To jest widok strony w wersji do druku
-
Technika resetowania licznika przebiegu dziennego w Fiacie Tipo:
Rozpocznij obsługę pojazdu, bez uruchamiania silnika. Oznacza to, że wystarczy ćwierć obrotu kluczykiem.
Poszukaj przycisku licznika konserwacji, który będzie znajdować się w prawym dolnym rogu wyświetlacza liczby kilometrów.
Naciśnij ten przycisk, na wyświetlaczu powinna pojawić się liczba od dziesięciu do zera.
Przytrzymaj przycisk, aby odliczać czas.
Następnie wyjmij kluczyk i włóż go z powrotem tak, aby uruchomić silnik.
W przypadku, gdy manipulacja zadziałała, licznik dzienny powinien normalnie zostać wyzerowany.
Jeśli wskaźnik wymiany oleju (żółty kluczyk) pozostaje włączony, wykonaj następujące czynności:
Włącz swojego Fiata Tipo, bez uruchamiania silnika jak poprzednio.
Wciśnij maksymalnie pedał przyspieszenia.
Następnie naciśnij 3 razy hamulec.
Wyłacz zapłon.
Włóż ponownie kluczyk, aby ponownie włączyć pojazd.
Zwykle lampka kontrolna powinna zgasnąć w tym samym czasie co pozostałe.
-
Z ciekawości zapytam: pojawił mi się mrugający kluczyk na liczniku ostatnio. i nic w tym dziwnego by nie było, gdyby nie zbiegło się to z wyskoczeniem błedu ciśnienia powietrza w oponach. Najechane mam 116900 km, i nigdy nie resetowałem tej inspekcji aby ją wznowić.
Czy ktoś coś w tym temacie podpowie???
-
Kluczyk to serwis(odpowiedni czas, przebieg). Opona to ciśnienie w kołach i nie sądzę że są ze sobą powiązane. Przy panelu z lewej strony kierownicy masz opcje reset. Sprawdź ciśnienie w kołach i zrób reset, jak będzie ok po resecie ikona zgaśnie i nie wróci chyba że masz ubytek ciśnienia
-
reset ciśnienia zrobiony, to nie jest problem z tym resetem, tylko zastanawia mnie że przez kilka lat i przez przebieg ok 100 tys km kluczyk się nie pojawiał (bo nie robiłem kasacji inspekcji przez komp) a tu nagle z dupy myk- i kluczyk się pojawił...
-
Tu jest filmik pokazujacy jak skasować serwis olejowy.
https://youtu.be/ZE9IeZSNKKI
Aby skasować inspekcję serwisową w Fiacie Tipo należy:
Włączyć zapłon
Wcisnąć do oporu pedał gazu
Lewą stopą siedem razy nacisnąć pedał hamulca
Wciąż trzymając gaz odczekać minutę
Zwolnić pedał gazu i wyłączyć zapłon
Po odczekaniu minuty z wyłączonym zapłonem można uruchomić auto, a przypomnienie o wymianie oleju powinno być wygaszone.
Sam jeszcze nie probowałęm, czy to działa.
-
Bo nie działa ten sposób, tylko przez OBD można zresetować serwis.
-
W Tipo 1.4 90koni pojawił się symbol kluczyka z malejąca liczba i symbol D.
Jakiego serwisu to dotyczy? Olej, pasek rozrządu, świece? Można go poprostu zostawic jak jest, czy coś się stanie jak dobije do zera? Wykasować można wyłącznie interfejsem?
-
Odlicza dni do końca roku od ostatniego serwisu. Pora zmienić olej filtry i co tam jeszcze kalendarz serwisowy zakłada dla roku i przebiegu eksploatacji a ikonkę kasujemy alfa lub mes.
Jak odliczy do końca i nie zostanie skasowana to chyba zniknie na wieki :-)
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Odlicza dni do końca roku od ostatniego serwisu. Pora zmienić olej filtry i co tam jeszcze kalendarz serwisowy zakłada dla roku i przebiegu eksploatacji a ikonkę kasujemy alfa lub mes.
Jak odliczy do końca i nie zostanie skasowana to chyba zniknie na wieki :-)
Głupoty piszesz :tongue To odliczanie oznacza liczbę km, po których to trzeba wozidło oddać na złom, inaczej wybuchnie. Teraz poważnie, już tyle razy o tym było, że użytkownicy pytający o te podstawy winni dostawać nagrody, a nie odpowiedzi.
-
To nie są odliczane kilometry, tylko dni i o tą sytuację jak się szuka wyszukiwarce z tego forum to ciężko coś znaleźć.
A co się dzieje po przekroczenu, to pytam bo nie będzie teraz u mechanika, aby skasować inspekcje, a nie chce mi się specjalnie po to jechać. W niektórych markach po przekroczenu przebiegu wiem, że potrafi pojazd obciąć moc itp
To pierwszy fiat i nigdy nie wnikałem dokładnie co i jak jest tu rozwiązane.
Pojazd robi symboliczne przebiegi, olej i inne ma zmieniane obecnie ze względu na czas od poprzedniej wymiany nie na przebieg. Obecnie ma na liczniku 50 kilka tyś kilometrów.
W innych markach które użytkuje inspekcję często można wykasować kombinacja jakiś czynności.
-
Tu nie ma kombinacji do kasowania i nic się nie stanie.