Radio 5 cali z Nav to jest tylko demontaż w kokpicie czy druga część jest za schowkiem?
I jeszcze drugie pytanie, sterowanie (z tyłu) nakierownicy działa z takim radiem aftermartkt?
To jest widok strony w wersji do druku
Radio 5 cali z Nav to jest tylko demontaż w kokpicie czy druga część jest za schowkiem?
I jeszcze drugie pytanie, sterowanie (z tyłu) nakierownicy działa z takim radiem aftermartkt?
W twoim przypadku prawdopodobnie całość jest w kokpicie, co do sterowania to
u mnie działa sterowanie z kierownicy. Moje radio to Witson PX5 9" android v13
na kokpicie sam panel a radio za schowkiem.
Całość radia to jeden element w kokpicie. Jeśli sprzedawca dobierze odpowiedni moduł CANBUS to sterowanie będzie działać.
Radio zamontowane, ogólnie działa z małym ale istotnym wyjątkiem. Nie działa kamera cofania fabryczna. CANbus wydaje się być ok, działa sterowanie z kierownicy, drzwi otwarte rozpoznaje, fabryczne czujniki cofania dzialaja, radio komunikuje się z wyświetlaczem miedzy zegarami. Nawet nie miga licznik km na tą chwilę.
Może ktoś wie gdzie szukać problemu? Bieg wsteczny włącza ekran cofania na radiu ale są same linie i czarny obraz.
Temat rozwiązany. Z kostki radia wyprowadzony jest cinch co przeoczyłem
Czyli działa wszystko co w oryginalnym radiu 5" ? Widzę, że masz też jak ja wersję Lounge z 2016r. Możesz wrzucić fotkę jak to radio wygląda u Ciebie? I jakiś link do zakupu?
Opiszę w paru zdaniach, jak to u mnie wygląda bo parę osób o to pytało na PW.
Radio zamówiłem z aliexpress link: https://a.aliexpress.com/_EHgShjQ
Zamówiłem wersję 8 core, 8 gb ram + 256 gb wyświetlacz QLED 2K
Jeśli chodzi o uruchomienie radia to ograniczyło to do podpięcia kostki ISO, anteny radia (przejściówka w zestawie), anteny GPS (brak adaptera w zestawie fakra na mały wtyk w radiu) oraz podłączenie złącza microUSB (adapter w zestawie).
Konfiguracja jest w sumie niepotrzebna, w ustawieniach wybieramy typ Canbus do wyboru sporo modeli Fiat, jest Egea (Tipo) 16, 18, 19 tak jakby była różnica w rocznikach jeśli chodzi o can.
Od razu działają przyciski na kierownicy (sterowanie głośnością, wyciszanie, zmiana utworu). Na radiu po włączeniu opcji pokazuje które drzwi są otwarte animacja na ekranie. Jakieś opcje dodatkowe z radia TRIP czy konkretne ustawienia z radia OEM są ale pewnie nie 1:1. Wszystkiego nie sprawdziłem.
Czujniki fabryczne działają praktycznie identycznie, wyświetla się menu między zegarami, ponadto można włączyć coś podobnego na ekranie kamery cofania. Sama kamera działa dobrze, linie dynamiczne działają przy skręcie kierownicą. Sama jakość kamery fabrycznej na ekranie o sporo wyższej rozdzielczości i innej specyfice niż w radiu 5 cali jest średnia. Nie wiem czy dodana kamera do zestawu, dała by lepszą jakość (niby opisana jako 4K) i jakby to pracowało. Zdjęcie może nie najlepiej to pokazuje o co mi chodzi ale ogólnie można zobaczyć pracę kamery.
Coś na czym mi osobiście zależało najbardziej, czyli CarPlay działa bardzo dobrze, łączy sie w ok 10 sek bezprzewodowo. I tu można ten ekran wykorzystać do woli, aplikacje z telefonu działają dobrze.
Nie uruchomiłem natomiast do tej pory i nie wiem w czym problem GPS w radiu i modemu 4G. Ani na antenie fabrycznej ani na tej dołączonej do zestawu radio (dwie aplikacje preinstalowane) nie widzą położenia. Jeśli ktoś korzysta z CarPlay/AndroidAuto można się bez tego obejść. Jakby ktoś miał pomysł co może być nie tak to dawać znaka.
Modem po włożeniu karty sim, nie chce się uruchomić ale nie wiem czy czasem to nie wina karty, bo jest nowo uruchomiona i nie wiem czy na pewno jest aktywna tak jak ma być więc narazie nie narzekam na samo radio :)
Licznik jednak miga ale nie zawsze, czasem mignie potem spokój, potem znów zamiga. Jak już wszystko inne ogarnę to będę starał się zrobić osiowanie.
Podsumowując, aby nie pisać elaboratu na ten temat, radio udało mi się kupić bo były jakieś promocje za trochę ponad 650 zł, razem z opłatami celnymi. Jak za tę cenę to nawet jestem zadowolony. Jeśli miałoby to kosztować ponad 1000 lub więcej a w PL widziałem te radia nawet za 2499 zł to dla osobiście nie warte tej ceny. Działa to nawet dobrze ale do fabrycznego radia, jakie by nie było to nawet nie ma co porównywać. Nie chodzi tu o kraj produkcji, bo wszystkie tam pewnie powstają ale o to jak producent to personalizuje pod konkretny model czy markę. Tu mamy spory tablet, na którym dzięki sklepowi Google uruchomimy prawie wszystko, co może być zaletą.
Zdjęcia dorzucę jutro.
Załącznik 45146
Załącznik 45147
Załącznik 45148
Załącznik 45149