To jest widok strony w wersji do druku
-
Pytałem trochę o szkło do reflektora i ani w okolicznych sklepach ani na allegro nie znalazłem Valeo, są DJAuto albo Depo, więc tak, reflektor ogólnie wygląda dobrze, jeżeli założę szkło zamiennik to będzie jakaś różnica w świeceniu pomiędzy tym co mam szkło oryginalne? Jeżeli szkło jest gładkie to wg mnie nie powinno być różnicy, ale niech ktoś mądrzejszy się jeszcze wypowie.
-
Wiem, że jak coś to już DjAuto, bo tej firmy można kupić zamienniki [całe reflektory] Valeo.Niektórzy je chwalą i jeżdżą z nimi. Pamiętaj by zrobić to szczelnie aby żadne syfy nie dostały się do środka.
p.s
coś z pocztą wiadomo?
-
Złożyłem tą reklamacje, ale znajomy, który tam pracuje powiedział, że raczej nie ma na co liczyć, bo paczka była wysłana najtańszym kosztem jakim się dało. Gdyby była oznaczona: Ostrożnie, szkło, to poczta jest wtedy odpowiedzialna za ewentualne uszkodzenia, a jak nie to popij wodą.
Jeszcze co mi się nasuwa na myśl to to, że lampa mogła być wysłana już zbita. :/
-
Czyli jest tak jak Ci mówiłem, że jeśli nie było naklejki ostrożnie szkoło to lipa, w cale bym nie pisał do nich bo to i tak nic nie da.
-
Dj Auto czy depo, bez różnicy, tak jak piszesz, w sumie szkło jest gładkie więc jakie to ma znaczenie? A powinno być lepiej bo nie będzie poobijane od kamieni.
-
Dzisiaj przyszedł klosz, tym razem cały i bez uszkodzeń, w piątek zamierzam go przykleić. Przy okazji na allegro znalazłem coś takiego KLIK. Myślicie, że się nada? Wg opisu wydaje się mieć bardzo podobne właściwości jak ten oryginalny co reflektor jest wklejany. Co na ten temat powiecie?
-
Panowie przyłącze się do tematu. otóż chciałem wy czyścic sobie lampy sposobem bez rozklejania, nalałem wody do środka i podczas płukania stało się coś niedobrego. Otóż na lustrze od długich świateł odprysło ok 1/4 tego srebrnego odblasku:/ mniej więcej jakby podzielić ten odblask na 4 części mniej więcej tak X to cala góra odprysła. Da rade jakoś to uratować czy tylko nowa lampa ?? i jaki to może mieć efekt w świeceniu?? da rade przejeździć żeby w miarę było jakiś czas?? czy lepiej odrazu kupować druga lampę i nawet tamtej nie zakładać. pytam bo lampy dosychają i jutro będą zakładane
-
Samo czyszczenie lamp niewiele pomoże jeżeli na instalacji masz spadek napięcia, sprawdź sobie napięcie na gnieździe żarówki jak masz za niskie zamontuj przekaźniki.... opis poniżej
http://www.dobrzyca.republika.pl/usp...kow_swiate.htm
jest gdzieś w necie taki opis do fiata bravo, językiem łopatologicznym.
o tutaj
http://docs4.chomikuj.pl/290507441,0...nia_montaz.pdf
-
Mam. W końcu doczekałem się soczewek, które mogę założyć do samochodu. Teraz chcę się dowiedzieć jak podłączyć postojówkę. Wiem, że wcześniej koledzy pisali jak to zrobić, ale teraz zamieszczam zdjęcia, więc niech ktoś podpowie co z czym połączyć.
Mam postojówkę i 2 kabelki: zółty i czarny.
http://fiatforum.com.pl/imgshack/_t/t_0001911.jpg
Oraz tą kostkę pod silniczkiem co podobno mam się do niej podłączyć, kostka ma ponumerowane piny, zdjęcie jest zrobione w sposób normalny czyli reflektor w pozycji właściwej do montażu.
http://fiatforum.com.pl/imgshack/_t/t_0001912.jpg
w tej kostce znajdują się odpowiednio:
1. czarny
2. szary
3. wolny
4. zielony
No i nie chciałbym majstrować cokolwiek w instalacji w samochodzie, ale nie wiem czy to jest możliwe.
-
Czarny to jest masa, w wiązce z kostki ściągasz kawałek izolacji z czarnego przewodu (tylko go nie tnij) i podpinasz się w ten wolny kawałek czarnym przewodem z postojówki, jak masz za krotki kabel to po prostu go dosztukuj, skręć linki i zacynuj, zlutuj łączenia. Teraz masa idzie do kostki i do postojówki. W wiązce zielony to bodajże światło mijania, szary to długie, ten trzeci nie pamiętam, ale chyba dwukolorowy jest od postojówki, przecinasz go i łączysz tak samo jak masę z nową oprawką postojówki. Pamiętaj, żeby przed łączeniem przewodów założyć izolację na kable a później ją nasuń na odsłonięte linki. Co do kolorów to nie jestem pewien bo dokładnie nie pamiętam, dawno to robiłem więc posprawdzaj w lampie zanim weźmiesz się do roboty.
[size=2][ Dodano: 2011-05-26, 21:25 ][/size]
Coś mi się wydaję, że w kostce powinny być cztery piny :?: Mijania, drogowe, postojowe, masa. Czemu są trzy? W obu lampach tak jest? Jakie masz te soczewki, nowe, używane? Valeo czy podróbki?
-
Są to oryginalne Fiat Valeo, używane soczewkowe reflektory, mam tak w obu reflektorach.
Tak jak opisałeś jest w zwykłych reflektorach, gdzie postojówka jest w środku lampy, tutaj postojówka jest za zewnątrz, więc może przez to brak tego jednego pinu.
Czyli tak jak myślałem, bez nacinania oryginalnej instalacji się nie obędzie :/
[size=2][ Dodano: 2011-05-27, 13:14 ][/size]
Soczewki założone wg schematu luca89cn, dzięki za podpowiedź :)
-
Cytat:
Napisał Marcin91
Tak jak opisałeś jest w zwykłych reflektorach, gdzie postojówka jest w środku lampy, tutaj postojówka jest za zewnątrz...
No przecież.. :sciana:
Cytat:
Napisał Marcin91
dzięki za podpowiedź :)
Nessun problema :dlon:
-
Kupiłem właśnie Punto 2 z 2000r.
Przyzwyczajony do ksenonu w mondeo mk3 po wyjechaniu po zmroku Punciakiem czuje się jak ślepiec...
Reflektory mam te z soczewką. Widzę, że klosz od środka ma mgiełkę z brudu. Z zewnątrz już też nie błyszcze ale zewnętrzna strona to mały problem bo wypoleruję.
Chcę rozkleić i oczyścić klosz w środku oraz soczewkę. Liczę , że to coś pomoże. Tylko jak zdjąć lampę z auta?
-
2 śruby i wychodzi reflektor. Tylko musisz odpiąć złącza reflektora i regulacji. Jak wyjmiesz to musisz rozkleić szkło od obudowy i to najlepiej opalarką. Pozdrawiam
-
Hmmm...a gdzieś czytałem , że żeby wyjąć reflektor trzeba zderzak ściągać :-)
-
Panowie kupiłem soczewki valeo,po numerach jest to ruch prawostronny tylko te strzałki nie dają mi spokoju.
Załącznik 34090
Załącznik 34091
Załącznik 34092
Załącznik 34093