To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Rozrząd -
Cytat:
Napisał
krowka1978
pamiętam jak prawe koło pneumatem dowalili, nie szło ruszyć śrub -
nie napisałem, przy próbie zmiany kól na zimowe -okazało się że potrzebne 3 przedłużki i pomoc nogi aby ruszyć każdą z 10 śrub -to już chyba złośliwość ,
ponieważ przy wymianie sprzegła w Citronie ASO rzuciło kwotę jak dla mnie zaporową pojechałem do warsztatu od francuskich (taki przy stadionie Wawelu w Krk )- to się okazało że robota tansza bo bez demontażu filtra DPf -niezbędny dla dostępu do śruby silnik/skrzynia -ale od czego jest meisel i młot -aż dziw że korpus cały , szkoda, że chlodnica pokiereszowana po zabiegu , ech....
-
Wracając do tematu rozrządu: czy taki zestaw jest kompletny?
https://allegro.pl/oferta/zestaw-roz...-ii-9652371486
?
Tapatalk @ Huawei P30
-
Cytat:
Napisał
vonski
Jest komplet paska, ale do tego potrzebne są jeszcze:
1. Uszczelka oring separatora oleju 14457880 - separator trzeba zdjąć, a oring będzie do wyrzucenia, bo będzie w złym stanie.
2. Uszczelka pompy podciśnienia 55233645.
3. Uszczelniacz do pompy np. DIRKO Elring 036.164 - nie ma uszczelki, trzeba wklejać.
4. Oczywiście filtr MA.
5. Pasek wielorowkowy, oryginał ma numer 55240004
6. Napinacz paska wielorowkowego 51873333, niekoniecznie do zmiany, w moim fabryczny był ok, więc zakupiony czeka na lepsze czasy.
7. Można przy okazji też machnąć śrubę turbo.
1 i 2 jeżeli będzie robione na blokadach, a nie pisanina na kołach i pasku.
-
Ło panie, ale puzzle.
No nic, dzięki za pomoc
Tapatalk @ Huawei P30
-
Cytat:
Napisał
vonski
Ło panie, ale puzzle.
No nic, dzięki za pomoc
Tapatalk @ Huawei P30
Czy ja wiem? W GP 1.4 8V dochodzi jeszcze regulacja zaworów płytkami, których rozmiarówki trudno dostać. Wymieniałem w obu i jednak wolę rozrząd MultiAir ;)
Swoją drogą w GP trafiłem na ślady ASO tu było - 2 uszkodzone gwinty w pokrywie zaworów, jeden od czujnika wałka rozrządu, drugi od uchwytu osłony paska. Temat dowalonych śrub koła zmiennych faz rozrządu pneumatem pominę milczeniem...
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
4. Oczywiście filtr MA.
Czy ktoś może mi podac numer oryginału tego filtra?
-
Cytat:
Napisał
vonski
Czy ktoś może mi podac numer oryginału tego filtra?
Filtr MA: 55238665
-
-
Witam,
W środę oddaje swojego 500X 1,4 MA 140KM do ASO na m.in. wymianę rozrządu z pompą wody (płyn chłodniczy, olej, wszystkie filtry łącznie z tym MA również). Zawsze przy wymianie oleju ustawiają "flagę wymiany oleju" natomiast czytam tutaj o jakieś fladze wymiany rozrządu? Mówiłem im na ten temat to twierdzą, że czegoś takiego w komputerze nigdy nie ustawiają... Moje pytanie jak im to nazwać, żeby zwrócić uwagę na ten aspekt? Chciałbym, żeby ta wymiana była zrobiona jak należy.
Z góry dziękuję.
-
Cytat:
Napisał
Pawcio90
natomiast czytam tutaj o jakieś fladze wymiany rozrządu? Mówiłem im na ten temat to twierdzą, że czegoś takiego w komputerze nigdy nie ustawiają...
Jest procedura w kompie na wymianę paska rozrządu, opisana również w serwisówce. Niech się douczą. Jak dobrze, że sam zrobiłem w moim...
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Jest procedura w kompie na wymianę paska rozrządu, opisana również w serwisówce. Niech się douczą. Jak dobrze, że sam zrobiłem w moim...
A mógłbym prosić o krótki opis „ścieżki”, żeby im to powiedzieć, co w komputerze należy przeprowadzić po wymianie? Ehh te serwisy…
-
Cytat:
Napisał
Pawcio90
A mógłbym prosić o krótki opis âścieżkiâ, żeby im to powiedzieć, co w komputerze należy przeprowadzić po wymianie? Ehh te serwisyâŚ
Nie znam Witecha, ale opcja jest w sterowniku silnika, tak jak i wymiana oleju. W MES jest bardzo widoczna, ale oni tego programu nie używają.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Nie znam Witecha, ale opcja jest w sterowniku silnika, tak jak i wymiana oleju. W MES jest bardzo widoczna, ale oni tego programu nie używają.
Czyli jeśli odznaczają wymianę oleju to i w tym systemie powinni widzieć kwestie rozrządu ?
-
-
Dzwonili z serwisu. Wymienili wszystko, ale żadnej flagi rozrządu nie widza. Jedynie adaptacje zrobili po wymianie