekipy moderatorów ma BBM, więc to normalne, że ten dział jest mocno rozbudowany.
-
Jelcyn, mnie chodzilo o to, ze ostatnio w tym dziale (BBMy) i nie tylko w tym dziale jakby przycichlo... miszko, ciezko mi punktowac co mi sie dokladnie nie podoba. nie podoba mi sie silnik z ktorego obecnie korzysta forum. jest tak jak napisalem "przeladowany". to chyba najlepsze okreslenie jakie przychodzi mi teraz do glowy. nie wiem, moze z czasem sie przyzwyczaje. ja jestem minimialista. lubie proste formy, te moim zdaniem sprawdzaja sie najlepiej. obecne forum ma jak na moj gust za duzo elementow absorbujacych uwage, co moze moze sprawiac wrazenie chaosu i skutecznie zniechecac do korzystatnia z forum. zeby nie bylo, doceniam zaangazowanie administracji forum w rozwoj serwisu. odwalacie kawal swietnej roboty. pamietajmy ze jestesmy tutaj zeby sobie pomagac :) pozdro!
-
Też jestem minimalistą, ale powiem tak. Żeby przejść z XP na 7kę potrzebowałem chmm.. paru lat (ewolucję na Vistę zupełnie pominąłem). Za to teraz gdy już przeszedłem na 7kę nie wróciłbym już do XP ;) Więc kwestia przyzwyczajenia ;) Ja teraz korzystając z forum widzę "dużą przepaść" między tym co było, a co jest.
-
ogólnie da się to nowe forum ogarnąć i jak piszecie trzeba czasu dla nas starych użytkowników bo jesteśmy do czego innego przyzwyczajeni, natomiast myślę że nowi nie powinni mieć kłopotu z ogarnięciem tego.
-
co do systemu Windows, wiekszosc moich znajomych ktorzy kupowali laptopy i mieli mozliwosc wyboru systemu zdecydowali sie na Windows XP. to chyba najlepiej swiadczy o nieslabnacej popularnosci tej platformy :)
-
Nie mam nic do systemu XP, ogólnie to pracuję na system linuxowych, ale prywatnie na laptopie mam 7kę. Długi czas nie mogłem się przemóc z XP. XP miałem rozpracowany i główną irytacją w stosunku do 7ki było to, że nie mogłem pewnych rzeczy odszukać. Później jak już opanowałem system (bo musiałem) doceniam pewne rozwiązania 7ki. Czyli innymi słowy - przyzwyczajenia robią swoje ;)
-
XP byl dobry niestety miał jedną wadę. nie widział całego ramu. ale i tak moim zdaniem najlepszy jak do tej pory. zobaczymy jak będzie wyglądała ósemka
-
Dodam tylko od siebie że kolega Boch ma rację odnośnie spadku ilości postów po przejściu na vBulletina.Widać to dość dobrze zwłaszcza po dziale BBM gdzie po całym dniu było zawsze co najmniej 5-6 ruszonych tematów,a teraz wchodzę a tu po całej dobie nie ma nowych postów.Nie mam pojęcia co się stało :confused:
-
Kwestia przyzwyczajenia, rozruszania. A to nie jest wina skryptu ;) Znajomy tak samo zrobił z forum Renault Megane. Przeniósł z tego samego skryptu, który my używaliśmy, ale tym razem na IPB.
I było to samo co u nas, czyli "narzekania i wojny" :) Chociaż u niego muszę powiedzieć - większe ;)
BTW, od dwóch miesięcy siedzę prawie codziennie po pracy i grzebię... Trzeba ciut czasy, aby się rozkręcić. Nie od razu Rzym zbudowano.
-
A mi jest "tutaj" lepiej, juz sie przyzwyczaiłem ;)
Co do kontynuacji OT to ja mam 7ke juz jakiś dłuższy czas i nie zamienie jej narazie na nic innego ;)
-
Po drugie na forum zaszło dużo zmian. Rozszerzenie zakresu działalności.
Znam inne fora motoryzacyjne działające o ten sam skrypt i jakoś równie dobrze się rozwijają jak my.
A niestety stary skrypt może i "prosto" wyglądał, ale miał już dużo wad. Po drugie brak aktualizacji, rozwoju tego skryptu powodował, że jest on już teraz niejako "dziadkiem". Kolejna sprawa był on darmowy, a więc powszechnie wykorzystywany. Stąd biegając po różnych serwisach każdy się przyzwyczaił "do tego samego". A ten skrypt VB i ten którego nie wybraliśmy (IPB) są płatnymi skryptami. Trzeba wydać realne pieniądze (nie małe), aby go nabyć. Dlatego jego popularność jest dużo mniejsza. Jeżeli już ktoś się decyduje na niego to moim zdaniem takie forum zyskuje w oczach, bo widać, że nie szczędził często swoich pieniędzy na rozwój danego portalu.