To jest widok strony w wersji do druku
-
dudu$, ale wiesz co no nie powiem że to był moment jak dostał po garach ale to trwało naprawdę krótko ... Krótko ale można powiedzieć wystarczająco więc sądzę że mój przypadek będzie przestrogą dla innych żeby nie szarżować bardzo tym modelem silnika ... dudu$, a jak jest z innymi jednostkami?
-
ja jakoś nigdy nie słyszałem żeby w pozostałych jednostkach - 1.4 i 1.6 wypalała się UPG. Każdy motor ma jakies wady i właśnie w 1.2 jest to UPG jak i skrzynia biegów a np. w silniku 1.6 jest to rozrząd ( oczywiście jeżeli ktoś o niego nie dba ) i czasem zdążają się przypadki uszkodzenia skrzyni biegów.
-
dudu$, a co ze skrzynią w tym modelu?
-
kmieciu to nie tylko dotyczy sienki z motorem 1.2 8v , wszystkie modele fiata z tamtych lat wyposażone w owy silnik czyli : Punto I 1.2 8v 73km, Palio Weekend I 1.2 8v 73km, Punto II 1.2 8v 60km miały duże prawdopodobieństwo wystąpienia tych dwóch awarii: wypalenie UPG ( zazwyczaj na pierwszym cylindrze od strony rozrządu) , uszkodzenie skrzyni biegów a dokładnie satelit od mechanizmu różnicowego lub łożyska na wałku głównym
-
:sciana: o masakra normalnie u mnie w sumie UPG padła na bodajże 3 cylindrze wywalając część płynu chłodniczego poza auto a część wciągając właśnie na cylinder
-
ale teraz już masz nową uszczelkę to powinieneś trochę pojeździć, no chyba że kupiłeś jakąs najtańszą na rynku. Ja u siebie z tego co pamiętam to kupiłem cały zestaw uszczelek góry silnika ( uszczelka pod głowicę , pod pokrywę zaworów, kolektorów wydechowych i dolotowych, uszczelniacze zaworów itp. ) za 75 zł i przez to co najmniej raz dziennie zaglądałem pod mache czy wszystko jest ok na szczęście przejechałem tak ponad 15tyś. km i autko poszło do żyda.
-
nie nie to był też zestaw uszczelek. A czego mówisz że auto poszło do żyda?
-
-
-
autko do żyda poszło w październiku czyli 6 miesięcy temu
-
Koledzy żeby nie zakładać nowego tematu (wcześniej w tym temacie wspominałem już o tych nieszczęsnych obrotach) nagrałem sytuację falowania :
http://www.youtube.com/watch?v=YdKvqidG0yE
Diagnoza przedstawionej na filmie sytuacji - falowania obrotów sięgających 2,5k na biegu jałowym - dodam że wymieniono: silniczek krokowy, świece, kable WN, filtr LPG, filtr paliwa. Taka sytuacja zachodzi zarówno na jeździe na PB jak i LPG. Jak napisał jerry, spróbuję przeczyścić wtyczkę przepustnicy (czekam na preparat do czyszczenia styków elektrycznych) i zobaczymy jaki będzie efekt. Póki co liczę na dalsze propozycje :)
-
kurde znowu coś ;) do sprawdzenia czujniki temperatury ;)
a examiner fiatowski nic nie pokazuje ?
-
hmmm .. co to jest examiner i gdzie jest czujnik temp. ? :)
-
WITAM Jestem nowy i zdesperowany kupiłem fiacika kilka dni temu i kicha.Silnik 1.6 16V PB+LPG zapala gdy zimny i po chwili gaśnie(łapie temperaturę normalnej pracy)po ponownym uruchomieniu nie wchodzi na obroty dławi się i szarpie silnikiem a w końcu nie daje się uruchomić objaw na LPG I PB nowa cewka zapłonowa i kable [color=red][/color]
-
pffff nie wiem filtry (paliwa, LPG) ??? a może silnik krokowy i świece?
-
Cytat:
WITAM Jestem nowy i zdesperowany kupiłem fiacika kilka dni temu i kicha.Silnik 1.6 16V PB+LPG zapala gdy zimny i po chwili gaśnie(łapie temperaturę normalnej pracy)po ponownym uruchomieniu nie wchodzi na obroty dławi się i szarpie silnikiem a w końcu nie daje się uruchomić objaw na LPG I PB nowa cewka zapłonowa i kable
stawiam na czujnik temp. silnika.
-
Dziwne jest to że komputer nie łapie błędu :zolta: Może to wina katalizatora
-
bo ten czujnik może działać, ale odczytuje nieprawidłowe parametry.
-
można go sprawdzić bez wymiany?
-
Miernikiem sprawdź parametry.