Jak zmieniłem tym aku w body to napięcie nie spada poniżej 14 ale ja nie mam s i s...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
No i te aku są przedostatniej jakości... wstaw nowy normalny i poczujesz różnice, byle nie najtańszy...
To jest widok strony w wersji do druku
O temacie niskiego napięcia spoczynkowego akumulatorów w autach z S&S można poczytać w wielu markach.
U mnie też bateria cienko piszczy. 3 lata jest od nowości w aucie i myślę że na wiosnę dokona żywota, albo jeszcze wcześniej. Wsadzę wtedy raczej 60AH.
Ładuję go czasami nie za często i nie odpinam klem.
Trochę głupie rozwiązanie z tym alternatorem. U mnie akumulator ciągle niedoładowany. Faktycznie ładowanie jest różne i niekiedy wynosi 13 V lub trochę więcej.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Jeszcze zapytam, czy do tipów z start stop można władować akumulator AGM
Można, przeciwskazań brak...
Czytałem różne artykuły i wszędzie było napisane że aku AGM zamieniać można na EFB ale nie odwrotnie. Podobno auta w których są stosowane aku AGM mają akumulatory zabudowane poza komorą silnika. AGM "nie lubią" zmiennej temperatury, a w komorze silnika rozrzut temperatury jest znaczny.
A czym ona się różni?
Przecież to tez elektrolit tylko ze w nasączonej macie.
Z kolei argument o zmienności temperatury przy agm jak najbardziej słuszny, skraca mu żywotność za duża temperatura...
A praktyka jest taka, ze agm wstawisz i do tipo i pojeździsz ile tam wytrzyma, tylko po co to robić? Jest drożej w zakupie, temperatura skróci mu żywot... wyjdzie drożej i gorzej niż zwykły aku czy nawet efb... ale wstawić agm można... to ze normalny człowiek nie powinien tego robić to już inna para kaloszy, ale na pytanie czy można - mówię ze można :-)
Jeśli nie będziemy używać s/s :smile: to nasze słabe akumulatory fabryczne pociągną dłużej :smile: . Taką opinię dostałem dziś od ankietera po wizycie w ASO :wink:
Tureckie mutlu niestety jest produktem akumulatoro podobnym... może u nich w Turcji gdzie ciepło to i dzialaja po 5 lat albo i więcej ale w naszym klimacie każdy sam tego doświadcza... i następuje zdziwienie, bo przecież fabryczny aku zawsze miał najdłuższy żywot, a tu zonk...
Ja swego po wymianie zregenerowałem ale mimo do dalego mu do parametrów z etykiety. Jezdzi teraz w mniej wymagającym aucie - c3
Ciekawe czemu w tipo montują mutlu a w doblo inci akii. Nie wspominając o tym, że do doblo wkładają fabrycznie akumulatory które są nie zgodne ze specyfikacją samochodu i nawet według strony producenta (incii akii) powinien być mocniejszy akumulator.
Nie zdziwił bym się gdyby w tipo robiono podobnie.
Ceny w górę jakość w dół :(